15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj2022, an de referință pentru Aeroportul Internațional Craiova

2022, an de referință pentru Aeroportul Internațional Craiova

Anul 2022 a devenit unul de referință pentru Aeroportul Internațional Craiova. Deși la începutul anului încă se mențineau o parte din restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, oltenii dornici să călătorească au recuperat în a doua parte a anului. Astfel, Aeroportul Craiova a încheiat anul 2022 cu peste 470.000 de pasageri, cifrele fiind optimiste pentru anul viitor.

Începând cu luna decembrie 2022, rețeaua de rute a Aeroportului Internațional Craiova s-a extins cu încă două destinații noi: Billund (Danemarca) și Torino (Italia). Oltenii vor putea călători acum de pe Aeroportul Internațional Craiova, către Torino, în zilele de marți și sâmbătă, începând din 17 decembrie, și către Billund, în fiecare miercuri și duminică, începând din 18 decembrie.

În prezent, Aeroportul Internațional Craiova se află în plină expansiune, proiectele de dezvoltare și modernizare finalizate sau în curs de implementare pregătind poarta de intrare aeriană în capitala Olteniei pentru o nouă etapă: cea în care traficul de pasageri va ajunge la aproximativ 2 milioane de persoane anual. Un număr impresionant care nu poate fi atins fără a adapta infrastructura existentă la cerințele și standardele internaționale în domeniu.

Au început lucrările şi la noul terminal, un proiect de 97 milioane de euro

Proiectul de extindere a terminalelor cu încă două corpuri de construcție: terminalul de sosiri în partea de est a terminalului existent și terminalul de plecări la vest de terminalul existent, este aproape finalizat. Vorbim aici de o investiţie a Consiliului Judetean Dolj, în valoare de aproximativ 27 milioane lei. La finalul lucrărilor, suprafața construită aferentă extinderilor propuse va fi de 1.509 mp, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 6,4 milioane euro.

Extinderea terminalelor actuale, aproape finalizată

Un al doilea proiect de dezvoltare a aeroportului din Bănie aflat în derulare are o valoare de 97 milioane euro și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 2. Investiția presupune proiectarea și execuția pentru mai multe obiective: un nou terminal de pasageri, zonă de transfer pasageri, două noi căi de rulare, parcări şi drumuri de acces, platformă de îmbarcare/debarcare, platformă de degivrare etc. Suprafața construită a terminalului va fi de 12.791 mp, cu o suprafață desfășurată de 27.547 mp.

Aşa va arăta noul terminal al Aeroportului Internaţional Craiova

Un alt proiect deosebit de important, ce are ca scop creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare, este „Securizare completă(outdoor/indoor) a Aeroportului Internaţional Craiovaˮ, un proiect aflat în derulare, cu o valoare totală de 16 milioane de euro. Pentru creşterea gradului de siguranţă al operaţiunilor aeroportuare, în special în condiţii meteo nefavorabile, un nou contract în valoare de 60 milioane de lei a fost semnat recent. În cadrul contractului vor fi achiziţionate 14 echipamente noi, destinate întreţinerii suprafeţelor aeroportuare şi intervenţiilor în situaţii de urgenţă.

Zboruri către 12 destinaţii europene, de pe Aeroportul Internațional Craiova

Aeroportul Internațional Craiova este primul din România care a accesat fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare, pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii. De altfel, autoritățile doljene estimează că traficul de pasageri pe Aeroportul Internațional Craiova va crește exponențial până în anul 2046. În condițiile în care Aeroportul Craiova deservește atât cele cinci județe din Oltenia, cât şi zonele învecinate din Bulgaria şi Serbia și se adresează unui bazin de peste 2,3 milioane de locuitori, obiectivul nu pare greu de atins, dar necesită investițiile de anvergură care se derulează în prezent.

Odată cu cele două noi rute, aeroportul din Craiova va opera zboruri către 12 destinații europene: Milano, Roma, Bologna, Londra, Birmingham, Barcelona, Madrid, Paris, Köln, Bruxelles, Billund şi Torino. În plus, anul acesta a crescut numărul curselor charter pentru destinațiile de vacanță. De exemplu, în 2022 s-au operat curse charter cu load-factor de aproape 100% pe toate zborurile din perioada iunie – septembrie către o serie de destinații de vară: Antalya, Rhodos, Zakynthos, Hurghada, Sharm el Sheikh și, în premieră, către Monastir (Tunisia).

Evenimentele care au pus Aeroportul Internațional Craiova pe harta aeroporturilor regionale importante

Directorul general al Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda. şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la semnarea celui mai recent contract de finanţare pentru aeroport, în valoare de 60 milioane lei

„Anul 2022 a fost un an important pentru Aeroportul Internațional Craiova, pentru că a marcat o serie de evenimente care l-au pus pe harta aeroporturilor regionale importante: a început construcția noului terminal, a fost semnat un nou contract pentru achiziționarea de echipamente și utilaje de ultimă generație necesare intervențiilor în situații de urgență, a sărbătorit alocarea celei de-a doua aeronave WizzAir – post-pandemie şi odată cu aceasta reintroducerea zborurilor către Paris-Beauvais, Bruxelles–Charleroi şi Barcelona, a dansat pe Zorba Grecul la prima cursa de Rhodos, a inaugurat o nouă destinație de vacanță – Monastir, a fost gazda primului zbor comercial al Air Connect către Zakynthos, a operat zboruri charter cel mai mare avion de pasageri care a aterizat vreodată la Craiova – Airbus 321, pe zborurile de Antalya a fost sărbătorit pasagerul cu numărul 400.000 din anul 2022, pe cursa de Luton a fost confundat cu Cracovia de doi tineri italieni și a înregistrat cel mai mare număr de mișcări de private-jets, datorită festivalului IntenCity.

Investițiile aflate în desfășurare, precum și politica de dezvoltare a ofertei de zboruri fac parte din strategia pe termen lung de a transforma Aeroportul Internațional Craiova în principalul motor de dezvoltare a regiunii și unul dintre cele mai sigure și moderne aeroporturi din țară“, a declarat directorul general al Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS