8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de clădiri din Dolj în care sunt școli sau grădinițe, încadrate în grad de risc seismic

Zeci de clădiri din Dolj în care sunt școli sau grădinițe, încadrate în grad de risc seismic

La nivelul județului Dolj, 43 de clădiri în care sunt unități școlare au expertiză și sunt încadrate într-o clasă de risc seismic. Dintre acestea o clădire prezintă risc ridicat, fiind în clasa I de risc seismic,iar alte cinci clădiri sunt în clasa a II-a de risc seismic. Cele mai multe clădiri în care sunt însă unități școlare, respectiv 1.149, nu au nici un fel de expertiză seismică privind rezistența la un eventual cutremur. Potrivit inspectorilor școlari expertizarea dar și investițiile aferente revin primăriilor.

Cutremurele de luna trecută au determinat autoritățile locale să-și îndrepte atenția spre a aduna date despre cât de rezistente sunt clădirile în care sunt școli și grădinițe. Cele mai multe școli nu au fost însă expertizate seismic. În Dolj, din datele Inspectoratului Școlar Județean Dolj raportate public și de Ministerul Educației, doar 43 de clădiri au fost expertizate, dintre care una este încadrată chiar în clasa I de risc seismic. Este vorba de Școala Gimnazială Secu. Potrivit conducerii ISJ Dolj în clădirea încadrată în clasa I de risc seismic nu învață elevi, copiii fiind relocați în alt spațiu.

Mai sunt însă alte cinci clădiri cu destinație de săli de curs care sunt în clasa a II-a de risc seismic din care doar în trei învață elevi. Este vorba despre Liceul cu Program Sportiv ”Petrache Trișcu, ” din Craiova, de o parte din clădirile Școlii Speciale ”Sf Mina” Craiova, de Școala Gimnazială Fratoștița, Școala Gimnazială Seaca de Câmp și de Grădinița cu Program Normal Piscu Nou.

Zeci de clădiri în clasa a III-a de risc seismic

Cele mai multe clădiri expertizate, respectiv 30, sunt în clasa a III-a de risc seismic. Conform unui raport al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, 26 dintre clădirile din categoria a III-a de risc seismic sunt cu destinație săli de clasă și doar în 20 dintre acestea învață elevi. De asemenea, din categoria clădirilor în clasa a III-a de risc seismic fac parte și două săli de sport, iar alte două clădiri au altă destinație.

Din datele oficiale reiese că și în Craiova sunt unități de învățământ în clasa a III-a de risc seismic, cum ar fi: Grădinița cu Program Prelungit ”Elena Farago”, Grădinița cu Program Prelungit ”Floarea Soarelui”, Grădinița Romano- Catolică Sfântul Anton.

Și în județ sunt astfel de situații dintre care menționăm: Liceul ”Constantin Ianculescu” Cârcea, Grădinița cu Program Normal Cârcea, Liceul ”Dimitrie Filișanu”- Filiași, Școala Gimnazială Ghindeni cu patru clădiri, Școala Gimnazială Piscu Vechi- inclusiv sala de sport, Școala Gimnazială Piscu Nou, Școala Gimnazială Vârvoru de Jos, Grădinița cu Program Normal Ciutura, Grădinița cu Program Normal Vârvor, Școala Gimnazială ”Constantin Gheorghiță” Podari, Grădinița Podari. De asesmenea, Școala Gimnazială Murgași are o parte din clădiri în clasa de risc III. În clasa de risc seismic IV în care se menționează că sunt clădiri ușor avariate sunt încadrate șase construcții: Școala Gimnazială Țandăra, Grădinița cu Program Normal Ghidici, Grădinița Kindertropolis Craiova, Școala Gimnazială Filiași, Grădinița ”Sfânta Tatiana” Craiova și o clădire a Școlii Gimnaziale Murgași.

Peste 1.000 de clădiri nu sunt expertizate

Tot din datele oficiale reiese că 1149 de clădiri ale unităților școlare nu sunt expertizate. 711 dintre aceste clădiri au destinație săli de curs, dar elevi sunt în 667 dintre aceste clădiri. Alte 66 de clădiri fără expertiză la seism sunt cu destinație săli de sport și încă 379 de clădiri sunt cămine, cantine, grupuri sanitare. Practic, în prezent doar despre 3,6 dintre clădirile în care învață elevi din Dolj se știe în ce clasă de risc seismic se află. Managerii școli au expertizat și ei vizual în ultimul timp clădirile școlilor pe care le conduc, dar constatările lor au rol orientativ pentru autorități. Inspectorii școlari spun că primăriie sunt cele care dețin clădirile unităților școlare și astfel reprezintă autoritatea care poate expertiza și decide investiții în spațiile unităților de învățământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS