6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGeneratoare cu lămâi, expuse de studenţi la Craiova (Galerie Foto)

Generatoare cu lămâi, expuse de studenţi la Craiova (Galerie Foto)

Carturi, biciclete electrice, generator pe bază de lămâi, roboţi, aranjamente florale, dar şi tablouri cu natură statică sunt expuse în Piaţa „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, sub genericul „Studenţii noştri pot mai mult“. Obiectele au fost realizate de cursanţi în cadrul laboratoarelor Universităţii din Craiova, fie în cadrul unor proiecte de cercetare, fie prin proiectele de absolvire şi vor fi expuse în zilele următoare şi la Drobeta Turnu Severin.

Studenţii sunt în aceste zile în centrul vechi al Craiovei cu ultimele realizări ale lor în laboratoarele Universităţii din Craiova. „«Studenţii noştri pot mai mult» este activitatea pe care o desfăşurăm în aceste două zile la Craiova, în centrul vechi. În următoarele două zile se vor deplasa, în acelaşi format, și la Drobeta Turnu Severin. Practic, studenţii ies în stradă şi prezintă tuturor celor interesaţi, care sunt din ce în ce mai mulţi, ce fac ei în laboratoare. Toate produsele sunt realizate în cadrul proiectelor de cercetare sau în cadrul proiectelor de absolvire, indiferent că vorbim de licenţă sau master. «Studenții noștri pot mai mult» vizează stimularea creativității, dorința de implicare a studenților Universității din Craiova în derularea unor activități practice, în vederea dezvoltării acestora atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. În plus, participarea la aceste activități are drept efect creşterea vizibilităţii oportunităţilor pentru studenți, promovarea voluntariatului și a unui stil de viață sănătos prin activități recreative“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova. Obiectele expuse au fost diferite. De exemplu, studenţii de la Inginerie electrică au realizat carturi, dar şi biciclete electrice. „Carturile sunt electrice şi au fost realizate în cadrul proiectului meu de licență“, a spus Bogdan Cepleanu, student la Inginerie Electrică. Carturi au realizat şi studenţii de la Mecanică. „Aceste carturi au fost realizate pentru competiție internațională în care studenții Facultății de Mecanică au ocupat locul întâi. Competiția a avut loc în urmă cu două săptămâni, la Craiova, chiar în zona centrală a oraşului. Studenţii au participat cu un cart cu motor în doi timpi, care a luat locul întâi și care se află în prezent pe această esplanadă și cu un cart cu motor electric, care a ocupat locul III în clasamentul general. La competiţia respectivă au participat echipe de la numeroase centre universitare din întreaga țară, dar și din străinătate, respectiv din Franța“, a preciat conf. univ. dr. Cristian Copiluș, prodecan al Facultăţii de Mecanică.
Studenţii de la Departamentul de Fizică au creat diverse generatoare electrice ecologice, unul dintre acestea fiind pe bază de lămâi.
„Am realizat un generator electric ecologic pe bază de lămâi. Se cunoaște, în general, că în bateriile din ziua de astăzi, care sunt folosite, se găsesc aproximativ aceleași elemente chimice ca și în lămâi, unul dintre acestea fiind acidul. În cazul nostru avem acidul citric, glucoză și alte componente din baterie. Pentru fiecare serie de două lămâi obținem 0.7 V. Astfel de generatoare pot fi folosite pentru diverse dispozitive“, a precizat Octavian Cristian Manea, student anul I la Facultatea de Fizică. Şi studenţii de la Agronomie au expus aranjamente florale, iar cei de la Automatică şi Calculatoare au expus roboţi, iar cei de la Facultatea de Teologie au expus tablouri cu natură statică.
Acţiunea „Studenţii noştri pot mai mult“ este organizată de Universitatea din Craiova, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC), în colaborare cu Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Craiova şi Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti (COS) și cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS