7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGerul a paralizat Bulgaria si Turcia

Gerul a paralizat Bulgaria si Turcia

• Drumurile din 54 de localitati din Bulgaria sint inaccesibile • 13.000 de sate si catune din Turcia, izolate de restul lumii

Sapte zone apartinind de primariile din regiunile Razgrad si Silistra sint calamitate, iar drumurile din 54 de localitati sint inaccesibile. In orasul Trin s-au inregistrat simbata minus 26 de grade Celsius. Din fericire, oamenii din localitatile calamitate au rezerve de alimente, a spus ministrul Nedjet Mollov. Conform prognozei meteorologice, vremea va fi rece pina la sfirsitul lunii.

Masini militare ale Corpului al treilea de armata au furnizat alimente pentru copii in Balcanul Sliven, unde 80 de elevi din Sliven, Varna si Burgas sint blocati de zapada in sediul unei firme care produce textile, din localitatea Karandila.

Doi soldati de paza au lesinat din cauza gerului in Piata „Sf. Alexandar Nevski“, inainte de traditionala sfintire de Boboteaza a steagurilor de lupta.

Gerul a facut patru victime la sfirsitul saptaminii trecute: Vasil M., de 48 de ani, din localitatea Kavarna, Nejdi Z., de 44 de ani, din Visoca Poliana, Alexi Daskalov, de 58 de ani, din Sumen, Bla gomir Dimitrov, de 41 de ani, din statiunea Pomorie.

Navigatia pe Dunare se inrautateste tot mai mult pentru ca in Ungaria si Iugoslavia inghetul este mai mare si se asteapta ca bucatile de gheata sa blocheze apele teritoriale ale Bulgariei.

Criza de combustibil solid a lovit chiar si Sofia. Mina Bobov Dol nu reuseste sa onoreze comenzile de carbuni. „Nu facem fata. Din cauza gerurilor neobisnuite, comenzile au crescut simtitor“, a spus seful minei, ing. Ventislav Alexov. Zilnic se extrag din mina 2.000 de tone de carbune. Cozile de camioane s-au format in fata minelor inca din noiembrie 2001. Peste 60% din gospodariile bulgaresti se incalzesc cu combustibil solid – carbuni, brichete de carbuni si lemne. Doar 18% din populatie are incalzire centrala, iar restul de gospodarii se incalzesc cu curent electric, gaz sau motorina.

In statiunile de iarna insa se gasesc foarte greu locuri libere. Preturile pentru o noapte la hotel variaza intre 24 si 204 leva (1 USD=2,18 leva dupa cursul de astazi al Bancii Centrale).

Ninsorile si frigul din Turcia s-au soldat cu 11 morti

Intemperiile care s-au abatut asupra Turciei, incepind de vineri, s-au soldat cu 11 morti, intreaga tara fiind paralizata de ninsorile abundente, care vor persista, potrivit meteorologilor, pina la sfirsitul saptaminii. La Samsun (pe malul Marii Negre), doua persoane au murit din cauza hipotermiei si a treia s-a accidentat mortal dupa ce a cazut de pe acoperisul casei, pe care il curata de zapada. La Izmir (vest), un septuagenar care traia intr-o camioneta de citeva luni, a fost gasit mort de frig ieri-dimineata. In acest sfirsit de saptamina, sapte persoane au murit in urma unui val de frig si a furtunilor de zapada din intreaga Turcie. Mai multe vehicule de pe drumul Hakkari-Cukurca au fost acoperite de o avalansa, dar nu se stie daca exista victime sau disparuti. In plus, din cauza solului inghetat, foarte multi pietoni si-au fracturat membrele inferioare si superioare, Directia pentru Sanatate tratind peste 300 de persoane duminica la Istanbul si 133 la Izmir. In acest oras, municipalitatea a pus la dispozitia copiilor strazii un centru pentru tineri, iar persoanele in virsta amenintate de frig au fost gazduite intr-un azil. Si la Istanbul o sala de sport a fost amenajata drept centru de primire a celor fara locuinta, dupa ce, vineri si simbata, au murit doua persoane pe strada. Presa anunta ca pe teritoriul Turciei se afla 13.000 de sate si catune izolate de restul lumii. Scolile au ramas inchise in numeroase regiuni, inclusiv in Istanbul. La sfirsitul acestei saptamini, numeroase zboruri internationale au fost anulate, iar altele au inregistrat intirzieri din cauza timpului nefavorabil. Meteorologii au avertizat ca astazi va ninge din nou, in nordul si nord-vestul tarii, mai ales la Istanbul, iar temperaturile vor ajunge la -15 grade Celsius in aceasta noapte, la Ankara. Se prevede ca valul de frig va parasi Turcia catre sfirsitul saptaminii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS