13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn tren de marfa a lovit un camion cu autostopisti

Un tren de marfa a lovit un camion cu autostopisti

Linga Turceni, la Murgesti, un tren de marfa a intrat simbata dimineata intr-un camion plin cu oameni. Trei femei au murit pe loc, doua persoane sint in coma la spital, iar un copil are rani usoare. Mircea Rotaru, un copil de 13 ani, singurul care a scapat teafar din tragicul accident, a vazut moartea cu ochii.
Din cercetarile preliminare s-a constatat ca vinovat pentru producerea accidentului este soferul care nu s-a asigurat la trecerea peste calea ferata fara bariere.

Marian Urucu, soferul de pe camion, se indrepta spre un punct de lucru al SAEM, fosta ENERGOMONTAJ, din Strimba, pentru a lua muncitorii care trebuia sa intre in schimbul unu la termocentrala. De la Turceni a luat la ocazie cinci persoane, trei femei si doi copii.

La trecerea peste calea ferata din localitatea Murgesti, la ora 6.20, trenul marfar 90071 a lovit in plin camionul si l-a aruncat la mai bine de 20 de metri intr-un lan de griu. In urma impactului, cele trei femei – Carolina Rotaru, de 36 de ani, Costina Lucan, de 45 de ani, si Tina Padure, de 30 de ani, au murit pe loc, iar soferul Marian Urucu, de 48 de ani, si Daniel Rotaru, de 13 ani, se zbat intre viata si moarte la spital.

Uite mama, vine trenul!

Carolina Rotaru impreuna cu gemenii Daniel si Mircea mergea in satul Strimba la un parastas. Chiar sotul ei a oprit camionul care avea sa-i aduca moartea. „Am oprit duba la Turceni si m-am inteles cu soferul sa o ia si pe sotia mea. Ea a urcat cu gemenii in spate si ne-am luat ramas-bun. Ceilalti doi copii au ramas acasa“, a spus Marinica Rotaru. Pe drum, conducatorul auto a inceput sa faca glume cu cele doua femei din cabina, fiind mai putin atent la conducerea masinii. Din aceasta cauza, in momentul in care s-a apropiat de calea ferata Turceni-Dragotesti, soferul nu a observat trenul marfar care venea cu viteza, desi locomotiva se putea vedea de la citeva sute de metri de la sosea. Mai mult decit atit, trecerea de cale ferata este semnalizata corespunzator, neavind bariere. Impactul nu a mai putut fi evitat.

Mircea este singurul pasager al camionului care a asistat la producerea accidentului si a scapat ca prin minune doar cu o sperietura zdravana si cu rani usoare pe fata si pe git. El isi aminteste ca a vazut trenul la vreo 20 de metri distanta de camion .

„Uite, mama, vine trenul!“, i-a spus el maica-si care statea pe locul din fata lui impreuna cu Daniel.

„Soferul de ce nu opreste? Oare el nu vede trenul?“, a mai apucat sa se intrebe Mircea dupa care a auzit o bufnitura puternica.

„Eu am cazut cu capul sub scaun. Cind s-a oprit totul am vazut numai singe in jurul meu. Si eu eram plin de singe pe fata. Mama avea piciorul rupt. Nu mai stiu ce s-a intimplat pentru ca am luat-o pe cimp sa ma duc la spital“. El nu stie ca in accident i-a murit mama, iar fratele sau se zbate intre viata si moarte.

Carolina si Marian Rotaru, in afara de cei doi gemeni mai au doi copii.

Soferul poate fi acuzat de ucidere din culpa

Mecanicul de pe locomotiva, Nicolae Manea, si ajutorul acestuia Ionel Vargatu, ambii de la Depoul Craiova, au scapat teferi, insa sint complet socati de ceea ce li s-a intimplat. Mecanicul Nicolae Manea a spus ca soferul dubei putea sa evite accidentul, el neavind cum sa vireze nici in stinga, nici in dreapta: „Eu am vazut camionul de la mare distanta. Dar din punct de vedere tehnic nu aveam cum sa frinez brusc deoarece exista pericolul sa imi sara trenul de pe linie. Il vedeam cum mi se pune in fata si nu puteam sa fac nimic. Mai mult, vedeam tot ce se intimpla in cabina camionului. Soferul vorbea si nu s-a uitat nici o clipa in dreapta lui“

Dupa citeva ore de cautari a fost gasita si foaia de drum care „aterizase“ dincolo de calea ferata, la citeva zeci de metri de cabina.

Politistii considera ca vinovat pentru producerea accidentului este soferul Marian Urucu, deoarece acesta, desi avea vizibilitate, nu s-a asigurat la trecerea peste calea ferata. Ei persupun ca soferul avea muzica data tare in masina si ca asta si conversatia cu pasagerii i-a distras atentia:

Colonelul Constantin Talaba, seful Politiei Rutiere Judetene, a spus: „Sintem martorii unei tragedii rutiere. Avem de-a face cu o inconstienta a conducatorului auto. Soferul va fi cercetat, in cazul in care va supravietui. Justitia il va judeca pentru ucidere dn culpa. Este primul accident mortal care se produce pe drumul judetean Turceni – Urdari si cel mai grav din ultimii doi ani.“ Conducatorul auto Marian Urucu avea peste 25 de ani de experienta ca sofer si cunostea perfect traseul pe care efectua cursa.

Sanse mici de supravietuire

Marian Urucu si Daniel Rotaru au ajuns la spital in coma de gradul doi cu politraumatisme.

„Starea lor este deosebit de grava. Au multiple traumatisme craniene, toraco-abdominale, fracturi de membre. Soferul este ranit mai grav. Pe linga ranile de la coloana, fata si torace are un politraumatism cranio-cerebral grav. Deocamdata este prematur sa dam un pronostic in privinta sanselor de supravieture“, a spus dr. Simona Ungureanu, medic specialist SMURD.

Dupa 24 de ore de la producerea accidentelui, Daniel Rotaru a iesit din coma. El are un politraumatism cranio-cerebral acut deschis cu fractura de clavicula si femur sting.

Starea de sanatate a soferului este in continuare critica si inca nu a iesit din coma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS