24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDSP Dolj: Infectarea elevilor trebuie confirmată de teste făcute de personal medical

DSP Dolj: Infectarea elevilor trebuie confirmată de teste făcute de personal medical

Odată cu începerea şcolii au apărut multe cazuri de COVID -19 în rândul elevilor. Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, cursurile cu prezenţă fizică în clasă se suspendă doar dacă infectarea unui elev este confirmată printr-un act medical. În situaţiile în care elevii sunt testaţi de părinţi cu teste antigen, chiar dacă sunt pozitivi, infectarea este confirmată doar dacă părinţii cer testarea copiilor de cadre medicale. „Părinţii care au rezultatul unui test antigen pozitiv făcut de dumnealor acasă pot solicita Serviciul de Ambulanţă prin 112 şi se efectuează test antigen rapid la domiciliul pacientului simptomatic, sau pot solicita un test PCR. Se iau în calcul doar rezultatele testelor făcute de personal medical”, a precizat dr. Iuliana Manea, director executiv DSP Dolj.

Sunt însă situaţii în care părinţii refuză să sune la 112 sau să facă un test PCR copilului, şi în aceste cazuri, şcolile nu pot lua în calcul cazurile confirmate doar prin testele aplicate de părinţi. Întrebarea este cum se previne îmbolnăvirea celorlalţi elevi care au fost contacţi direcţi cu un copil care are simptome, dar pe care părinţii nu vor să îl testeze?

Nu există un răspuns pentru această situaţie.

În prezent se ştie doar că acum părinţii nu sunt obligaţi de lege ca să-şi testeze copiii, chiar dacă au suspiciuni că ar fi contactat virusul. „Nu există deocamdată obligativitate ca părinţii să testeze elevii care au un test pozitiv şi consideră că este infectat. Dacă legiuitorul va da alt regulament, atunci va fi altceva”, a mai spus dr Iuliana Manea, directorul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS