13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatie„Adio, viaţă de liceu“, au spus sute de elevi de la „Velovan“

„Adio, viaţă de liceu“, au spus sute de elevi de la „Velovan“

Festivitatea de absolvire a elevilor de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“ din Craiova

Prima zi de după vacanţa de primăvară a fost una specială la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“ din Craiova. Elevii din ultimul an de liceu au îmbrăcat haine de sărbătoare şi, cu lacrimi în ochi şi sufletul încărcat de emoţii, au participat la festivitatea de absolvire, care a avut loc în curtea şcolii. S-a strigat catalogul şi fiecare licean a primit diploma de absolvent. Mulţi au plâns pentru că se despart de cei mai buni prieteni şi cea mai frumoasă perioadă. Emoţiile au fost domolite de momentele artistice tradiţionale pregătite de taraful colegiului.

Festivitatea de absolvire a promoţiei 2018-2019 de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova a început luni încă de dimineaţă, în curtea unităţii şcolare. Au fost 247 de elevi, care au avut alături cadrele didactice şi părinţii.
„Suntem la festivitatea de absolvire a unei noi promoţii de absolvenţi, în cel de al 149-lea an de existenţă a unităţii noastre şcolare, unitate de învăţământ cu un prestigiu recunoscut la nivel local şi naţional. Promoţia din acest an se adaugă zecilor de mii de absolvenţi care au pornit în carieră, la universităţi şi în viaţă, ducând mai departe spiritul pedagogic, acel spirit care a conferit o identitate aparte, manifestată şi recunoscută întodeauna“, au fost cuvintele managerului Vasile Voinescu, care a deschis ceremonia.
Îmbrăcaţi în robe şi vizibil emoţionaţi, elevii au aşteptat ca fiecare diriginte să facă prezenţa clasei şi să le înmâneze diplomele de absolvenţi. „Acum, la final, sunt foarte emoţionată. Ştiu că îmi va fi greu în perioada următoare, pentru cel puţin trei-patru luni“, a spus foarte emoţionată Antonia Dirring. Eleva se pregăteşte pentru a urma o carieră de porofesor. „Am fost la clasa de filologie. Voi continua studiile la Facultatea de Georgrafie, vreau să devin profesor. Totul a început în clasa a VIII-a, când am obţinut o notă foarte mică, şi din dorinţa de a-mi îmbunătăţi situaţia şcolară am învăţat foarte mult, m-am apropiat de geografie şi chiar îmi place. La liceu am avut şi un cadru didactic care a ştiut să mă determine să învăţ mai mult şi mi-a arătat partea frumoasă“, a mai spus eleva.
Antonia nu este singura absolventă care se pregăteşte pentru a avea o carieră didactică. „Am fost la clasa de pedagogie. A fost foarte frumoasă perioada liceului. Cel mai mult mi-a plăcut perioada de practică. Îmi doresc să devin cadru didactic. Mă voi duce la examen“, a spus Maria Andreea.
La Colegiul „Velovan“ sunt şi tineri cu alte vocaţii. „Am fost la clasa de filologie. Voi opta pentru Universitatea de Arte din Bucureşti, design grafic. Îmi place să desenez de când eram mică, dar niciodată nu am luat în serios, şi acum chiar m-am gândit că nu aş vrea să fac ceva în viitor care să nu conţină măcar un pic de artă. Am şi fost sfătuită de cadrele didactice să urmez acest drum. Profesorul meu de desen mi-a spus că are mare încredere în mine şi că voi reuşi să fiu admisă încă din primul an. Sper să aibă dreptate“, a spus eleva Alexandra Stancu.

Taraful Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ a pregătit un program de muzică românească pentru absolvenţi

Emoţionaţi au fost şi profesorii diriginţi, care au spus că au avut una din cele mai bune promoţii. „A fost o promoţie cu adevărat specială din toate punctele de vedere. Am avut o clasă de pedagogie cu copii foarte implicaţi, profesionişti, foarte meticuloşi, dornici să studieze. Au fost implicaţi în tot ceea ce aveau de făcut, mai ales în orele de practică pe care le-au avut de susţinut la grădiniţă şi la ciclul primar. Mulţi absolvenţi vor merge spre cariera didactică. Vor susţine şi examenul pentru atestatul pedagogic, care le va da posibilitatea de a preda la grădiniţe după ce termină liceul. Dacă vor să predea şi la învăţământul primar, trebuie să susţină concursul de titularizare“, a spus profesorul diriginte Adriana Popară.
Liceenii cu cele mai mari medii au primit medalii. „Şefii de an, după mediile de absolvire, sunt Gabriela Dediu, de la clasa de educatori/învăţători, care are media 9,97, Nicoleta Stănică – de la specializarea filologie, cu media generală 9,96, Alexandra Popa – de la specializarea matematică-informatică, cu media 9,90, şi Doriana Grigore – de la clasa de ştiinţele naturii, cu media 9,99“, a precizat managerul colegiului.
Festivitatea a continuat cu momente artistice pregătite de taraful colegiului, care a fost format de curând cu sprijinul unui părinte.
„La nivelul şcolii aveam o formaţie de muzică veche şi un părinte al unui elev de clasa a VI-a s-a gândit la extinderea manifestărilor artistice printr-un taraf şi o fanfară a şcolii. Părintele respectiv a sponsorizat cumpărarea instrumentelor necesare pentru fanfară şi taraf. Este un părinte foarte implicat în viaţa şcolii. Au fost selectaţi şi elevii care cântă în acest taraf, şi la această festivitate de absolvire ne bucurăm de momentele artistice pregătite de ei“, a explicat Vasile Voinescu, managerul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS