21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Dolj, peste 50% dintre profesori refuză vaccinarea

În Dolj, peste 50% dintre profesori refuză vaccinarea

În Dolj, peste 50% dintre profesori nu vor să se vaccineze, arată datele oficiale tranmise la Ministerul Educației. Au fost de acord cu vaccinarea 49,53 % dintre profesori. Procente mai mari sunt la personalul didactic auxiliar și la personalul nedidactic. Managerii unităților școlare spun că procentele sunt în această perioadă în ușoară creștere, pentru că odată ce au început să încarce datele pe platformă o parte dintre angajați și-au schimbat opțiunea. Sunt și unități de învățământ la care personalul angajat se vaccinează astăzi.

La nivelul județului Dolj, din datele trransmise la Ministerul Educației de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, 3.295 de cadre didactice din totalul de 6.652 au disponibilitate pentru vaccinare. În procente înseamnă că 49,53% dintre profesori au spus ”da” vaccinării.

Procent mai mare este la personalul didactic auxiliar, respectiv 57,07%. Numeric înseamnă 468 de angajați din 820 existenți în unitățile școlare din Craiova și județ. Și la personalul nedidactic, disponibilitatea de vaccinare este de 49,83% adică sunt 869 de persoane care și-au exprimat dorința de a se vaccina din totalul de 1.744.

Procent mai mare în mediul urban

Pe urban și rural, lucrurile stau un pic altfel. Disponibilitatea de vaccinare a personalului angajat al unităților școlare este mai mare în mediul urban.

”În mediul rural și-au exprimat dipsonibilitatea pentru vaccinare anti-COVID 19, 46,33% din personal didactic de predare, 54,54% din personalul didactic auxiliar și 42,48% din personal nedidactic. În mediul urban, și-au exprimat disponibilitatea 51,15% personal didactic de predare, 58% personal didactic auxiliar și 53,11% personal nedidactic ”, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.

La vaccinare chiar de azi

Conform unei adrese a Ministerului Educației, prioritate la vaccinare vor avea angajații din unitățile de învățământ preșcolar dar și cei din unitățile școlare în care se va învăța față în față. În Craiova, la unitățile școlare cu efective mari de elevi, potrivit managerilor, procentul celor care vor să se vaccineze este de peste 50%. La unele școli, personalul este vaccinat chiar azi. Un exemplu în acest sens este Colegiul Național ”Elena Cuza” din Craiova.

”Se vor vaccina 61 din 94 de angajați. Am făcut și programarea pentru vaccin pentru marți, 19 ianuarie, la Sala Polivalentă. Cea de a doua doză va fi administrată pe 9 februarie”, a precizat Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Național ”Elena Cuza” din Craiova.

Și Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova s-a făcut programrea pentru vaccinare și și-au arătat disponibilitatea 89 de cadre didactice și 11 persoane din rândul personalului didactic auxiliar și nedidactic.

Continuă programările

La Colegiul Național ”Carol I” se făceau ieri programările. ”Au disponibilitate pentru vaccinare 67 cadre didactice din 117, la personal didactic auxiliar 6 din 9, iar la personal nedidactic 12 din 25. În cursul zilei de azi se fac programările pentru vaccinare”, a spus Ion Daniel, directorul Colegiului Național ”Carol I” din Craiova.

Și la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” din Craiova se vor vaccina 60 de angajați din cei 133. Managerul unității școlare spune că o parte dinte profesorii școlii au activități și în alte unități.

”La nivelul unității școlare avem 97 de cadre didactice, dar avem și multe situații în care sunt detașate pe alte funcții sau au norma de bază în altă unitate de învățământ. Procentul celor care au norma de bază în școală și se vaccinează este peste 50%. Am făcut programările, vaccinarea va începe din 3 februarie”, a spus Adrian Stroe, directorul Colegiului Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” din Craiova.

Sunt și școli cu procent peste 90%

Sunt și unități la care procentul celor care vor să se vaccineze este de peste 90%. Una dintre unitățile cu acest procent este Școala gimnazială ”Mircea Eliade” din Craiova. ”Avem doar cinci angajați care nu se vor vaccina. Unul are Covid-19, iar ceilalți patru au probleme medicale care nu le permit administrarea vaccinului. Procentul angajaților din școală care au disponibilitate pentru vaccinare anti-Covid 19 este de 94%. Am și făcut programările pentru vaccinare, pentru 2 februarie și respectiv pe 23 februarie”, a precizat Ioana Genoveva, directorul școlii gimnaziale ”Mircea Eliade” din Craiova.

Și la Școala gimnazială ”Traian” din Craiova aproape 80% din angajați vor să se vaccineze. ”În unitatea noastră școlară sunt 51 de persoane care vor să se vaccineze din totalul de 65. Datele se modifică, pentru că mai avem apeluri de la persoane care și-au schimbat opțiunea din ”nu” în ”da”. Cu siguranță vor fi peste 80% care vor acum să se vaccineze în această perioadă”, a precizat Maria Dașu, directorul Școlii gimnaziale ”Traian” din Craiova.

Școlile vor începe pe 8 februarie

Și la Școala gimnazială ”Gheorghe Țițeica” din Craiova peste 50% dintre angajați vor să se imunizeze.

”Sunt 41 de angajați din 65 cu norma de bază la noi care vor să se vaccineze. Dintre aceștia, 34 sunt din rândul personalului didactic, 4 sunt personal didactic auxiliar și 3 personal nedidactic. Nu este un număr mic. Fac precizarea că în unitatea noastră școlară în rândul personalului didactic sunt mulți angajați care au norma în mai multe unități școlare și s-au înscris pe listele uneia dintre respectivele instituții ”, a spus Cerasela Cremene, directorul Școlii gimnaziale ”Gheorghe Țițeica” din Craiova.

Potrivit datelor recente, unitățile școlare se vor deschide pe 8 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS