10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe le este interzis elevilor din colegiile craiovene

Ce le este interzis elevilor din colegiile craiovene

Şcolile craiovene au reguli interne pentru elevi (FOTO: Claudiu Tudor)

Colegiile din zona centrală a Craiovei au regulamente proprii, în care sunt stabilite drepturile elevilor, dar şi ceea ce le este interzis să facă în unităţile şcolare. În mare parte, regulamentele pun accent pe cum trebuie să arate ţinuta elevilor, fiind interzisă purtarea unor anume tipuri de articole vestimentare, accesorizarea excesivă şi, în unele cazuri, chiar anumite tipuri de frizuri. Regulile vizează inclusiv joaca. Într-un colegiu li se interzice elevilor să se joace cu mingea chiar şi în curtea şcolii. Elevii care nu respectă regulile riscă sancţiuni, iar repetarea faptelor poate duce chiar la exmatriculare.

Una dintre unităţile şcolare care are un regulment intern pe care îl înnoieşte în fiecare an este Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Conform acestui regulament, elevii trebuie să aibă o ţinută decentă, care este şi definită. Astfel, pentru fete se cer haine curate, netransparente, în culori calde, nu prea decoltate, nu prea strâmte sau prea largi. Sunt interzise hainele cu inscripţionări sau desene nepotrivite. Atunci când îşi stabilesc ţinuta, fetele trebuie să ţină cont ca bluza să depăşească mijlocul, iar fusta să nu fie mai scurtă de o palmă deasupra genunchiului. Dacă aleg să poarte pantaloni, aceştia trebuie să aibă talie normală şi să fie lungi sau trei sferturi. În ceea ce priveşte încălţămintea, regulamentul prevede să fie comodă, nu extravagantă, cu talpa şi tocurile de maximum 4-5 cm. Fetele trebuie să aibă părul curat, pieptănat şi nevopsit, sau dacă aleg să îl vopsească, şcoala le cere să fie cât mai aproape de culoarea naturală. Elevele au voie cu bijuterii, dar trebuie să fie în număr rezonabil şi nevoluminoase, iar machiajul să fie discret, fără cercei sau piercinguri pe faţă. Unghiile trebuie să fie îngrijite, iar oja este permisă doar în tonuri deschise.
Şi pentru băieţi, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ a stabilit o ţinută decentă. Aceştia trebuie să poarte haine fără inscripţionări sau desene nepotrivite. Pantalonii să fie lungi, fără rupturi, părul pieptănat îngrijit, și, dacă este lung, prins în coadă. Băieții nu au voie cu cercei în urechi sau piercinguri pe faţă. Tot referitor la ţinută, prin regulament se interzice „să folosească însemne sau să poarte îmbrăcăminte neadecvată vârstei, caracteristică grupurilor rock, naziste, sataniste etc.“. La acest colegiu, elevii nu au voie să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs şi al examenelor. De asemenea, publicarea oricăror imagini din unitatea de învăţământ este interzisă fără aprobarea conducerii liceului.
Ţinuta şi comportamentul elevilor sunt în atenţia profesorilor, care dacă vor constata că există situaţii în care regulamentul este încălcat, vor întocmi elevului respectiv o fișă de monitorizare disciplinară, în baza căreia dirigintele va înştiinţa familia. Fişele de monitorizare disciplinară vor fi citate în cadrul clasei pentru stabilirea notei la purtare.

La Colegiul „Carol I“ este interzis jocul cu mingea

Şi la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova sunt reguli specifice. De exemplu, este interzisă elevilor fixarea unor materiale cu bandă adezivă pe pereţi. În cazul încălcării acestei prevederi, coordonatorul de proiect, respectiv dirigintele, răspunde de refacerea zugrăvelii. În cazul stricăciunilor provocate din neatenţie sau reavoinţă, elevii vor suporta costurile reparaţiilor sau vor înlocui bunurile distruse. Dacă nu se cunosc vinovaţii, cheltuielile vor fi suportate de întreaga clasă.
Tot regulamentul intern prevede că la intrarea în sălile de curs, elevii au obligaţia să închidă telefoanele mobile şi să le păstreze în geantă. În timpul lucrărilor scrise, profesorul poate cere depunerea telefoanelor pe catedră. În cazul utilizării telefoanelor mobile, profesorii au obligaţia de a le preda în secretariat, acestea putând fi ridicate numai de către părinţi. În cazul refuzului predării telefonului mobil, cât şi în situaţia imposibilităţii ridicării acestuia de către părinţi, elevul va păstra telefonul, aplicându-se o sancţiune din „Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar“. Folosirea oricăror aparate de înregistrare audio sau video este permisă numai în scop didactic, cu acordul explicit al profesorului. Folosirea abuzivă a aparaturii audio se sancţionează cu măsura aplicată în cazul telefoanelor mobile. În acelaşi regulament scrie că „se interzice jocul cu mingea şi cu bulgări de zăpadă, precum şi bătaia cu apă, în şcoală sau în curtea şcolii“.

Freza „creastă de cocoş“, interzisă la Colegiul „Gheorghe Chiţu“

La Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ se mai schimbă regulile în ceea ce priveşte ţinuta elevilor. Conform regulamentului intern de anul acesta, „elevii se obligă să aibă în şcoală, dar şi în afara ei“ o ţinută vestimentară şi capilară decentă, care să îi individualizeze ca sex şi vârstă“. Astfel, băieţii nu au voie să poarte mustaţă, barbă, plete, iar părul să nu fie mai lung de jumătatea gâtului. De asemenea, nu au voie să poarte cercei în urechi, să aibă părul vopsit sau şuviţat, freză tip „creastă de cocoș“. În ceea ce privește fetele, regulamentul prevede că acestea „nu trebuie să poarte fuste deasupra genunchiului, trebuie să aibă bluze care să le acopere buricul şi să aibă o singură pereche de cercei în urechi, nu mai mari de un centimetru. Machiajul trebuie să fie foarte discret, coafurile deloc extravagante, să evite fardul şi rujul excesiv, iar unghiile să nu fie prea mari şi să nu fie viu colorate (lacuri albe, roz, culoarea pielii)“. De asemenea, „nu se permite purtarea în şcoală a pantalonilor scurţi în afara orelor de educaţie fizică, blugilor rupți sau tăiați prin care se vede pielea, colanților, maieurilor sau şlapilor“.
În toate unităţile şcolare este interzis fumatul, însă la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“, prin regulamentul intern, sunt prevăzute amenzi contravenţionale cuprinse între 100 şi 500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS