5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPasapoarte false pentru lumea sclaviei sexuale

Pasapoarte false pentru lumea sclaviei sexuale

• Ambasada Romaniei la Sarajevo a returnat Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Mehedinti 11 pasapoarte falsificate • Documentele au fost vindute de titulari pe sute de marci si au fost folosite pentru traficul de carne vie

Toate documentele de calatorie, returnate de autoritatile din Sarajevo politistilor de la Evidenta Populatiei Mehedinti, apartin unor tinere cu virste cuprinse intre 22 si 30 de ani. Documentele, foarte bine falsificate, au fost utilizate de filierele de traficanti cu carne vie, pentru a „exporta“ peste granita, ilegal, marfa proaspata, din Republica Moldova sau Romania, catre patronii de bordeluri din Bosnia, Croatia sau Macedonia.

Dupa desfiintarea frontierei dintre Republica Moldova si Romania, moldovenii si-au demontat gardurile, iar Politia de frontiera a redus efectivele. Au fost eliminate vizele si, „ca semn al fratiei intre popoare“, s-a renuntat o vreme la pasapoarte. Singurul obstacol a ramas doar Prutul. Moldovenii care vin in Drobeta Turnu Severin, pentru a trece granita spre Iugoslavia, isi aduc aminte cum, imediat dupa 1990, ziua se facea pod de flori, iar noaptea „se trecea cu camera de tractor, plina cu televizoare si tigari“. In timp, a aparut o alta afacere mult mai profitabila – trecerea grupurilor de refugiati care incercau sa ajunga in Vest.

Drumul acestor grupuri spre Iugoslavia, Italia, Grecia sau Franta a fost de multe ori intrerupt de politistii de frontiera din Mehedinti, la granita de sud-vest a Romaniei, multe filiere fiind astfel anihilate. Pentru a nu pierde o afacere care se dovedea extrem de profitabila, calauzele au abordat o alta tactica, chiar daca este mult mai costisitoare – falsul in pasapoarte.

Politistii au descoperit, numai in acest an, zeci de astfel de cazuri. „De obicei, gasesc omul care are valabila viza spre o tara din Occident, fura actul si schimba fotografiile. Rusii si ucrainenii sint asi in scanarea pozelor. Moldovenii iti fac orice act intr-o juma’ de ora“, spun carausii de la frontiera cu Iugoslavia.

Potrivit lt. col. Ion Stanomir, de la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Mehedinti, cele mai multe falsuri se realizeaza acum in cazul unor tinere care ajung sa cada victime ale traficului cu carne vie: „Biroul de Pasapoarte Mehedinti se confrunta cu o avalansa de pasapoarte, trimise de la ambasadele noastre din Iugoslavia, Macedonia, Ungaria, Spania, Germania, Italia, Franta. Fetele, ale caror pasapoarte sint falsificate, au o fizionomie placuta si au virste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Astfel de documente sint vindute pe sute de marci“.

Moldovenii falsifica documentele si racoleaza fetele, iar mehedintenii le trec frontiera

Legaturile dintre traficantii moldoveni si cei autohtoni s-au strins si mai mult, o data cu disparitia contrabandei cu benzina spre Iugoslavia. Locul acestei „indeletniciri“ a fost luat de traficul cu carne vie, zeci de tinere din Republica Moldova trecind prin mina filierelor organizate de calauze din Mehedinti, pentru a fi duse sa se prostitueze in bordelurile bosniace, macedonene sau croate. Procedura este simpla: moldovenii se ocupa cu falsificarea pasapoartelor si cu fetele, iar mehedintenii le trec pe acestea ilegal peste granita.

Actiunea incepe in Republica Moldova, unde fetele sint racolate, sortate apoi si transportate in Romania. Acestea, impreuna cu citeva romance neaose, dornice de balet, ajung in Drobeta Turnu Severin, fiind pazite de un colaborator al pestilor. Aici, grupul este preluat de o calauza locala si tranzitat peste granita, fie pe la punctul de frontiera, fie pe apa, prin Defileul Dunarii. Calauza percepe o taxa pentru acest serviciu.

Tufisurile de pe Clisura Dunarii reprezinta unul dintre punctele terminus ale acestei afaceri cu prostituate provenite din fostul bloc sovietic, dar si din Romania. Citeva tinere din Bacau au fost retinute de politistii de frontiera din Mehedinti, in urma cu doua saptamini, in timp ce planuia sa treaca granita „sa munceasca la sirbi“. Fetele cotizasera deja la calauza care urma sa le treaca granita, cu sume cuprinse intre 200 si 500 de marci germane.

Cu unele dintre pasapoartele falsificate s-a trecut pe sub nasul politistilor

Fetele prinse de autoritati pe teritoriul fostei Iugoslavii sint repatriate, iar pe pasaport le este aplicata o interdictie. Un astfel de pasaport nu mai este valabil si este inlocuit cu un pasaport „fabricat“ de moldoveni. In acest fel, fata se poate intoarce la „meseria“ pe care a practicat-o peste granita. Un act de calatorie falsificat costa intre 300 si 1.500 de marci, in functie de calitate si de relatia existenta intre calauza si autorul falsului. „Fotografia de pe pasaport se lamineaza si este foarte greu de inlocuit.

Cu toate acestea, cele 11 pasapoarte false pe care le-am primit in aceste zile sint foarte bine realizate. Acest lucru presupune o experienta foarte mare in domeniu. Este un fals aproape perfect, cu care s-a trecut probabil pe la frontiera. Aceste pasapoarte au fost fie facute pierdute, fie au fost furate. Traficantii au nevoie de astfel de documente, pentru a trece fetele peste granita“, a spus lt. col. Ion Stanomir.

Majoritatea tinerelor, ale caror pasapoarte au fost returnate de autoritatile de la Sarajevo, au declarat la politie ca si-au pierdut documentele si au omis sa le declare pierdute. Politistii mehedinteni vor demara cercetarile pentru identificarea tinerelor care au utilizat pasapoartele falsificate, dar si pentru prinderea autorilor. Titularii de drept ai documentelor ar putea fi si ei anchetati penal, daca se va stabili ca si-au vindut pasapoartele in scopul obtinerii unor sume de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS