Asteptata ca un calmant, atit pentru nervi, cit si pentru buzunarele celor 462 de angajati ai SC CORAPET SA Corabia, sedinta AGA de ieri a fost un fiasco. Credinta oamenilor intr-un Dumnezeu trimis de APAPS a fost desarta. Cei doi membri ai AGA din partea APAPS, Catalin Ciuraru si Letitia Vieru, nu numai ca n-au adus banii necesari achitarii salariilor restante pe ultimele cinci luni, dar n-au venit nici cu solutii. Ce a rezultat a fost un circ in care „ursii“ au stat de vorba ore in sir cu spectatorii agitati, sub stricta supraveghere a jandarmilor.
Care hoti?
Dupa ce la inceputul acestei saptamini o mare parte din cei 462 de angajati ai SC CORAPET SA Corabia au initiat un mars de protest de la fabrica pina la sediul primariei si au hotarit sa intre in bloc in greva foamei, discutiile cu autoritatile judetene si locale i-au facut sa amine orice decizie pina joi, 28 martie, cind urma sa aiba loc sedinta AGA.
Situatia la CORAPET, fabrica de fibre si fire sintetice, este foarte grea. Datoriile depasesc 600 de miliarde de lei, nu exista materii prime sau marfa pe stoc, salariile nu s-au mai platit de cinci luni.
Reprezentantii APAPS erau asteptati ca piinea calda. Dar mai intii, sub comanda subprefectului Zoltan Erdei, intreaga delegatie a avut o discutie la sediul Primariei Corabia. Cind masinile care ii aduceau la fabrica pe membrii APAPS au ajuns, peste trei sute de muncitori au inceput sa strige: „Hotii! Hotii!“
Pe la colturi insa, unii sopteau: „Care hoti, domne? Ce, astia au furat fabrica? Sa-i aduca pe aia care au ruinat-o!“
Principalul vinovat de dezastrul fabricii este considerat fostul director, Relu Varzaru, care a condus-o timp de zece ani, pina anul trecut in noiembrie.
O sedinta a Consiliului de Administratie
Inaintea intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor a avut loc o scurta sedinta a Consiliului de Administratie la care au fost prezenti si reprezentantii salariatilor, in frunte cu liderul de sindicat Gheorghe Pita. Dupa o scurta interventie a subprefectului Erdei, vadit dezamagit de intreaga situatie, in care le-a atras atentia tuturor ca nu e de gluma, a urmat o discutie surda, dar scurta, intre sindicalisti si reprezentantul APAPS, Catalin Ciuraru. Vazind ca nu exista nici macar o sansa ca vreuna dintre doleantele lor sa fie satisfacuta printr-o hotarire AGA, reprezentantii salariatilor s-au retras. Directorul Gheorghe Voinea a mai anuntat o data oficial ca si-a inaintat demisia. Pozitia APAPS, ca trebuie timp, o luna, doua, pentru finalizarea negocierilor cu investitorul care si-a manifestat intentia de a cumpara CORAPET, a fost singura solutie iesita din gura lui Catalin Ciuraru. Si s-a mers in sala de festivitati.
Corabia? Un oras unde somajul depaseste 70%
In sala de festivitati a CORAPET, delegatia CA a fost intimpinata cu aceleasi lozinci cu care fusese primita si la poarta fabricii. Muncitorii le-au adus aminte „domnilor de la Bucuresti“ ca in Corabia rata somajului depaseste 70%, ca vinzatorii nu le mai dau pe credit, ca directorul de la RENEL le-a promis pasuirea doar pina la 1 aprilie etc.
Ce a urmat, adica patru ore de incrincenare, cind aproape toti cei de fata si-au spus, cu naduf, pasul, a fost un circ tragic. Reprezentantii APAPS au indurat cu stoicism si injuraturile, si reprosurile, si amenintarile: „Dati-ne si noua cum le-ati dat celor de la Resita!“; „Nici macar someri nu sintem!“; „De ce n-ati luat nici o masura pina acum?“; „Cu ce ne mai hranim copiii?“
In ciuda faptului ca au fost injurati si ei, pe motiv ca n-au ce cauta acolo, jandarmii au supravegheat in liniste intreaga „manifestare“. Pentru a evita o infierbintare suplimentara, cu acordul patronilor, circiumile din imprejurimile fabricii au fost inchise ieri inca de dimineata.
In cele din urma, in pofida starii tensionate din sala, n-au fost incidente.
Smulgind o promisiune vaga ca in cursul saptaminii viitoare APAPS va acorda un imprumut CORAPET pentru achitarea partiala a unor drepturi banesti, oamenii s-au mai linistit. C-asa-i romanu’. Iute la minie, dar si iute iertator. Oricum, peste doua saptamini a fost convocata o noua AGA. Pina atunci, conform spuselor liderului sindical Gheorghe Pita, salariatii vor continua sa se stringa in curtea fabricii pentru ca: „Oricum n-avem ce face. Iar in greva foamei n-are rost sa intram. Ne-am expune sanatatea inutil“.