12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateClasamentul școlilor din Dolj după prima simulare a examenelor naționale

Clasamentul școlilor din Dolj după prima simulare a examenelor naționale

În urma simulării examenelor naționale cu subiecte județene, 59,61% dintre elevii de clasa a VIII-a au demonstrat că pot promova Evaluarea Națională, iar la liceu procentul de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 35,91%. Nu au fost medii de 10. Cea mai mare medie la simularea Evaluării Naționale a fost 9,95 și a fost obținută de un elev de la Colegiul Național ”Elena Cuza”, iar la simularea Bacalaureatului cea mai mare medie de promovare a fost 9,80 și a fost obținută de un elev de la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova.Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a anunțat și rezultatele și pe unități de învățământ și a menționat că inspectorii vor merge la unitățile la care procentele de reușită au fost foarte mici.

Simularea examanelor naționale a fost organizată în Dolj pentru a cunoaște care este nivelul de pregătire al elevilor în acest moment.

”Despre Evaluarea Naţională pot să vă spun că au fost 4.216 elevi prezenţi, au fost doi elevi eliminaţi, iar procentul mediilor peste 5 este de 59,61% la momentul de faţă. La examenul de Bacalaureat s-au înscris 3.776 de elevi, au fost absenţi 852, au fost doi eliminaţi, iar procentul mediilor peste 6 este de 35,91%”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Școlile și materiile la care elevii au obținut note de 10

La aceste simulări nu este nici un elev care să fi promovat cu media 10, dar sunt zeci de elevi care au obținut note de 10 la una dintre probele scrise.

”Au fost înregistrate şi note de 10 atât la Evaluarea Naţională, cât şi la Bacalaureat. La Evaluarea Naţională au fost înregistrate un număr de 20 de note de 10, două la Limba română şi 18 la Matematică, la următoarele şcoli: Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Şcoala Gimnazială „Traian”, Şcoala Gimnazială „Petre Ivanovici” Băileşti, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Liceul „Mihai Viteazul” Băileşti, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” și Liceul Energetic”, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

La simularea examenului de Bacalaureat sunt și mai multe note de 10.

”Şi la examenul de Bacalaureat au fost obţinute note maxime. Sunt 50 de note de 10, dintre care patru la Limba şi literatura română, cinci la Istorie, cinci la Matematică,douăzecișișase la Biologie, cinci la Logică şi Argumentare, două la Chimie, două la Informatică şi una la Geografie”, a mai precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Situația promovării pe școli, la Evaluarea Națională

În ceea ce privește, procentele de promovare pe unități școlare se observă că sunt școli atât din Craiova, cât și din județ la care 90% din elevi pot promova un examen național și acum.

”La Evaluarea Națională, rezultate bune s-au înregistrat la Școala Gimnazială ”Terra Veda”, la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, la Colegiul Național ”Frații Buzești”, la Colegiul Național ”Carol I”, la Școala Gimnazială ”Traian”, la Colegiul Național ”Elena Cuza”, la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Velovan”, la Școala Gimnazială ”Gheorghe Țițeica”, la Liceul Independența Calafat. Sunt școli care au înregistrat procente de promovare peste 90%”, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Sunt însă și unități școlare la care foarte puțini elevi au reușit să obțină o medie de promovare la simularea Evaluării Naționale.

”Procente foarte mici de promovare sunt la: Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Liceul Tehnologic Special Pelendava, Școala Gimnazială ”Carol al II-lea” Dioști, Școala Gimnazială ”Ilie Martin” Brabova, Școala Gimnazială Vela, Școala Gimnazială Catane, Școala Gimnazială Cioroiași, Școala Gimnazială Gogoșu, Școala Gimnazială Cioroiași, Școala Gimnazială Măceșu de Jos, Școala Gimnazială Sălcuța, dar și Școala Gimnazială Nr 3 Băilești”, a subliniat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Există însă și speranța că rezultatele se pot îmbunătăți.

”Din experiență vă spun că rezultatele se îmbunătăţesc de la o simulare la alta până la examenul din vară. Copiii mai au 4-5 luni de pregătire la examene. În câteva luni un elev poate recupera printr-o pregătire temeinică și o organizare riguroasă a timpului materia examenelor dacă există colaborare între elevi, profesori și părinți ”, a subliniat inspectorul școlar general.

Procentele de reușită pe școli la Bacalaureat

În urma analizării rezultatelor se observă și că simularea examenului de Bacalaureat procentul de promovare este mai mic, și asta din mai multe motive.

”Dacă observați o diferență de procent de promovare între cele două examene, aceasta provine din două aspecte. Un aspect este că examenul de Bacalaureat are trei probe, Evaluarea Națională are două probe scrise. Pentru a promova Evaluarea Națională media trebuie să fie peste 5, pe când la examenul de Bacalaureat media trebuie să fie minimum 6. Și rezultatele dacă sunt ceva mai mici la examenul de Bacalaureat sunt și din cauza faptului că cea de a treia probă scrisă, cea la alegere, este tratată cu ceva mai multă superficialitate din partea elevilor, fiind o probă cu mai puțină materie pentru care nu sunt pregătiți la acest moment”, a explicat inspectorul școlar general, Daniel Ion. Analizând procentele de promovare pe școli, în acest moment sunt și unități la care majoritatea elevilor pot promova Bacalaureatul.

”Școlile cu procent de promovare bun sunt: Colegiul Național ”Frații Buzești”, Colegiul Național ”Elena Cuza”, Colegiul Național ”Ștefan Velovan”, Colegiul Național ”Carol I””, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Totodată, sunt și școli la care procentele de promovare ale Bacalaureatului sunt foarte mici.

”Cu rezultate mai puțin bune Liceul ”Matei Basarab”, Liceul Tehnologic ”Constantin Ianculescu” Cârcea, Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași, Liceul Tehnologic ”Ștefan Anghel”Băilești, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, Liceul Tehnologic Special Beethoven, Liceul ”Adrian Păunescu” Bârca, Liceul Teoretic Amțărăștii de Jos și Liceul Teoretic Bechet”, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion. .

ISJ Dolj va analiza și rezultatele de la clasă

În perioada imediat următoare, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va avea și o analiză comparativă a rezultatelor de la clasă din cei patru ani de studiu cu cele de la simulare și va cere măsuri punctuale.

Conform unui comunicat emis de ISJ Dolj ”Simularea județeană a examenelor naționale a avut ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile examenului, cu regulile de organizare și desfășurare, cu atmosfera de examen, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului pe foi standard sau tip broșură.

Rezultatele elevilor nu vor fi trecute în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevilor, notele obținute la simulările județene pot fi trecute în catalog”.

Elevii din Dolj vor fi evaluați și în luna martie, în cadrul simulărilor naționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS