22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistratii militari au audiat trei persoane implicate in falsificarea unor acte din Arhivele Nationale

Magistratii militari au audiat trei persoane implicate in falsificarea unor acte din Arhivele Nationale

Magistratii militari au audiat ieri trei persoane implicate in falsificarea unor acte din Arhivele Nationale, referitoare la situatia unor imobile nationalizate, printre acestea figurind si resedinta ambasadorului Statelor Unite din Bucuresti. Marian Toderascu este arestat si acuzat ca, folosind cu stiinta documente false, a formulat trei actiuni civile prin care a solicitat instantei sa constate ca e mostenitorul si proprietarul unor imobile (teren si constructii) situate in zona ultracentrala a Capitalei.

„Am falsificat hotariri judecatoresti pentru restituirea unor imobile si am falsificat certificatul de mostenitor, trecind numele tatalui meu pe un act eliberat de Arhivele Nationale“, a declarat, in fata Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, Marian Toderascu.

El a adaugat ca actul original ii fusese dat de Gabriel Vilcu, subofiter de paza la Arhivele Nationale. Procurorii sustin ca actele de proprietate de care s-a prevalat Toderascu au fost falsificate chiar de el, prin inlaturarea textului care continea numele proprietarului real – „domeniile statului“ – cu numele tatalui sau decedat, Gheorghe Toderascu. Potrivit rechizitoriului, cel care ar fi procurat documentele referitoare la situatia juridica a imobilelor revendicate a fost sergentul major Gabriel Vilcu (subofiter de paza la Arhivele Nationale), care i-ar fi inminat lui Toderascu documente originale sustrase de arhivarul Anton Vocheci, contra sumei de 16.000 de dolari.

Potrivit procurorilor, pe copiile acestor documente (extrase de carte funciara, procese-verbale), inculpatii ar fi aplicat in mod abuziv stampilele originale ale Arhivelor Nationale.

Actele erau „cosmetizate“ de Marian Toderascu prin inlaturarea numelui real al proprietarului si prin imitarea semnaturii directorului si administratorului. Subofiterul Gabriel Vilcu a negat in parte acuzatiile care ii sint aduse, spunind ca, la un moment dat, Anton Vocheci i-a aratat o carte funciara mai veche pe care l-a rugat sa o completeze.

„Dupa ce am completat-o, Vocheci a luat actul si s-a intors cu niste copii xerox, spunind ca asa se poate face avere, dar ca nu merge cu actualul director“, a spus, in fata instantei militare, Vilcu. Toate hirtiile ar fi fost rupte in fata lui Vilcu, insa, dupa citeva luni, timp in care a fost schimbat directorul Arhivelor Nationale, arhivarul l-a rugat pe subofiter sa-i duca niste acte lui Toderascu.

„Eu nu am fost de acord, insa Vocheci mi-a aratat o copie xerox, de pe documentul la care am facut referire anterior, care era stampilata si autentificata“, a spus politistul, dind de inteles ca nu a mai avut cale de iesire. Anchetatorii sustin ca prin declansarea cercetarilor penale la Arhivele Nationale, ca urmare a sesizarii Regiei Autonome Locato, s-a prevenit scoaterea din proprietatea statului a unor imobile a caror valoare a fost estimata la 70 de milioane de dolari. Gabriel Vilcu, Marian Toderascu si Anton Vocheci sint judecati de magistratii Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, fals material in inscrisuri oficiale, tentativa la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, luare de mita si uz de fals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS