7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictor Babiuc considera ca nu s-a comis nici o ilegalitate

Victor Babiuc considera ca nu s-a comis nici o ilegalitate

Fostul ministru al apararii Victor Babiuc a fost audiat ieri de procurorii militari, in dosarul privind semnarea unui act prin care Ministerul Apararii Nationale (MApN) a acceptat doua schimburi de teren propuse de Gigi Becali, principalul finantator al echipei de fotbal Steaua Bucuresti. Victor Babiuc a declarat, dupa incheierea audierii, ca schimbul de terenuri s-a facut ca urmare a unei hotariri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru realizarea unui obiectiv militar, respectindu-se toate dispozitiile legale in materie. „Terenul facea parte din domeniul privat al statului si nu era nevoie de o hotarire de guvern. Nu s-a comis nici o ilegalitate. Este o traditie in ultimii ani, cu radacini puternice in regimul trecut, ca pe adversari sa-i tratezi prin intermediul Parchetului. Este pacat ca Parchetul, care a fost creat sa se rezolve situatiile in care oamenii au incalcat legea, este folosit tocmai sa discute cu oamenii care au respectat legea“, a declarat Victor Babiuc. Surse judiciare au declarat ca procurorii militari vor continua in zilele urmatoare audierile in acest caz, toate persoanele implicate in semnarea celor doua schimburi de teren propuse Ministerului Apararii de catre Gigi Becali urmind sa fie chemate la Parchet.

Pe 2 iunie 1999, Gigi Becali si reprezentantii Ministerului Apararii Nationale au semnat un proces-verbal prin care schimbau doua suprafete de pamint. Becali ar fi primit de la MApN un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul unuia de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Desi relativ egale ca suprafata, cele doua terenuri ar avea valori disproportionate, date de pretul de piata, se sustine in raportul oficial al MApN. In timp ce, la Baneasa, metrul patrat de pamint se vindea cu 20-25 de dolari, la Stefanesti pretul era de sase-sapte dolari. Diferenta de pret ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari in favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren in valoare de 4,7 milioane de dolari cedind unul de numai 1,4 milioane de dolari. Din partea MApN, actul de schimb a fost semnat de locotenent-colonelul Aurel Iorga si de capitan-comandorul Petre Cristea, seful UM 01877, care administra cele 20,9 hectare. Semnatarii sustin ca schimbul intre Armata si Becali s-ar fi facut la ordinul ministrului de atunci Victor Babiuc. Pe de alta parte, generalul Constantin Stanasila, seful Directiei Constructii si Domenii Militare din MApN, i-ar fi prezentat mai multe rapoarte lui Victor Babiuc (in perioada in care acesta era ministru), in care preciza utilitatea schimbului de terenuri dintre Becali si MApN. De asemenea, expertul Miron Turcu ar fi relevat, intr-o expertiza facuta la cererea Ministerului, ca terenurile ar avea aceeasi valoare, spun sursele citate. Raportul Corpului de Control al MApN releva ca terenul a putut fi schimbat doar dupa ce a fost transferat din domeniul statului in domeniul privat, ceea ce constituie o ilegalitate. Sectia Parchetelor Militare a fost sesizata in acest caz la 1 august 2001, de Directia juridica a Ministerului Apararii Nationale.

Dumitru Cioflina a fost convocat de procurorii militari

Procurorii militari l-au convocat ieri la Sectia Parchetelor Militare pe generalul in rezerva Dumitru Cioflina, consilier pe probleme de aparare al premierului, pentru a da relatii in dosarul privind semnarea actului prin care MApN a acceptat doua schimburi de teren propuse de Gigi Becali, principalul finantator al echipei de fotbal Steaua Bucuresti, au declarat surse judiciare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS