18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcolile din Dolj reduc şi anul acesta zeci de posturi

Şcolile din Dolj reduc şi anul acesta zeci de posturi

În judeţul Dolj, şi anul acesta vor fi reduceri de posturi în învăţământul preuniversitar. Datele reies dintr-o adresă oficială depusă la Ministerul Educaţiei Naţionale de reprezentanţii unui sindicat, prin care cer să nu se mai solicite reduceri suplimentare de clase pentru anul şcolar următor. De altfel, reprezentanţii sindicatelor din învăţământul doljean susţin că nici anul acesta costul standard per elev nu va acoperi cheltuielile de personal şi cer desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar din Dolj.

În această perioadă, unităţile de învăţământ au propus cifra de şcolarizare pentru anul şcolar următor. La întocmirea planului de şcolarizare, grădiniţele, şcolile şi liceele au avut de respectat încadrarea în cheltuielile de personal în costul standard per elev, ceea ce înseamnă reducerea unui număr de clase şi posturi. Propunerile şcolilor au fost votate şi în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Sindicaliştii spun că reducerile nu au fost suficiente pentru reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale care au cerut tăierea a încă trei clase de liceu, solicitare care nu a fost votată în Consiliul de Adminisrtraţie al ISJ Dolj, din 22 ianuarie. Conducerea uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ a ţinut însă să transmită ministerului că o reducere suplimentară ar crea derapaje mari. În solicitarea respectivă, sindicaliştii scriu că şi aşa pentru anul şcolar următor s-a propus reducerea a aproximativ 83 de norme, fapt care ar implica desființarea a 11 grupe de grădiniță, 31 de clase de învățământ primar, 7 clase de gimnaziu și 21 de clase de liceu. Reducerile ar fi impuse de faptul că anul trecut deficitul bugetar pentru plata salariilor angajaţilor din unităţile şcolare din Dolj a fost de 16.43%. „Deja sunt făcute reduceri mari, sunt propuse pentru desființare aproximativ 83 de posturi şi unele grupe şi clase la grădiniţă, la şcoli gimnaziale şi la liceu. Pentru clasa a IX-a s-a menţinut aceeaşi cifră de şcolarizare ca anul trecut, dar Ministerul a cerut să mai reducem trei clase. Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Județean Dolj a repins acest aspect şi noi ca sindicat îl susţinem. Nu putem reduce trei clase de liceu, pentru că anul acesta avem peste 5.200 de elevi în clasa a VIII-a şi anual din statistici reiese că în Dolj vin 90 de copii din judeţele apropiate. Dacă reducem clasele de a IX-a înseamnă că nu vom putea să dăm şanse tuturor elevilor de clasa a VIII-a să aibă un loc la liceu. Cererea de reducere a numărului de clase vine probabil pe deficitul bugetar. Există deficit bugetar, pentru că sunt școli din Dolj care funcționează cu efective sub minimul prevăzut de Legea educației, dar aceste unități sunt în localități izolate. Nu putem lua dreptul la educație al acelor copii“, a declarat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj. Reprezentanţii acestui sindicat cer ministerului să aprobe planul de şcolarizare în formatul aprobat de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Conform datelor deținute de sindicaliști, în Dolj sunt 9 unități școlare are au mai puțin de 100 de elevi și preșcolari, alte 40 de școli au între 100 și 200 de elevi, și alte 35 de unități școlare au între 200 și 300 de elevi. La aceste unități nu ajung banii pe salariile angajaților acordați prin costul standard per elev. De altfel, şi reprezentanţii Sindicatului „Spiru Haret“ au reacţionat, cerând desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, întrucât costul standard per elev nu este calculat astfel încât să acopere cheltuielile de personal. „În Dolj, planul de şcolarizare pentru anul viitor este la fel cu cel pentru acest an şcolar. Problema este cu costul standard per elev. Noi am propus la Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar o majorare de 27% şi iniţial ne-au spus că nu este cvorum pentru a vota, apoi ne-au spus că majorarea va fi de 22%, ceea ce nu va acoperi cheltuielile de personal şi am cerut desfiinţarea acestui consiliu“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS