13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii, în goana după ofertele de admitere la liceu

Elevii, în goana după ofertele de admitere la liceu

http://www.youtube.com/watch?v=tM8dZWNFYek

\n

Liceele din judeţul Dolj şi-au expus ieri oferta educaţională şi criteriile de admitere în clasa a IX-a, la Centrul Multifuncţional din Craiova. În acest an, absolvenţii de gimnaziu au de ales între şcoală profesională de trei ani şi învăţământ liceal de zi de patru ani.

Elevii care au trecut pe la standuri au fost întâmpinaţi şi cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările. „Liceul «Henri Coandă» are o clasă specială formată din acest an, filologie bilingv-engleză. Ne alăturăm astfel din nou liceelor de tradiţie din Craiova, pentru că liceul nostru a mai avut o astfel de specializare şi în trecut. În rest, avem clasele de filologie, ştiinţele naturii, matematică-informatică“, a declarat Ion Bălănică, directorul Liceului „Henri Coandă“ din Craiova. Şi la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii, oferta educaţională s-a diversificat. „Noutatea este şcoala profesională de trei ani. Avem o clasă de mecanici auto. Avantajul acestei şcoli profesionale de trei ani este faptul că elevii primesc o bursă de 200 de lei din partea statului, iar pe lângă diploma de mecanic auto pot să-şi ia şi diploma de absolvire, şi permisul auto. În plus, pentru cei care au o situaţie financiară mai puţin bună, avem bursa «Bani de liceu», care se poate lua pe lângă cei 200 de lei, pe care îi primesc lunar. Şi la învăţământul liceal de zi oferta este variată. Avem specializări de la designer vestimentar la protecţia mediului, tehnician în automatizări. Media de admitere a pornit anul trecut de la 9,20“, a precizat Laurenţiu Puicin, directorul liceului.

Interesaţi de mediile de admitere

Elevii au solicitat pliante cu specializările şi s-au interesat care a fost ultima medie de admitere din sesiunea trecută. Răspunsurile cadrelor didactice i-au determinat pe o parte dintre ei să se decidă asupra liceului pentru care vor să opteze. „Optez pentru Liceul «Nicolae Titulescu», specializarea matematică – informatică, pe care o consider potrivită pentru a face carieră. Ultima medie de admitere a fost 8,99 şi cred că am o şansă să intru“, a spus Alexandru Dinulescu, de la Şcoala nr. 32 „Alexandru Macedonski“ din Craiova. Şi Antoni Căpitănescu, de la Şcoala „Mircea Eliade“ din Craiova, a decis spre ce unitate de învăţământ să se îndrepte. „Voi opta pentru Colegiul Naţional «Carol I» din Craiova, clasa de matematică – informatică bilingv engleză. Media de admitere este 9,61 şi cu rezultatele pe care le am până în acest moment mă încadrez în această condiţie“, a spus elevul. Alţi adolescenţi au venit la târg ca să poată lua o hotărâre asupra liceului, dar şi a specializării. „Am de ales între Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» şi Colegiul Naţional «Carol I». Încă nu am decis specializarea. Mă gândesc să aleg între matematică – informatică şi filologie – engleză“, a declarat Adriana Tiţă, de la Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“ din Craiova.

Trei criterii de bază pentru alegerea liceului

În mijlocul elevilor au fost şi psihopedagogi de la Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, dar şi primarul Craiovei, care au oferit repere în alegerea specializărilor. „Încercăm să oferim posibilitatea elevilor să-şi aleagă liceul sau şcoala profesională în funcţie de trei mari criterii: ceea ce pot, ceea ce îi interesează şi ceea ce oferă piaţa muncii. Este foarte important să se ştie aceste lucruri şi să se ia o decizie în cunoştinţă de cauză“, a precizat Marinela Dumitrescu, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj.  De altfel, oferta educaţională cuprinde diverse domenii. „Pentru anul şcolar 2014-2015, la nivelul judeţului Dolj, s-au aprobat 87 de clase pentru filiera teoretică, 77 de clase pe filiera tehnologică, 13 clase pe filiera vocaţională. De asemenea, sunt opt clase pentru învăţământul seral, patru clase pentru învăţământ teoretic, 37 de clase pentru învăţământ profesional şi cinci clase pentru învăţământ special“, a declarat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct. Prezentarea ofertei educaţionale continuă azi cu „Caravana ofertelor şcolare“ în oraşele Filiaşi, Dăbuleni, Segarcea. Calafat şi Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS