22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe nu au de învăţat elevii din Dolj pentru simularea examenelor naţionale

Ce nu au de învăţat elevii din Dolj pentru simularea examenelor naţionale

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a publicat ce conţinuturi vor fi exceptate de la prima simulare a examenelor naţionale. Inspectorii şcolari spun că subiectele vor fi din conţinuturile parcurse până în acest moment, dar că anul acesta se va reveni la programele pentru examene existente înainte de pandemie, ceea ce înseamnă mai multă materie.

Elevii de clasa a VIII-a dar şi cei din ultimul an de liceu vor susţine la începutul lunii februarie simularea examenelor naţionale cu subiecte judeţene. Conform calendarului aprobat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, elevii de liceu susţin pe 6 februarie – proba scrisă la Limba și literatura română, pe 7 februarie susţin proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar pe 8 februarie vor da proba la alegere a profilului și specializării.


La Evaluarea Naţională, calendarul aprobat este următorul: 6 februarie – proba scrisă – Limba și literatura română şi 7 februarie – proba scrisă la Matematică.

Mai multă materie pentru examene

La aceste evaluări vor fi exceptate anumite conţinuturi. Inspectorii şcolari subliniază însă că anul acesta se revine la programele pentru examene existente înainte de pandemie, ceea ce înseamnă unu-două capitole în plus la fiecare disciplină.
„Pentru susținerea examenului de bacalaureat s-a revenit la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei. La disciplina chimie, programa valabilă este cea aprobată prin OMENCS nr. 5070 / 31.08.2016. Pentru simulări județene, subiectele vor fi elaborate din conținuturile parcurse la clasă până la această dată, conform programei. De exemplu, la disciplina chimie anorganică este exceptat conținutul ”Electroliza”, a precizat inspectorul şcolar, Nicoleta Liţoiu.

Ce conţinuturi sunt exceptate la simularea Evaluării Naţionale

Şi la limba şi literatura română anumite conţinuturi vor fi exceptate la această simulare. Astfel, la simularea Evaluării Naţionale la limba şi literartura română sunt exceptate temele: Elemente de construcție a comunicării: construcții impersonale; construcții cu pronume reflexive; construcții incidente; Realizări propoziționale ale funcțiilor sintactice.
Şi la matematică va fi mai puţină materie. Vor fi exceptate subdomeniile: calcul algebric, ecuaţii, inecuaţii şi sisteme de ecuaţii, corpuri geometrice: perpendicularitate, arii şi volume geometrice.

Ce au în plus pentru examen liceenii

Şi liceenii au mai puţină materie la română. Conform deciziilor inspectorilor şcolari vor fi exceptate la această evaluare: reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri
funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală, textul dramatic postbelic, limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii, perioada postbelică şi autorii canonici – Marin Preda, Nichita Stănescu, şi Marin Sorescu.


La matematică vor fi patru tipuri de subiecte, în funcţie de specializare. Inspectorii de specialitate spun că la simularea judeţeană din februarie sunt exceptate două teme care au fost reintroduse în programul de examen începând de anul acesta.
„Anul acesta pentru proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat este valabilă programa existentă înainte de pandemie, respectiv Ordinul 4430/2014. Astfel, sunt două capitole în plus faţă de anii anteriori. Este un capitol la Algebră-Inele de polinoame cu coeficienţi într-un corp comutativ şi la Analiză matematică este capitolul Aplicaţii ale integralei definite. Ceea ce se păstrează la fel ca şi în anii anteriori este structura subiectelor „, a precizat inspectorul şcolar de matematică, Tatiana Cîrstea.


La simularea judeţeană a examenelor naţionale sunt aşteptaţi aproximativ 9.000 de elevi de gimnaziu şi liceu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS