22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAmericanii reduc taxele de studiu pentru a-și atrage studenți

Americanii reduc taxele de studiu pentru a-și atrage studenți

Mai multe colegii de la universităţile americane de talie medie au decis în ultima vreme să reducă şi cu peste 40% taxele cerute studenţilor. Altele au preferat să menţină taxele iniţiale mari, ca o dovadă a prestigiului, dar să ofere discounturi consistente studenţilor, relatează New York Times, potrivit adevarul.ro. 

O analiză realizată de jurnaliştii de la publicaţia The New York Times (NYT) arată cum au abordat colegiile americane de talie medie criza financiară, care a generat scăderea numărului tinerilor care şi-au permis să intre la o facultate privată şi o competiţie acerbă pe piaţa studiilor superioare. Astfel, în timp ce unele colegii au ales să scadă drastic taxele de şcolarizare, chiar şi cu aproape jumătate, altele au mers pe varianta, considerată mai sigură la capitolul marketing, de a îngheţa taxele, în paralel cu acordarea unor reduceri, chiar şi de peste o treime, din sumele oficiale, sub forma unor ajutoare financiare. Jurnaliştii de la NYT scriu despre un mic colegiu de fete, Converse College, care a anunţat că vor reduce taxele anuale cu 43%, de la 29.000 de dolari la 16.500 de dolari. Astfel de reduceri, însă nu la fel de drastice, au apărut şi la alte colegii: Concordia University, St Paul, în Minnesota, Ashland University în Ohio, Ave Maria University în Florida, Belmont Abbey College în Carolina de Nord şi Alaska Pacific University din Anchorage, susţin jurnaliştii. În general, anul trecut colegiile au oferit discounturi de până la 45% studenţilor proaspăt admişi, arată datele oficiale. 

În cazul universităţilor de elită, astfel de reduceri se acordă de obicei doar pentru studenţii cu venituri mici şi medii, în timp ce o treime sau chiar jumătate plătesc taxele integral, mergând pe principiul filantropic al sprijinirii elevilor mai săraci. Topul mondial al universităţilor după angajabilitatea absolvenţilor Absolvenţii universităţilor Oxford, Harvard, Cambridge, Stanford şi MIT au cele mai mari şanse de angajare după ce termină facultatea decât absolvenţii celorlalte universităţi, potrivit unui top realizat de firma franceză de consultanţă Emerging, în care nu figurează nicio universitate din România. 

România lipseşte şi din topul celor mai bune universităţi din lume realizat de Times Higher Education California Institute of Technology rămâne pe prima poziţie în topul mondial World University Rankings realizat de Times Higher Education, care ierarhizează cele mai bune universităţi din lume în funcţie de patru indicatori: calitatea predării, cercetarea, transferul de cunoştinţe şi imaginea pe care o au în lume. Pe locul al doilea, se află, la egalitate, Harvard şi Oxford. Nici o universitate din România nu figurează în acest top. România coboară iar 100 de locuri în Topul Mondial QS al Universităţilor. Patru instituţii apar în clasament Cele patru mari universităţi din ţară („Al. I. Cuza“ din Iaşi, UBB Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara) au căzut, din nou, cu 100 de locuri, coborând sub poziţia 700, în Topul Mondial QS al Universităţilor, ediţia 2013-2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS