24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi care nu își pot urma visul din lipsa banilor

Elevi care nu își pot urma visul din lipsa banilor

Ionuț și Alexandra din Argetoaia, elevi cu medii peste 9,70, care nu își pot urma visul de a fi liceeni din lipsa banilor
Ionuț și Alexandra din Argetoaia, elevi cu medii peste 9,70, care nu își pot urma visul de a fi liceeni din lipsa banilor

Egalitatea de șanse la educație nu este pentru toți elevii. O simt și o trăiesc din plin mai ales copiii din mediul rural. Ionuț, un adolescent din Argetoaia, a absolvit gimnaziul cu media 9,73, a promovat evaluarea națională, dar nu a putut deveni elev de liceu pentru că părinții nu îl pot susține financiar. Rezultate bune la școală au și frații lui mai mici, dar nici pentru ei nu se prefigurează un viitor mai bun.

La 56 de kilometri distanță de Craiova, în comuna Argetoaia, într-o casă veche de peste 100 de ani, moștenire de la bunici, trăiește Ionuț împreună cu doi frați și părinții. Cinci persoane împart două camere. Într-una din încăperi au două paturi. Acolo dorm el, fratele mai mic, Mădălin, care este în clasa a V-a, sora, Alexandra, elevă în clasa a VII-a, și mama lor. Tatăl doarme pe sală, iar în cealaltă cameră este bucătăria. Le îngrijesc cum pot, dar amprenta timpului este din ce în ce mai vizibilă. Pereții au crăpat și tavanele s-au lăsat, iar ușa nu se închide bine și în casă se face repede frig. Venitul lor este alcătuit din ajutorul social și alocații, ceea ce înseamnă puțin peste 500 de lei. Banii nu sunt suficienți, iar alimentul de bază sunt cartofii, pe care îi cultivă în grădină. Rechizitele pentru școală nu sunt suficiente, iarna nu au îmbrăcăminte adecvată. Lemne aduc cu brațul din pădure și le ajung cât să nu înghețe de frig. Copiii au sperat mereu că își pot îmbunătăți viața dacă învață și au medii peste 9 la școală. Lipsa banilor își pune amprenta însă și pe viitorul lor. Ionuț nu a reușit să devină elev la un liceu din Craiova sau din Filiași.

A învățat singur

Ionuț a crezut în șansa lui de a deveni licean încă din clasele primare. S-a pregătit singur. „Am primit sprijin la teme doar în clasa I, mă ajuta tata. După aceea m-am descurcat singur și am terminat gimnaziul cu media generală 9,73“, spune adolescentul. Evaluarea națională nu a fost un examen ușor pentru Ionuț, dar l-a tratat cu responsabilitate. „Nu am fost la meditații, dar sâmbăta și duminica mă pregăteam foarte mult. Și am repetat intens în săptămâna liberă, înainte de evaluare“, povestește băiatul. Din păcate, visul său nu s-a împlinit. „Aveam o dorință, să mă duc la o școală în Craiova sau la Filiași, să fi fost și eu la un liceu. Nu am avut posibilități și am rămas la școala profesională, la Argetoaia, la silvicultură. Am intrat primul, dar, din păcate, la noi nu sunt posturi pentru pădurari. Era mai bine dacă eram și eu la liceu“, repetă Ionuț, strângând din buze. Speră că într-o zi viața lui va urma cursul normal. Și-ar dori să meargă și la facultate. Părinții depun eforturi, dar banii nu sunt suficienți nici măcar pentru traiul zilnic.

Nu au fost bani pentru transport și haine

Cheltuielile pentru liceu sunt greu de suportat. „Trebuia să plătim abonamentul de 180 de lei lunar, plus haine, plus un ban de buzunar, și nu ne-am putut descurca numai din ajutorul social și alocații, care ajung un pic peste 500 de lei. Dacă nu eram eu bolnavă, poate reușeam ceva, dar o parte din bani o dăm pe medicamente. Am fost diagnosticată cu un început de cancer. Nu am reușit să termin nici analizele. O da Dumnezeu să nu fie așa. Îmi pare rău că nu am putut să îl ajutăm să facă un liceu. Ar fi câștigat și el mai ușor o pâine“, povestește mama băiatului. Pentru a se putea descurca, muncesc cu ziua, dar tot nu pot face față cerințelor.

Sora lui va avea același viitor

Cu lacrimi în ochi, mama spune că și fiica mai mică, Alexandra, care acum este în clasa a VII-a, va avea același viitor. Ea a absolvit clasa a VI-a cu media 9,80. Învață cu speranța că va ajunge la Colegiul Pedagogic din Craiova, dar și pentru a urma o facultate. Îi plac foarte mult geografia și istoria și ar vrea să devină profesor. Și ea oftează adânc când se gândește că poate nu va reuși să facă o carieră din același motiv, lipsa banilor. „Îmi doresc, dar e mai greu. Greu… financiar“, spune fata. Și părinții oftează din nou. „Are rezultate foarte bune și ea, dar cred că va avea aceeași soartă. Va rămâne aici, în localitate, că nu avem posibilități“, spune mama. Micuța are și aptitudini artistice. Cântă în corul școlii, alături de alți 20 de copii. Împreună au reușit să câștige marele premiu la un concurs de muzică din Craiova, calificându-se înaintea elevilor de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“. „Am obținut și diplomă, și trofeu. Este cel mai important premiu pentru mine pentru că ne-a fost răsplătită munca. Pregătirea a însemnat multe ore de muncă“, mărturisește Alexandra. În timpul liber cântă la mandolină. E un fel de a se destinde și de a uita de griji. Vine iarna și se confruntă cu aceleași probleme. Hăinuțe groase pentru școală nu are. Ghetele i-au rămas mici. La mijlocul anului școlar, caietele se termină și nu sunt posibilități tot timpul de altele noi.
Cei care vor să-i ajute pe Ionuț și Alexandra să-și continue studiile și să-și împlinească visele pot dona rechizite școlare sau îi pot susține financiar prin World Vision, care până pe 1 noiembrie derulează campania „Colecta de rechizite“, la care sunt așteptați toți cei care doresc să doneze caiete, blocuri de desen, pixuri, carioci ce pot fi împărțite pentru peste 2.300 de elevi din Dolj. Donațiile se pot face la punctele de colectare de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, la Teatrul de Păpuşi „Colibri“, sau la Teatrul Naţional ,,Marin Sorescu“ din Craiova, la casa de bilete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS