9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSite destinat transportului rutier de persoane din judeţ, lansat de CJ Dolj

Site destinat transportului rutier de persoane din judeţ, lansat de CJ Dolj

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a lansat, ieri, site-ul destinat transportului rutier de persoane din judeţ. După modelul site-ului şi aplicaţiei Discover Dolj, lansate anul trecut, care te poartă prin tot judeţul şi îţi arată punctele de atracţie din Dolj, noul site îţi oferă toate informaţiile de care ai nevoie în materie de transport public judeţean.

Activitatea de transport rutier de persoane este gestionată de către Autoritatea Județeană de Transport din subordinea CJ Dolj, iar prin intermediul acestui site viaţa călătorilor va deveni mult mai uşoară. Asta pentru că poţi afla în orice moment ce cursă poţi folosi pentru a ajunge dintr-un capăt în altul al judeţului, ruta, ora de plecare şi de sosire şi staţiile intermediare. 

O iniţiativă de nivel european, a doua din România, dar cea mai completă şi complexă din ţară, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. „Vorbim despre un demers implementat de către Direcția de Imagine a CJ, un demers care a vizat realizarea unui site destinat Autorității Județene de Transport, conținând o întreagă serie de informații necesare cetățenilor care vor să ajungă în diferite comune din Dolj.

Se regăsesc aici peste 100 de trasee din care călătorii pot alege și, de asemenea, beneficiarii au la dispoziție date privind operatorii, tipul mijloacelor de transport cu care pot circula sau stațiile de oprire intermediare până la destinația dorită. Tot pe acest site există o rubrică destinată celor care doresc să transmită în mod simplu reclamații și sesizări, iar la secțiunea de atenționări vor fi afișate cursele care au suferit suspendări sau modificări, din diverse motive“, a afirmat Ion Prioteasa. 

„Vrem să scurtăm termenele de depunere şi de primire a documentelor“

Consiliul Judeţean Dolj a implementat, de fapt, trei proiecte în această perioadă, „proiecte care reprezintă foarte mult pentru cetăţean“.

„Vrem să scurtăm termenele de depunere şi de primire a documentelor, să întindem o mână către cei care depun documente la CJ Dolj, pentru a le depune repede şi a primi la fel de repede şi un răspuns. Să le oferim posibilitatea oamenilor de a trimite de acasă documentele şi de a găsi rapid informaţiile complete, aşa cum se întâmplă în străinătate“, a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 

Site destinat transportului rutier de persoane din judeţ. Cosmin Vasile: Această inițiativă reprezintă o noutate pentru România

Revenind la site-ul destinat transportului rutier de persoane din Dolj, vicepreședintele Consiliului Judeţean, Cosmin Vasile, a precizat că proiectul de modernizare a activității de transport județean de persoane va continua cu o nouă etapă, care va extinde informatizarea serviciilor oferite publicului.

La CJ Dolj a fost lansat, ieri, un site complet şi complex destinat transportului rutier de persoane din judeţ
La CJ Dolj a fost lansat, ieri, un site complet şi complex destinat transportului rutier de persoane din judeţ

„Este un site, dar îl putem considera o aplicaţie de transport, care permite tuturor cetăţenilor judeţului Dolj, şi nu numai, să îşi configureze o rută de călătorie sau să afle în timp real orice fel de informație în legătură cu destinația pe care o au în vedere. De la cum pot ajunge la destinaţia respectivă, ce mijloc de transport să aleagă – microbuz, autobuz, autocar, până la legăturile pe care le au pentru a ajunge oriunde în judeţ. Această inițiativă, chiar dacă în străinătate este una obișnuită, pentru România reprezintă o noutate.

Este o aplicaţie completă, care ne poate duce în viitor spre alte programe, spre un upgrade al acestei aplicaţii. Scopul nostru este ca cetăţeanul să aibă acces în timp real la toate informaţiile, să afle, de exemplu, dacă s-a scos o anumită cursă, dacă s-a închis o anumită rută, dacă s-a întâmplat ceva în ziua respectivă şi nu circulă autobuzul pe acel traseu.

Pe de altă parte, vrem ca această aplicaţie să fie doar începutul, pentru o mai bună mobilitate a persoanelor şi a forţei de muncă până la urmă. Vrem să avem o conexiune bună între Craiova şi celelalte localităţi din Dolj“, a spus Cosmin Vasile. 

Sistem de e-ticketing, pe viitor

El a vorbit şi de alte proiecte ambiţioase ale CJ Dolj, care ar veni în continuarea celui lansat ieri, cum ar fi un sistem de e-ticketing sau un sistem de rezervare on-line a biletelor.

„Proiectul care se conturează presupune implementarea unui sistem de e-ticketing, cu posibilitatea de a rezerva on-line biletele, dar și de a le achita direct prin telefonul mobil, indiferent de operator, chestiuni normale în ziua de astăzi. Vrem să ajungem să ştim în timp real, prin intermediul GPS-lui, locul în care se află cu exactitate mijlocul de transport.

Spre exemplu, să ştii că microbuzul de Dăbuleni este acum la Sadova şi mai face 30 de minute până la Malu Mare. Cel mai probabil, această a doua etapă o vom realiza cu ajutorul fondurilor europene, pentru că vorbim despre echipamente costisitoare“, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj. 

Alte proiecte cu care CJ Dolj vine în sprijinul cetăţeanului

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat şi implementarea a alte două proiecte care vin în sprijinul cetăţeanului şi care ţin de digitalizarea instituţiei. Mai exact, de simplificarea procedurilor prin eficientizare şi digitalizare. Unul dintre ele se referă la arhivarea a 93.000 de dosare, care au o vechime mai mare de patru ani, un lucru util pentru orice cetăţean. 

Daniela Băluță, directorul Direcției Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, a oferit mai multe detalii ale acestor proiecte, ce vor aduce beneficii cetăţenilor care vor avea nevoie de orice informaţie sau document de la Consiliul Judeţean. „Vorbim de un portal la care va avea acces orice persoană fizică sau juridică, pentru a solicita on-line orice informaţie. Cei care nu vor avea acces la acest portal vor avea posibilitatea ca la depunerea documentelor la registratura instituţiei să li se atribuie un cod de bare. Beneficiul este că acele persoane vor putea urmări în timp real, după acel cod de bare, stadiul în care se află cererea lor.

În momentul soluţionării, persoanelor respective li se va comunica linkul de unde pot descărca rezultatul cererii depuse, sub forma unor documente semnate electronic, validate ca fiind oficiale“, a explicat Daniela Băluță. Ea a mai amintit şi de o upgradare a site-ului instituţiei, pentru „a da posibilitatea şi persoanelor cu dizabilităţi să acceseze diverse informaţii“. 

„Alt pas ar fi acela de a organiza holul mare al CJ Dolj în aşa fel încât aici să existe un copiator, unde cetăţeanul să poată să multiplice, să scaneze anumite documente şi să aibă o reacţie rapidă din partea angajaţilor Consiliului Judeţean. Adică să nu mai stea 30 de zile după un răspuns, ci să plece imediat cu răspunsul solicitat“, a dezvăluit preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 

Cum funcţionează site-ul destinat transportului rutier de persoane din Dolj

Pagina iniţială a site-ului destinat transportului rutier de persoane din Dolj cuprinde un modul de căutare, unde se introduce o localitate de plecare, o locaţie intermediară şi o localitate de sosire. Căutarea returnează pe loc o rută directă sau, dacă nu există, rute intermediare până la destinaţia dorită.

„Rutele sunt sortate după ora de plecare şi se pot vedea detalii despre fiecare mijloc de transport, fiecare cursă disponibilă. Şi anume, orele de plecare şi de sosire, zilele în care circulă mijloacele de transport respective, tarifele şi fiecare staţie de pe traseu, cu ora în care se ajunge şi distanţa faţă de staţia anterioară.

Pe harta de pe site se poate vedea punctul de pornire şi fiecare punct intermediar de pe traseu. De fapt, site-ul are o hartă a localităţilor traversate de fiecare traseu autorizat din Dolj. De asemenea, site-ul oferă şi o listă a curselor care pleacă în următoarea oră faţă de ora curentă“, a explicat Andrei Nanu, şeful Biroului Informatică din cadrul CJ Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS