7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSute de tineri susțin examene pentru a deveni asistenți medicali

Sute de tineri susțin examene pentru a deveni asistenți medicali

http://www.youtube.com/watch?v=uV-kMQHNtuU

\n

Sute de tineri susțin în aceste zile examenul de absolvire a școlilor postliceale de asistenți medicali. Majoritatea nu au mai lucrat în alt domeniu. Unii au la dosar însă și studii superioare pe diverse specializări, în timp ce alții nu au promovat nici bacalaureatul. Școlile postliceale sunt singurele unități care oferă o gamă largă de specializări în domeniul asistenței medicale.

Pentru sesiunea de absolvire a studiilor postliceale de asistenți medicali în Dolj sunt înscriși 562 de candidați care au de trecut trei probe. Tinerii provin din cinci școli, una de stat și patru particulare.
„Pentru asistenți medicali generaliști, în perioada 11 – 18 august se desfășoară examenul de absolvire nivel III avansat la Liceul «Charles Laugier» și sunt 116 înscriși, la Școala postliceală «Christiana» sunt 147 de înscriși, la Școala postliceală «Sfântul Ștefan» sunt 114 candidați, la Școala postliceală Teologico – Sanitară «Sfântul Iosif» sunt 48 de înscriși, iar în Calafat sunt 137 de înscriși. Acest examen constă în trei probe: o probă practică, derulată pe parcursul a două zile, și o probă scrisă de trei ore, care va avea loc miercuri, urmată de susținerea unui proiect de specialitate, care are parte teoretică, dar și parte de nursing, adică de practică“, a declarat Simona Ciulu, inspector școlar discipline tehnice. Pentru a obține o diplomă de asistent medical care le dă dreptul de a profesa în sistemul public de sănătate, absolvenții de liceu nu au nevoie de promovarea examenului de bacalaureat.
„La școala postliceală se pot înscrie absolvenții de liceu cu sau fără bacalaureat. În metodologie nu se menționează că trebuie să promoveze bacalaureatul nici pe parcursul școlii postliceale și prin urmare pot obține diploma de asistenți medicali și fără acest examen. Nu se cere bacalaureatul, deoarece la concursul pe post se urmăresc competențele profesionale. Dacă acestea sunt dobândite, atunci va promova examenul“, a mai declarat Simona Ciulu.

Sunt diferențe între absolvenții de studii superioare și cei de postliceale?

Pe lângă absolvenții de studii postliceale, de câțiva ani în specializarea asistent medical se regăsesc și absolvenți de studii superioare pregătiți de universitățile de medicină. În acest an, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, concurența a fost de peste zece candidați pe loc, ultima notă de admitere fiind 9.71. Președintele Ordinului asistenților medicali, Victor Gavrilescu, susține că, în prezent, sunt diferențe între cele două categorii, dar doar salariale, iar pentru viitor se pregătesc și diferențe de atribuții.
„Diferența între asistent medical generalist absolvent de facultate și absolvent de postliceală poate fi stabilită numai prin fișa postului, la care se lucrează în momentul de față și se anunță schimbări. Altă diferență este salariul. Sunt câteva sute de lei în plus pentru un asistent medical licențiat față de cel cu școală postliceală sanitară. Competențele sunt aceleași în rest între absolvenți, pentru că și modulele sunt aproape la fel“, a spus Victor Gavrilescu.

Postlicealele au specializări care nu se regăsesc în universități

Cu toate că sunt diferențe salariale și se pregătesc și diferențe pentru fișele de post, universitățile de medicină nu au în prezent toate specializările pentru asistenți medicali cerute de sistemul sanitar. Acestea se regăsesc numai la școlile postliceale. „La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, de exemplu la asistenți medicali există numai specializările de asistent medical generalist, moașe și balneofiziokinetoterapie. În schimb, la școlile postliceale se pregătesc asistenți medicali de farmacie, asistenți medicali de laborator, asistenți medicali de radiologie și asistenți medicali de balneofiziokinetoterapie“, a mai spus Victor Gavrilescu, președintele ordinului asistenților medicali.

Absolvenții speră să-și găsească loc de muncă

Majoritatea absolvenților de școli postliceale nu au mai profesat în alte domenii și speră ca după ce obțin diploma de asistent medical să se poată angaja. „Am ales să urmez studiile școlii postliceale de asistent medical generalist pentru că eu cred că e profesie de viitor și îmi place acest domeniu de activitate. Nu am mai profesat în alt domeniu, dar am mai absolvit o facultate“, a spus Claudia Neicu. Absolvenții sunt optimiști și speră să se angajeze chiar și în străinătate. „Am mari emoții la acest examen. Am ales să fac această școală pentru educația medicală și îmi place profesia. Nu am mai lucrat până acum în alt domeniu. Eu sunt optimistă, sper să găsesc un loc de muncă. Dacă nu găsesc un post liber pe plan local, poate în afara țării“, a spus Simona Mitrache.
Potrivit președintelui Ordinului Asistenților Medicali din Craiova, în spitale ar fi nevoie de asistenți medicali, însă posturile sunt blocate. „Până în prezent, sistemul sanitar nu a dat drumul la acele concursuri, dar din experiență vă spun că este nevoie pentru că nu poți desfășura activitatea, de exemplu, la chirurgie cu 60 de paturi și două/ trei asistente medicale pe tură. În tura respectivă, dintre pacienții pe saloane, zece pacienți pot fi dintre cei operați cu patologii diferite și au nevoie de monitorizare atentă. Este foarte dificil“, a mai spus Victor Gavrilescu. Când vor fi deblocate posturile rămâne însă de văzut. Deocamdată nu sunt indicii în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS