10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCJ Dolj, pe „Valul renovării“. Noi clădiri importante, reabilitate prin PNRR

CJ Dolj, pe „Valul renovării“. Noi clădiri importante, reabilitate prin PNRR

Noi clădiri din patrimoniul Consiliului Județean (CJ) Dolj vor fi complet renovate și modernizate cu fonduri care urmează să fie asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

CJ Dolj, pe „Valul renovării“. Consiliul Județean Dolj continuă să atragă fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor aflate în proprietate. Două astfel de proiecte pentru obținerea unei finanțări nerambursabile au fost aprobate în ședința extraordinară a Consiliului Județean de vinerea trecută și vor fi depuse luni dimineața, imediat ce va fi deschisă a doua rundă pentru componenta „Valul renovării“ din PNRR.

Este vorba de „Reabilitarea și modernizarea clădirilor publice în care se află sediul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă «Sf. Vasile» Craiova, clădiri situate în strada Dr. Dimitrie Gerota, nr. 3, Craiova, județul Dolj“, proiect cu o valoare maximă eligibilă de 18.425.325,45 lei (inclusiv TVA), calculată în conformitate cu precizările din Ghidul solicitantului, și de „Reabilitarea și modernizarea clădirilor publice, situate în strada Corneliu Coposu nr. 107, municipiul Craiova, județul Dolj, în vederea creșterii rezistenței și stabilității acestora și scăderii emisiilor de carbon (Corp C2)“, proiect în cuantum de 1.343.593,88 lei (inclusiv TVA).

Însumate, valorile eligibile ale celor două demersuri depășesc 4 milioane de euro, CJ Dolj asumându-și, totodată, acoperirea tuturor costurilor neeligibile care pot surveni în implementarea lor.

CJ Dolj, pe „Valul renovării“. Ce presupun noile investiții

Investițiile prevăd reabilitarea și modernizarea sediului Centrului Școlar „Sf. Vasile“, precum și a unui corp de clădire din cadrul complexului situat pe strada Corneliu Coposu, clădire în care își desfășoară activitatea Centrul Maternal I din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj. Lucrările de reabilitare a celor două imobile presupun reparații ale zidăriei, repararea acoperișului, izolarea termică a clădirilor, refacerea sistemelor de încălzire și de iluminat, dar și instalarea unor sisteme de producere a energiei bazate pe surse regenerabile – panouri solare sau pompe de căldură.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile“ (foto) și Centrul Maternal I din cadrul DGASPC Dolj vor fi renovate cu fonduri prin PNRR

Noile inițiative vin să completeze portofoliul de investiții al Consiliului Județean Dolj în aceste domenii, cu finanțare prin PNRR. Astfel, în sfera educației, instituția a depus deja un proiect în valoare de peste 6 milioane de euro, care vizează renovarea imobilelor în care funcționează Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ Craiova și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE). De asemenea, în ceea ce privește sănătatea și protecția socială a fost înaintat pentru finanțare prin PNRR un demers de aproape 4 milioane de euro, care vizează reabilitarea unui alt corp de clădire situat pe strada Corneliu Coposu, clădire în care se regăsesc Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ și Centrul Maternal „Sf. Ecaterina“, al DGASPC Dolj.

CJ Dolj, pe „Valul renovării“. Fonduri nerambursabile de peste 190 de milioane de euro, atrase de CJ Dolj în ultimii doi ani

Valoarea cumulată a principalelor proiecte depuse, de la începutul mandatului curent, de către Consiliul Județean Dolj și instituțiile subordonate pentru finanțare din surse nerambursabile depășește 190 de milioane de euro.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile“ și Centrul Maternal I (foto) din cadrul DGASPC Dolj vor fi renovate cu fonduri prin PNRR

„Ne-am axat acum pe Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru că în ultima perioadă au fost deschise apeluri de proiecte pentru tot ceea ce înseamnă reabilitare și eficientizare a clădirilor publice. «Valul renovării», așa se numește programul, a cuprins o serie de intervenții la clădirile publice și, bineînțeles, nu puteam rata o șansă de a atrage bani europeni. Am aprobat, în ședința de vineri, depunerea a două proiecte cu fonduri prin PNRR și vorbim aici de Centrul Școlar «Sf. Vasile», școală specială, un proiect de 3,5 milioane de euro, și de clădirea de pe strada Corneliul Coposu care aparține de DGASPC, unde este Casa de tip familial «Irina». Ambele proiecte însumează 4 milioane de euro și sunt depuse prin PNRR.

De altfel, noi încă din luna mai, când a fost primul apel de proiecte prin PNRR, am depus alte trei asemenea proiecte: pentru reabilitarea clădirii unde se află sediul Poliției Segarcea, pentru reabilitarea clădirii unde se află Liceul Tehnologic «Beethoven» și CJRAE Dolj – cele două instituții vor beneficia de o clădire renovată (proiect de 4 milioane de euro), și pentru reabilitarea clădirii unde se află Secția de Pediatrie a Spitalului «Filantropia», un proiect de 6 milioane de euro, care prevede și consolidare“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

„Nu vrem să ratăm niciun proiect european“

„Nu vrem să ratăm niciun proiect european și vrem să fie renovate, modernizate și eficientizate energetic toate clădirile pe care le avem în proprietate. Adică, se aibă instalații electrice noi, panouri solare, pentru a reduce costurile, dar și pentru a crea un confort rezidenților. Continuăm cu orice fel de inițiativă și suntem atenți la tot ce apare pe fonduri europene, de aceea am depus în ultimul an și jumătate, și o parte din fonduri le-am și accesat, proiecte de peste 190 de milioane de euro, bani europeni sau guvernamentali. Într-un cuvânt, fonduri nerambursabile“, a adăugat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS