12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalApa vine si din subsol, si prin acoperis

Apa vine si din subsol, si prin acoperis

• Canalizarea defectuoasa se revarsa saptaminal in subsolul cladirii aducind in incaperi gunoaie de tot felul • Ploile din ultimele zile au transformat sala de asteptare intr-un mic lac

Subsolul Centrului de Transfuzii din Tirgu Jiu este inundat periodic de peste zece ani, de vina fiind o defectiune la canalizare. Conducerea acestei unitati sanitare a facut numeroase sesizari la primarie, dar situatia nu a putut fi rezolvata. „Ni s-a raspuns ca principalul motiv il reprezinta faptul ca sintem legati la canalizarea blocurilor invecinate si nu exista fondurile necesare pentru devierea canalizarii. Situatia s-a agravat cind in imediata apropiere a centrului s-a construit o casa particulara. Din cite am inteles, proprietarii nici macar nu au autorizatie de la AQUATERM. Distanta dintre aceasta casa si Centrul de Transfuzii este de patru metri, in timp ce legislatia prevede ca o unitate sanitara de importanta acesteia trebuie sa aiba o zona de protectie de 50 de metri“, a spus directoarea Maria Cazan. Ploile cazute in ultimele zile au agravat situatia. Apa din subsol ajunge uneori pina la genunchi, iar de citeva zile sala de asteptare nu mai poate fi folosita. „Deasupra salii unde asteapta donatorii nu exista acoperis. Zilele acestea apa ajungea pina la glezna. Am fost nevoiti sa deviem circuitul donatorilor si sa evitam aceasta incapere. Mai matura femeile de serviciu si mai string apa cu cirpele, dar daca ploua, iar se stringe la loc“, a precizat sefa Centrului de Transfuzii.

Aparate medicale de sute de milioane de lei risca sa fie distruse de apa

Pentru extinderea acoperisului, conducerea centrului a facut o cerere la Institutul de Hematologie, de unde i s-a promis sprijin. Problema canalizarii nu pare sa aiba insa o solutie. Angajatii AQUATERM vin saptaminal sa desfunde canalizarea, dar lucrurile se opresc in acest stadiu. In subsolul centrului sint depozitate materiale sanitare si aparatura medicala. „Avem in incaperile de la subsol aparatul de distilat si unul de sterilizat. In plus, acolo depozitam materialele sanitare. Toate acestea sint in pericol de a fi distruse de apa, iar pagubele ar fi de sute de milioane de lei. Exista un permanent pericol de electrocutare sau de defectare a aparatelor pentru ca tot in subsol avem si panoul electric. Revarsarea canalizarii cu toata mizeria pe care o implica reprezinta si o sursa de infectii care nu este permisa intr-o unitate sanitara. Oricum, incaperile s-au deteriorat, apa afectind atit usile, cit si peretii. Doua dintre angajatele noastre care isi desfasoara activitatea acolo trebuie sa se mute pe perioada cind inundatia se mentine citeva zile“, a declarat conducerea unitatii sanitare. Cladirea Centrului de Transfuzii a fost construita in 1979, iar intre timp singurele lucrari care s-au putut face au fost cele de zugravit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS