19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajHigh-Tech Park, pariul câştigător al CJ Dolj pentru susţinerea mediului de afaceri

High-Tech Park, pariul câştigător al CJ Dolj pentru susţinerea mediului de afaceri

High-Tech Industry Park Craiova, al doilea parc industrial al municipiului dezvoltat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, se dovedeşte un succes.

Vorbim de o societate comercială pe acţiuni deţinută de judeţul Dolj, care a fost înfiinţată în 2014 cu scopul de a gestiona şi administra infrastructura de afaceri din municipiul Craiova. Obiectivul principal a fost atragerea de investiţii private şi crearea de locuri de muncă stabile pentru această zonă. Lucru care s-a şi reuşit.

Pe cele circa 30 de hectare de teren s-au instalat 43 de rezidenţi, din diverse domenii, de la activităţi de asistenţă medicală specializată, la întreţinerea şi repararea autovehiculelor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi accesorii, tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, colectarea şi epurarea apelor uzate, prelucrarea ceaiului şi cafelei, fabricarea mobilei, fabricarea pâinii şi produselor de panificaţie sau fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice. 

High-Tech Park este ocupat în proporţie de 97%

Hale din High-Tech Industry Park Craiova
Hale din High-Tech Industry Park Craiova

Investiţiile Consiliului Judeţean Dolj au fost cele care au dus la atragerea investitorilor privaţi în acest parc industrial, contând foarte mult faptul că toate utilităţile sunt la limita de proprietate a fiecărei parcele. În plus, beneficiile agenţilor economici care demarează o investiție de tip greenfield (dezvoltată de la zero) într-un parc industrial sunt numeroase. Suficient cât să demarezi cu uşurinţă o afacere.

High-Tech Park este o investiţie sută la sută a Consiliului Judeţean Dolj, care a asigurat toate utilităţile necesare. Beneficiile pentru investitori sunt şi ele pe măsură: o chirie simbolică de 10 eurocenţi pe metrul pătrat, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construire, nu se plăteşte impozit pentru teren şi clădire până în anul 2044. Există însă obligaţia de a avea un angajat la 100 mp închiriaţi. În acest moment, High-Tech Park este ocupat în proporţie de 97% şi poate genera aproape 3.000 de locuri de muncă“, a afirmat Ionuţ Pârvulescu, directorul general al High-Tech Industry Park Craiova. 

Ionuţ Pârvulescu, directorul general al High-Tech Industry Park Craiova
Ionuţ Pârvulescu, directorul general al High-Tech Industry Park Craiova

El a scos în evidenţă cele trei milioane de euro investite de CJ Dolj în acest parc, fapt ce a accelerat atragerea de noi investitori. Practic, din noiembrie 2019 şi până în prezent, după finalizarea utilităţilor, s-a ocupat aproximativ 40% din restul de parcele. Pe lângă toate utilităţile, High-Tech Park are împrejmuire perimetrală şi este supravegheat video. În viitor, aici se va construi şi un sediu nou, de 4.000 mp, care va deservi întregul parc industrial şi va pune la dispoziţia rezidenţilor spaţii de expoziţie, săli de şedinţă şi un incubator de afaceri. 

Cosmin Vasile, despre High-Tech Park: Obiectivul nostru a fost acela de a crea noi locuri de muncă

Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a ţinut să precizeze că înfiinţarea celor două parcuri industriale a avut ca obiectiv principal susţinerea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă. Ceea ce s-a şi întâmplat.

„Pentru Consiliul Judeţean Dolj, un obiectiv principal a fost de-a lungul timpului susţinerea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă. În acest sens, a fost înfiinţat primul parc industrial, o acţiune care s-a dovedit de mare succes, pentru că parcul a creat peste 1.500 de locuri de muncă, generând afaceri pentru peste 40 de firme. În acel moment, am avut o nouă abordare şi am înfiinţat High-Tech Park, care s-a dovedit, de asemenea, o bună investiţie.

Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj
Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj

Sunt 30 de hectare de teren ocupate de companii, sunt 43 de agenţi economici, care au generat şi generează în continuare investiţii de peste 20 de milioane de euro. Prin acţiunea de a sprijini agenţii aconomici, obiectivul nostru a fost acela de a crea noi locuri de muncă. Odată ce susţii infrastructura de afaceri, se ajunge implicit şi la locuri noi de muncă. Sperăm ca pentru tot ceea ce însemnă High-Tech Park să ajungem la peste 2.500 de locuri de muncă create în această zonă“, a spus Cosmin Vasile. 

„Încercăm că creăm şi Parcul de transfer tehnologic sau Parcul IT“

„High-Tech a însemnat şi o abordare din partea Consiliului Judeţean pentru tot ceea ce înseamnă infrastructură, pentru că am adus acolo reţeaua de canalizare, gaze, putere electrică, pentru ca agenţii economici să beneficieze de cele mai bune condiţii. Este un parteneriat la care CJ Dolj ţine foarte mult şi vrem ca, în perioada următoare, să creăm un incubator de afaceri la High-Tech, unde să putem genera cât mai multe acţiuni de înfiinţare şi dezvoltare de firme.

Vrem ca pe noul exerciţiu financiar să încercăm că creăm şi Parcul de transfer tehnologic sau Parcul IT, în colaborare cu Universitatea din Craiova. Până la urmă, Doljul, Oltenia, dincolo de o poziţia strategică foarte bună, pentru că suntem pe coridorul patru european, are ca principal atu forţa de muncă calificată datorită Universităţii din Craiova şi, de ce nu, a isteţimii noastre native, a oltenilor“, a mai spus vicepreşedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS