15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal700 de oameni au ramas ai nimanui

700 de oameni au ramas ai nimanui


La omu’ sarac nici boii nu trag. E si cazul societatii slatinene RULMENTI SA, unde clientii si investitorii nu mai dau tircoale de ceva timp. Problema societatii este de fapt lipsa banilor. Telefoanele sint taiate, furnizorii sint nerabdatori sa-si recupereze banii, asigurarile sociale si impozitele sint neplatite de trei ani, salariile sint restante de trei luni, iar creditorii bat la usa. Cei 760 de angajati au ajuns acum in pragul disperarii. Ei nu sint nici salariati, nici someri, iar pentru Sarbatori nu au nici o bucata de piine sa puna pe masa copiilor. Oamenii s-au gindit chiar sa imparta frateste ceea ce mai este prin fabrica. Dar, in vistierie mai sint doar 173 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca fiecarui angajat i-ar reveni suma de 200.000 de lei. Nici directorii nu prea s-au lipit de „fruntea“ societatii. Unii au plecat de bunavoie, altii, la presiunea angajatilor, dar dupa ce si-au umplut buzunarele. Ultimul director, Stefan Matei, care a lucrat o viata in fabrica si a fost pus la conducere in urma cu o saptamina si jumatate, si-a dat demisia dupa numai citeva zile, cind s-a imbolnavit vazind mocirla in care este afundata societatea.

Aproximativ 100 de angajati ai SC RULMENTI SA Slatina au stat miercuri, incepind cu ora 9.30, timp de doua ore pe platoul din fata sediului Prefecturii Olt. Intre timp, o delegatie formata din opt reprezentanti ai Sindicatului Liber, sindicatul majoritar in societate, in frunte cu directorul tehnic Gheorghe Rotaru, a purtat discutii cu secretarul general al prefecturii, Jan Nastase. Sindicalistii i-au prezentat acestuia situatia disperata in care s-a ajuns, dupa parerea lor, din cauza managementului prost.

„Nu avem platit CAS si celelalte asigurari si nu putem primi protectie sociala. Nu ne-am primit salariile din octombrie si oamenii nu mai vor sa munceasca. Avem nevoie de bani si nimic altceva“, a spus presedintele executiv al Sindicatului Liber, Nicolae Calin. De trei luni nu au primit nici un leu, de peste un an, angajatii sint platiti cu doar 75% din salariu pentru ca din 650.000 de rulmenti, cit ar trebui sa se produca pe luna, s-au facut numai 150.000, din lipsa de comenzi, dar si de materie prima.

Mortul e in casa, dar se cauta un tap ispasitor

Printre cei acuzati de situatia in care s-a ajuns s-au numarat „fostul director general Tudor Dragnea, care a furat, a luat credite neavantajoase si a condus prost societatea“, „directorul care l-a urmat, Alexandru Vidu, care, atunci cind si-a dat demisia, acum doua saptamini, a garantat ca exista comenzi si fond de salarii“, „un fost director comercial, Stefan Gherghina, care acum are propria firma si face concurenta societatii cu rulmenti luati din China“. Sindicalistii au acuzat si APAPS, actionarul majoritar (69,96%), spunind ca reprezentantii agentiei nu si-au facut datoria: „Trebuia sa verifice din cind in cind directorii, sa vada ce fac ei pentru fabrica. Dar nu i-a interesat. Domnul Nicoli nici nu a vrut sa stea de vorba cu noi si si-a batut joc de noi“, au spus sindicalistii la unison.

Directorul tehnic, Gheorghe Rotaru, a spus ca in prezent nu exista nici o posibilitate de remediere a dezastrului in care s-a ajuns, la o solutie de moment ar fi vinzarea celor 300.000 de rulmenti existenti in stoc: „Directoarea economica si cea de la comercial sint plecate in tara sa caute clienti si contracte, dar acum, in pragul Sarbatorilor, este foarte greu, deoarece oamenii isi fac bilantul de incheiere de an, dau prime de Craciun si nu mai au si bani sa ne cumpere noua acum rulmentii“. Intrucit directorul general Stefan Matei, care a fost numit in functie pe 30 noiembrie in sedinta AGA, de catre actionarii APAPS si SIF Oltenia, si-a dat demisia la citeva zile, planul de reorganizare si redresare a ramas in sarcina celorlalti directori. Gheorghe Rotaru spune ca acest plan trebuie intocmit pina joi, 20 decembrie, cind va avea loc o noua sedinta AGA, dar „cit as fi eu de zmeu, nu pot sa-l fac in asa scurt timp. Ne-am apucat de el abia acum doua zile.“

La rindul sau, secretarul prefecturii, Jan Nastase, le-a spus sindicalistilor ca nimeni nu le poate da bani de salarii si i-a sfatuit sa reia lucrul. El le-a spus ca singurul lucru pe care-l poate face este sa comunice revendicarile lor guvernului, Ministerului Industriilor si APAPS. Chiar ieri, Jan Nastase a intervenit si a cerut prezenta unui reprezentant al APAPS pentru a discuta cu sindicalistii si conducerea SC RULMENTI pentru a gasi o solutie de moment. Ieri, la ora 15.00, oamenii inca asteptau sa vina un reprezentant al APAPS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS