23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCandidații la bac se plâng de subiectele de la informatică

Candidații la bac se plâng de subiectele de la informatică

http://www.youtube.com/watch?v=7Gqb1-TbMYE

Ieri a început a doua probă a sesiunii naționale de bacalaureat, care vizează evaluarea competențelor digitale. Deși examenul se poate promova numai prin simpla prezență, candidații nu au fost lipsiți de emoții, motivate de faptul că cerințele la această disciplină sunt dificile.

Evaluarea competen-țelor digitale durează 90 de minute, timp în care candidații trebuie să dovedească faptul că știu să folosească internetul, dar și că pot lucra în anumite programe offline. Cunoștințele teoretice și cele practice trebuie scrise și pe foaia de examen în același interval. Mulți candidați au spus că timpul este prea scurt pentru a rezolva toate cerințele, pe care le consideră dificile. Cele mai mari emoții le-au avut elevii de la specializările vocaționale, care susțin că nu prea au tangență cu calculatorul și că nu exclud posibilitatea de a reuși să rezolve în special a doua parte a subiectelor.
„Proba durează cam puțin la câte subiecte sunt, din ce am văzut în variantele postate de minister pe internet. Și cerințele mi se par cam dificile. Am emoții în special la a doua parte, care presupune lucrul în Power Point, în Word. Sunt destul de complicate subiectele mai ales pentru mine, pentru că nu mă interesează calculatorul. Eu sunt la profil de muzică și nu prea am avut treabă cu această parte de informatică. M-am pregătit destul de mult pentru această probă, dar nu sper să iau cel mai mare calificativ, experimentat“, a declarat Claudia Cazan, elevă la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Nici pentru băieți nu este mai ușor. „Nu cred că o să facă cineva chiar totul. Sunt teste dificile, mai ales la partea a doua“, a spus Antonel Baronescu, alt candidat. Potrivit candidaților, pentru proba de competențe digitale, au lucrat în ultimii doi ani de școală.
„Am făcut câte trei ore de informatică pe săptămână, iar materia pentru bacalaureat am început să o lucrăm în ultimii doi ani. Sperăm să ne fie de ajutor acum. Este dificilă mai ales ultima parte“, a precizat Andreea Boagiu, altă candidată.

Evaluare pe întreaga săptămână

Evaluarea competențelor digitale se desfășoară doar în laboratoarele de informatică, iar acestea au între 20 și 25 de calculatoare. Prin urmare, zilnic intră în evaluare doar o serie de elevi, iar examenul se desfășoară până vineri, 20 iunie. În județul Dolj, prin această evaluare vor trece 4.213 candidați, care vor susține proba în 43 de centre. Prima zi a examenului s-a finalizat fără incidente. „Nu am avut elevi eliminați de la nici un centru de examen. Nu a fost cazul“, a declarat Alexandrina Năstase, vicepreședintele Comisiei județene de bacalaureat. În funcție de punctajul obținut, elevii primesc la finalul corectării lucrărilor unul dintre calificativele: „începător“, „mediu“, „avansat“ sau „experimentat“. Aceleași calificative vor fi date și săptămâna viitoare la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională. Candidații vor primi note doar la probele scrise, care se vor derula în perioada 30 iunie – 4 iulie, iar acestea vor fi decisive pentru promovarea acestei sesiuni. Participarea la probele de competențe este obligatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS