15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVal de pensionări în rândul profesorilor din Dolj

Val de pensionări în rândul profesorilor din Dolj

Profesorii din Craiova şi judeţ care îndeplinesc condiţiile de pensionare în timpul anului şcolar cer ieşirea din activitate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj cele mai multe astfel de solicitări sunt depuse de educatoare şi învăţători.

La fiecare Consiliu de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj se aprobă solicitări venite din partea cadrelor didactice care cer ieşirea la pensie în timpul anului şcolare. De la începerea anului şcolar, la nivelul judeţului Dolj au fost depuse 33 de astfel de solicitări. Chiar în Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj de la începutul acestei săptămâni, şapte cadre didactice au cerut ieşirea la pensie.

Cererile sunt mult mai multe în comparaţie cu anii anteriori, când profesorii cereau prelungirea activităţii la catedră peste vârsta de pensionare. Potrivit repsrezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj „99 % din cererile de pensionare în timpul anului şcolar îndeplinesc condiţiile de limită de vârstă şi nu pensionări anticipate”.

„Cele mai multe cereri de pensionare au venit din cadrelor didactice de la învăţământ preşcolar şi de la învăţământul primar. De exemplu, la ultima şedinţă din cei 7 profesori care au depus solicitări pentru pensionare 4 sunt învăţoiri sau educatoare”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Alexandru Gîdăr.

A crescut numărul solicitărilor de pensionare imediat după declanşarea pandemiei

Multe cereri de pensionare au fost depuse şi în cursul anului şcolar anterior, la scurt timp după declanşarea pandemiei. Zeci de cadre didactice au ieşit la pensie în perioada mai-august 2020.


Conform legislasţiei în vigoare, în învăţământul preuniversitar bărbaţii se pot pensiona la vâsrta standard de 65 de ani, iar femeile pot opta dacă ies la pensie la 63 de ani sau la vârsta de 65 de ani. Pentru a-şi prelungi activitatea până la 65 de ani, cadrele didactice femei trebuie să depună cerere scrisă pentru prelungirea activităţii cu doi ani. Cererea se depune cu 30 de zile înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare. Cererea se adresează consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ în care cadrul didcatic îşi desfăşoară activitatea şi se depune la secretariat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS