6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a publicat ghidul absolventului de clasa a VIII-a

S-a publicat ghidul absolventului de clasa a VIII-a

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a publicat ghidul absolventului de clasa a VIII-a. Broșura cuprinde locurile de la fiecare unitate școlară din județ, dar și ultimele medii și calendarul admiterii în clasa a IX-a, pentru fiecare formă de învățământ liceal sau profesional. În ghid sunt făcute și mențiuni despre cum poți proceda în cazul în care veri să optezi pentru un liceu din alt județ.

Conform metodologiei de admitere la liceu și a precizărilor din Ghidul abolventului de clasa a VIII-a, candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într-un singur judeţ. Înscrierea candidaţilor pentru admiterea în liceele din judeţul de provenienţă se face, în perioada prevăzută de grafic, la şcolile gimnaziale pe care aceştia le-au absolvit, inclusiv pentru absolvenţii din seriile anterioare. Cei care participă la admitere în alte judeţe se înscriu la centrul special de înscriere din judeţul în care doresc să fie admişi.

„Elevii de clasa a VIII-a din alte județe, care vor să aleagă un liceu din județul Dolj, trebuie să depună dosarul cu opțiunile lor la centrul special de înscriere organizat la Inspectoratul Școlar Județean Dolj în perioada prevăzută de calendar. După ce fac opțiunile și ei vor participa la repartizarea computerizată. Și cei din Dolj, care optează pentru licee din alte județe, trebuie să se înscrie la centrele speciale din județele respective”, a precizat Alexandru Gîdăr, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Dolj. Perioada de depunere a opțiunilor, pentru cei care vor să opteze pentru unități de învățământ de pe raza altui județ, este 2-6 iulie.


Cum se validează locul ocupat


Repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va face pe 12 iulie. În condițiile actuale de pandemie, și elevii care optează pentru unități școlare de pe raza județului în care au studiat sau de pe raza altui județ trebuie să depună dosarele de înscriere la liceele la care au fost admiși. În condițiile actuale de pandemie, le pot transmite și electronic, dar pentru confirmarea ocupării locului trebuie să se prezinte și fizic cu documentele care au stat la baza înscrierii în învățământul liceal.

„În cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poştă, candidaţii/părinţii/reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia de a prezenta în format fizic, în original sau în copie certificată cu originalul, documentele care au stat la baza înscrierii în învăţământul liceal, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor. Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere în termenul prevăzut de calendar se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia judeţeană de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi de comisia de admitere judeţeană, pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale“, scrie în ghidul absolventului de clasa a VIII-a.

Candidații peste 18 ani se înscriu la seral sau frecvență redusă


Cei care au 18 ani și nu au urmat studiile liceale se pot înscrie la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă. În aceste cazuri, înscrierea se face la un centru special desemnat de inspectoratul şcolar. Pentru judeţul Dolj, centrul special este Inspectoratul Şcolar Judeţean, unde se depun dosarele de înscriere în perioada 13 – 17 iulie 2020. Repartizarea se face în perioada 22 – 24 iulie, în două etape. În prima etapă, sunt repartizați, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și a opțiunilor, candidații care au susținut evaluarea națională/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a/testele naționale/examenul de capacitate.Candidații care nu au participat la evaluarea națională/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a/testele naționale/examenul de capacitate sunt repartizați în a doua etapă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS