12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn majoritatea ţărilor europene, anul şcolar începe în septembrie

În majoritatea ţărilor europene, anul şcolar începe în septembrie

În majoritatea ţărilor europene, anul şcolar începe în septembrie. În Germania, Irlanda de Nord şi Scoţia, copiii şi adolescenţii au scăpat mai repede de izolare şi s-au reîntâlnit cu colegii încă din august. Luna aceasta, primii care vor intra din nou în clase vor fi elevii francezi şi belgieni, potrivit Agerpres.

În Franţa şi Belgia, prima zi de şcoală este astăzi. Şcolile nu mai sunt, însă, ca înainte de epidemia de coronavirus. Ca şi în Grecia, Serbia sau Bosnia-Herţegovina, clasele au mai puţini copii. Măştile sunt obligatorii pentru cei mai mari de 11-12 ani, iar orele sunt mai scurte. Autorităţile încearcă astfel să împiedice formarea unor focare de epidemie în instituţiile de învăţământ.

În Franţa sunt 12,4 milioane de elevi

În Franţa sunt 12,4 milioane de elevi. Profesorii îi aşteaptă purtând, la rândul lor, măşti de protecţie. Copiii nu vor scăpa de acestea nici în pauze sau în timpul activităţilor în aer liber. În schimb, în recreaţii şi în spaţiile închise nu va mai fi obligatorie distanţarea.

Ministrul francez al educaţiei, Jean-Michel Blanquer, consideră că noul protocol sanitar este „simplu şi clar“. Unele cadre didactice susţin, însă, că mai există încă semne de întrebare privind organizarea cantinelor sau a orelor de recreere.

În Grecia, elevii vor ieşi în pauze pe rând

În unele ţări, cum ar fi Grecia, şcoala începe lunea viitoare. Elevii vor ieşi în pauze pe rând, astfel încât să nu se aglomereze curţile.

În Belgia s-au întors în clase numai cei de la nivelurile considerate prioritare

În Belgia şi în alte ţări s-au întors în clase numai cei de la nivelurile considerate prioritare. Belgia a menţinut data de 1 septembrie pentru începutul anului şcolar. Şefa guvernului, Sophie Wilmes, a apreciat că reluarea unei vieţi şcolare „normale sau cât mai normale posibil“ este esenţială pentru copii. De aceeaşi părere este şi guvernul britanic: săptămâna aceasta începe şcoala şi în Anglia şi Ţara Galilor.

Rata mortalităţii asociate COVID-19 este printre cele mai ridicate dn lume în Belgia

În rândul celor 11,5 milioane de belgieni, rata mortalităţii asociate COVID-19 este printre cele mai ridicate din lume. Până la 1 octombrie, se va menţine obligaţia de a limita contactele apropiate – la distanţă sub 1,5 m fără mască – din afara familiei la cinci persoane.

În Spania, şcolile îşi deschid porţile eşalonat

În Spania, şcolile îşi deschid porţile eşalonat, în perioada 4-15 septembrie. Portul măştii va fi obligatoriu în permanenţă de la vârsta de şase ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS