10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceul din Filiași va beneficia de investiții de două milioane de euro

Liceul din Filiași va beneficia de investiții de două milioane de euro

Liceul Tehnologic ”Dimitrie Filișanu” din Filiași va beneficia de investiții de aproape 10 milioane de lei, echivalentul a două milioane de euro. Lucrările vizează modernizaeea infrastrcturii învățământului tehnologic și a infrastructurii pentru învățământul profesional. Practic, sunt vizate două clădiri ale liceului care vor fi reabilitate, modernizate. Lucrările implică și modernizarea și dotarea laboratoarelor specifice fiecărei forme de învățământ.

Investițiile pentru modernizarea Liceului Tehnologc ”Dimitrie Filișanu” se vor face prin Programul Operațional Regional 2014-2020,prin proiecte accesate de Pimăria Filiași. Unul dintre proiecte se numește ”Modernizarea infrastructurii educaționale pentru învățământul liceal tehnologic la Liceul Tehnologic Dimitrie Filișanu” în valoare de peste 6,5 milioane de lei, echivalent a 1,3 milioane de euro. Prin acest proiect se urmărește asigurarea unei infrastructuri corespunzătoare profilului tehnologic. Se vor face astfel lucrări de modernizare si reabilitare a clădirii principale a liceului prin recompartimentări, refaceri tencuieli, izolații, refacere acoperiș, refacerea sistemului de încălzire și a sistemului electric. În proiect este inclusă și dotarea modernă a laboratoarelor din cadrul liceului: cad-cam, protectia mediului, comert, constructii, laborator lingvistic, electronică, laborator fizică, laborator chimie, atelier mecanică.

De asemenea, se va monta și un sistem de supraveghere video și se vor amenaja aleile exterioare. De aceste investiții vor beneficia peste 700 de elevi. Lucrările ar trebui să fie gata în august 2022.

” Prin acest proiect se va reabilita clădirea principală a liceului care are vedere la drumul european. În momentul de față la licitație suntem în faza de evaluare. Estimăm că procedura de achiziție pentru proiect tehnic și execuție lucrări se va finaliza până la sfârșitul lunii ianuarie”, a precizat viceprimarul orașului Filiași, Marin Gheorghe.

Licitație pentru modernizarea școlii profesionale

Un alt proiect vizează modernizarea școlii profesionale pentru care este în derulare o altă licitație. Investiția este în valoare de 3,3 milioane de lei, aproape 700.000 de euro.

”Prin proiectul Modernizarea infrastructurii educationale pentru învățământul profesional la Liceul ”Dimitrie Filișanu” din Filiași se va moderniza clădirea principală situată lângă judecătorie și cu vedere la drumul european. Licitația este în derulare. S-au înscris cinci firme dar a depus oferta o singură firmă. Ca și procedură, estimăm o perioadă de trei săptămâni pentru evaluarea privind desemnarea câștigătorului”, a mai precizat Marin Gheorghe, viceprimarul orașului Filiași.

Lucrările vor implica modernizarea și reabilitatea termică a unei clădiri cu o suprafață de 608 mp. În proiect scrie că va fi înlocuită tâmplăria interioară și exterioară, instalația sanitară și cea electrică și se va trece la recompartimentare a încăperilor cu pereți pe structură ușoară gips carton-PVC și la înlocuirea acoperișului. De asemenea, este prevăzut mobilier nou și dotarea a șase laboratoare și ateliere.

Este vorba de un atelier de electrotehnică, un atelier de mecanică, un atelier auto, un laborator comert, un atelier constructii și un laborator cad-cam. Se va instala și un sistem de supraveghere video și vor fi amenajate și alei exterioare. De aceste investiții vor beneficia elevii care învață în cadrul școlii profesionale. În prezent, sunt 295 de elevi înscriși la învățământul profesional din cadrul Liceului ”Dimitrie Filișanu” din Filiași. Lucrările au ca termen de finalizare decembrie 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS