7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedintenii continua sa comercializeze marfa in pietele iugoslave

Mehedintenii continua sa comercializeze marfa in pietele iugoslave

Hotarirea autoritatilor iugoslave, din 15 august, de a interzice comercializarea oricaror bunuri in pietele din tara vecina nu i-a speriat pe romani. Acestia continua sa duca marfa in pietele din Iugoslavia. Mai mult, pentru a fi siguri ca nu vor fi sanctionati, unii romani si-au gasit „gazde“, care le comercializeaza bunurile, in schimbul unui comision.

„Nu avem ce face, riscam sa luam amenda si tot trebuie sa trecem si sa vindem marfa, ca nu avem alta sursa de venit. Asta facem de ani de zile, de cind nu mai avem un loc de munca, fiindca fabricile s-au desfiintat. Bunurile pe care le ducem noi sint mai ieftine, ca le luam angro si nu ne uitam la scumpeturi. Stim si preturile lor, asa ca sa nu raminem in paguba. Pina acum, nu am avut probleme nici cu ai nostri si nici cu sirbii. Nu luam cantitati mari si majoritatea spunem ca ducem marfa pe la cunostinte“, a spus Marian Erceanu, de 35 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

Alti mehedinteni care traiesc din micul trafic de frontiera au aranjat cu „gazdele“ din localitatile Pojarevac, Milanovac sau Veliko Gradiste, de pe malul sirbesc, sa le depoziteze marfa si chiar sa o comercializeze, in schimbul unui comision.

„Ii duc marfa prietenului meu din Pojarevac si eu ma intorc in aceeasi zi. Il sun, la doua-trei zile, aflu daca a terminat marfa, si ii mai duc. Asa, nu am probleme cu autoritatile sirbe si nici eu nu mai pierd timpul prin piata“, a spus Radu Cojocaru, de 49 de ani, din Orsova.

Amenda este de 150 de euro

Potrivit lui Milos Uscebrka, consulul general al Republicii Federale Iugoslavia la Timisoara, autoritatile din tara vecina nu au luat inca masuri cu privire la micii comercianti care isi vind produsele in pietele sirbesti.

Incepind din 15 august, cetatenii straini au totusi obligatia sa declare sumele de bani care depasesc 2.000 de euro sau dolari, in timp ce, anterior, obligatia de a declara valuta era valabila de la sume mai mari de 500 de euro. Vamesii romani aplica amenzi legate numai de incalcarea legislatiei vamale, dar nu si de marfa pe care romanii o transporta pentru a o comercializa in pietele iugoslave.

Amenzile pentru micii comercianti nu pot fi date de vamesi, ci numai de catre inspectorii din pietele unde se vind aceste produse. In situatia in care un cetatean roman este depistat cu bunuri de comercializare intr-o piata iugoslava, acesta ar urma sa fie sanctionat contraventional cu 150 de euro, dar nimeni nu s-a plins pina acum ca a primit amenda.

Probleme ridica numai grupurile de romi

Problema majora cu care se confrunta politistii de frontiera din Mehedinti in aceasta perioada o constituie grupurile de cetateni de etnie roma, care incearca sa forteze trecerea granitei pentru a ajunge in spatiul Schengen. Doua grupuri, de 22, respectiv 11 romi, au fost intoarse in aceasta luna de la punctul de trecere a frontierei de la Portile de Fier I, pentru ca nu aveau documentele in regula sau nu detineau sumele de bani necesare.

In ultima perioada, Biroul Pasapoarte al Serviciului pentru Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Mehedinti a primit numeroase solicitari de emitere a unor documente de calatorie, in afara granitelor tarii, din partea cetatenilor de etnie roma.

„De la 1 iunie si pina in prezent, am primit 3.841 de cereri si am eliberat 3.778 de pasapoarte, iar de la inceputul lunii august, avem 1.171 de cereri si am rezolvat 1.141 dintre ele. O buna parte dintre aceste solicitari au apartinut unor cetateni de etnie roma. Nu putem spune ca ne confruntam cu o avalansa de cereri. Am avut o situatie dificila, in perioada mai-iunie, cind numarul de solicitari era de peste 100 pe zi. Acum primim, in medie, 60-70 de cereri zilnic, pe care incercam sa le rezolvam cit mai repede. Avem o imagine destul de proasta in Franta, Italia si in Spania, destinatii spre care se indreapta in ultima vreme cetatenii nostri, si incercam sa impiedicam anumite persoane sa obtina usor un pasaport. Persoanele returnate vor primi trei ani de interdictie sau cinci ani, daca au trecut ilegal de granita de stat a Romaniei“, a spus col. Ion Stanomir, seful SEIP Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS