24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScoala din Palilula inghite bani cu nemiluita pentru reparatii

Scoala din Palilula inghite bani cu nemiluita pentru reparatii

Desi mai este foarte putin pina la inceperea noului an scolar, in Dolj, sint foarte multe scoli inchise pentru reparatii capitale. Pentru ca se lucreaza in ritm de melc si cu forta de munca necalificata, scolile nu vor putea fi gata la termenele prevazute in contract, cel putin asa sustin directorii de scoli si primarii. Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, la rindul sau, poate sa constate neregulile, sa astepte ca termenele contractuale sa nu fie respectate si abia dupa aceea va putea informa ministerul de resort despre brambureala din teritoriu.

In Scoala din Palilula, comuna Bucovat s-au investit anul trecut aproape 30 de milioane de lei in lucrari de igienizare si infrumusetare. Desi se stia ca scoala este prinsa in programul de reabilitare a scolilor finantat de Banca Mondiala, pentru ca au fost fonduri de la bugetul local, constructorii s-au apucat serios de treaba. In exces de zel au dat jos inclusiv tencuiala de pe peretii exteriori si au facut alta noua pentru ca scoala sa arate ca o floare la inceput de an scolar.

Si, intr-adevar, anul trecut, la deschiderea noului an scolar, toata lumea a fost multumita de treaba facuta.

Cu privire la sumele alocate pentru reparatii si intretinere, parerile sint impartite. Directorul scolii, Razvan Cucu, stie ca s-au cheltuit „in jur de noua milioane de lei“, pe cind primarul, Ion Trasca, cel care a tinut evidenta banilor, stie ca s-au cheltuit vreo 20 de milioane de lei.

Dar, pina la urma, nu conteaza citi bani s-au cheltuit pentru ca anul acesta trebuie sa se mai cheltuiasca doua miliarde de lei, bani nerambursabili veniti de la Banca Mondiala.

Trei necalificati fac lucrari de consolidare

Lucrarile la Scoala din Palilula au demarat in urma cu trei saptamini. Se curata peretii de tencuiala, se toarna fundatia si se doboara tavanele. Angajati sint doar trei localnici, necalificati. „Deocamdata se fac sapaturi, se toarna ciment, si treaba asta poate fi facuta si de muncitori necalificati“, spune reprezentantul firmei LUX CONSTRUCT din Braila.

Termenul de predare este luna noiembrie, insa in ritmul in care se desfasoara lucrarile probabil ca localul nu va fi gata nici in luna iulie anul viitor.

„Initial s-a spus ca lucrarile incep in februarie, apoi s-au aminat pentru iulie, ca sa inceapa in august. In cel mai bun caz cred ca lucrarile se vor termina in iulie 2003. Problema este ca sintem nevoiti sa aducem copiii la scoala in doua schimburi si sa ne inghesuim in trei sali de clasa“ , a spus Razvan Cucu, directorul Scolii din Palilula.

Directorul scolii mai este nemultumit si de faptul ca proiectantul nu i-a consultat si pe profesorii din scoala „care stiau foarte bine ce trebuia facut si ce nu“: „Proiectul nu prevede si sala pentru gradinita. Inainte aveam gradinita. Acum sintem nevoiti sa asteptam sa se termine lucrarile de consolidare la scoala si apoi, cu bani de la primarie, sa construim si gradinita“.

Firma cistigatoare a licitatiei mai are in Dolj citeva zeci de lucrari si peste tot a angajat forta de munca necalificata din rindul localnicilor, iar „specialistii sint un fel de coordonatori de santier“ care dau pe la scoala „cind aud ca au venit controale de la inspectorat“.

Primarul comunei este singurul om din teritoriu care se poate plinge la inspectorat ca firma nu executa lucrari de calitate. Insa, deocamdata, si el s-a rezumat doar la o „informare verbala“. „O sa fac un raport pe care sa-l dau prefectului si inspectorului general. Eu nu sint multumit de ceea ce se intimpla la mine in comuna“, a spus Ion Trasca, primarul din Bucovat.

Situatia de la Palilula nu este singulara. In majoritatea scolilor de la sate se lucreaza cam in acelasi ritm. Inspectoratul Scolar Judetean Dolj stie ca in 11 sate sint probleme si „responsabilii“ au plecat deja „in inspectie“. Abia dupa ce vor avea un tablou complet despre cum „se munceste din greu“ pentru a cheltui sutele de miliarde de lei alocate de Banca Mondiala, reprezentantii inspectoratului vor trimite la minister un raport. Si, cu putina insistenta, firmele care nu isi respecta clauzele contractuale vor fi aspru sanctionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS