9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampanie -concurs "Activ în vacanţă" pentru elevii de gimnaziu şi liceu

Campanie -concurs „Activ în vacanţă” pentru elevii de gimnaziu şi liceu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj lansează campania concurs „Activ în vacanţă” pentru perioada iunie -august. Campania este adresată elevilor de gimnaziu şi liceu şi promovează lectura. Practic, un elev trebuie să citească minimum o carte pe care să prezinte apoi, pe scurt, într-un filmuleţ de maximum trei minute, care să fie convingător şi pentru alţi copii că este cea mai bună carte şi să îi determine să o citească.

Campania- concurs „Activ în vacanţă” prin care elevii de gimnaziu sunt îndemnaţi să citească pe perioada vacanţei de vară şi să facă o recenzie cărţii pe care să o prezinte printr-un film video a început să fie deja promovată în şcoli. De această campanie-concurs se ocupă în special profesorii de ştiinţe socio-umane. Activităţile din cadrul acestei campanii se vor desfăşura în şcoli faţă în faţă sau online, prin sesiuni de îndrumare din partea cadrului didactic cu privire la sinteza cărţii lecturate, astfel încât să poate fi transpusă de elev în cadrul filmului de prezentare. Elevul citeşte o carte, pe care ulterior o va promova prin intermediul unui scurt filmuleţ de prezentare care să se încadreze în limita a trei minute.

Lectura îi ajută pe tineri pentru a avea viaţă socială activă

Conform regulamentului, nu există limitare sau constrângere în privinţa alegerii cărţii, este acceptată orice lectură care poate constitui un suport pentru construirea unei idei de bază, unui mesaj pentru tineri care să contribuie la educarea mentalităţilor în vederea adoptării unui comportament activ în viaţa socială.

„Cititul în sens larg este cel mai bun drum către cunoşatere. Lectua, înţelegerea şi interpretarea textului trebuie să devină practici şi preocupări obligatorii pentru profesori, indiferent de disciplină. Asociaţia Ro- Talent- filiala Craiova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj vin în sprijinul elevilor, prin lectură, în direcţia îmbunătăţirii competenţelor de lectură dar şi a reponsabilităţilor lor în vedrea implicării active în viaţa socială. Campania- concurs îşi propune dezvoltarea unei mentalităţi pozitive, de deschidere în rândul elevilor către viaţa socială, oferind oportunităţi de valorificare a resurselor lor personale, resurse ce trebuie să se sprijine pe o solidă cunoaştere, pe conduită adaptativă de înţelegere şi asumare.

Lumea cărţilor este cea care le oferă tinerilor şansa de a vedea cu ochii minţii realităţile zugrăvite de autori, de a absorbi cu interes şi diferenţia moduri de abordare, de gândire, precum şi de reflectare a acestora în viaţa socială. Imaginaţia şi creativitatea sunt apanajul oamenilor liberi, al oamenilor capabili să construiască, al celor care au iniţiative în plan personal şi social”, a precizat Marinela Dumitrescu, inspector şcolar discipline socio-umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Cum se va derula campania -concurs

Elevii iteresaţi de această campanie- concurs Activ în vacanţă se înscriu la şcoală prin intermediul profesorilor de ştiinţe socio-umane.

„Deja avem elevi care s-au înscris. Se fac înscrieri şi în perioada următoare”, a precizat inspectorul şcolar Marinela Dumitrescu. Activităţile de lectură se vor desfăşura în perioada 14 iunie- 6 august. În perioada 16-20 august se depun filmuleţele la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. În perioada 23-27 august va avea loc jurizarea, iar pe 30 august va fi premierea.

” Rezultatele activităţii care se va desfăşura în perioada vacanţei de vară vor fi folosite şi în timpul anului şcolar. Vom folosi mesajele din filmuleţe pentru a mobiliza cât mai mulţi elevi să se orienteze spre lectură”, a precizat inspectorul şcolar, Marinela Dumitrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS