13.3 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieOlimpiada de Securitate Cibernetică, în calendarul olimpiadelor naţionale şcolare

Olimpiada de Securitate Cibernetică, în calendarul olimpiadelor naţionale şcolare

Ministerul Educaţiei a publicat recent lista olimpiadelor care vor fi organizate şi se vor desfăşura în anul şcolar 2023 – 2024. În calendarul competiţiilor naţionale aprobate de minister se află, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC). Asta, ca o recunoaştere clară a importanţei majore pe care o dobândeşte educaţia de securitate cibernetică în România, în contextul evoluţiei tehnologice rapide, dar şi al deficitului de specialişti în acest domeniu.

Olimpiada de Securitate Cibernetică se va desfăşura în două etape, astfel: faza judeţeană (2 martie 2024) şi faza naţională (22-25 mai 2024). Sesiunea etapei judeţene este formată dintr-o probă teoretică de o oră şi o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa naţională va fi susţinută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice şi aplicaţii practice de tip Jeopardy, arată comunicatul de presă al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), conform news.ro.

Participanţii la faza naţională a olimpiadei vor avea şansa de a fi selecţionaţi în lotul lărgit al echipei naţionale de cybersecurity

Participanţii la faza naţională a olimpiadei vor avea şansa de a fi selecţionaţi în lotul lărgit al echipei naţionale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecţia va fi susţinută în cea de a doua zi de concurs şi constă într-o probă de aplicaţii practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exerciţiu de  tip Attack & Defence. 

La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenţi cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute la etapa naţională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, completând lotul preliminar al României, mai indică sursa citată.

Elevii clasaţi pe primele locuri în clasamentul general al etapei naţionale vor obţine premii sau menţiuni

Elevii clasaţi pe primele locuri în clasamentul general al etapei naţionale vor obţine premii sau menţiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare. Totodată, OSC oferă oportunitatea primilor clasaţi la faza naţională de a face parte din lotul naţional extins al României care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, ce va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino (Italia).

Echipa naţională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) şi cinci Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componenţa echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori şi experţi din partea partenerilor Orange şi Bit Sentinel.

Subiectele şi metodologia competiţiei sunt elaborate şi evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică

Subiectele şi metodologia competiţiei sunt elaborate şi evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din  reprezentanţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, ai Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum şi profesori şi experţi din partea partenerilor din mediul privat, Orange România şi Bit Sentinel, ce vin cu o vastă experienţă în organizarea de competiţii de securitate cibernetică.

Tematica specifică pentru OSC include exerciţii ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar şi elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicaţiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de reţea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea şi securitatea sistemelor de operare şi reţele, programare şi scripting.

Tinerii interesaţi de participarea la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltată de Bit Sentinel şi susţinută de Orange, unde există numeroase resurse educaţionale în domeniul securităţii cibernetice. Până la începerea competiţiei, aceştia pot rezolva exerciţii din Arhiva Educaţională, familiarizându-se astfel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică. 

Pe CyberEDU se vor desfăşura toate etapele olimpiadei, mai spune sursa menţionată. Mai multe detalii despre Olimpiada Naţională de Securitate Cibernetică sunt disponibile pe site-ul https://osc.rocsc.ro, în secţiunea “Întrebări comune”.

Citeşte şi: Turnul Eiffel, închis începând de luni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS