9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Gestionează corect deșeurile!

Cu toții ne dorim să trăim într-un oraș mai curat, dar știți cum trebuie să gestionați corect deșeurile pe care le produceți în gospodărie?

Ce facem cu molozul după o lucrare?

Legea prevede că orice lucrare de construcție, reamenajare sau demolare se execută doar cu autorizație de construire/demolare. În acest caz, este prevăzută obligația de a încheia contract cu un operator de salubritate care preia deșeurile rezultate din construcții, demolări sau reamenajări. Singurul operator din Craiova autorizat să ridice molozul este SC Salubritate Craiova SRL, care oferă servicii complete de colectare, transport și depozitare a acestui tip de deșeu.

N-ai autorizație? Operatorul îți preia oricum deșeurile

Sunt puțini cei care solicită autorizație pentru o simplă renovare a apartamentului sau casei în care locuiesc. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să aruncați molozul pe câmpuri, la colț de stradă sau la platforma asociației ci să solicitați firmei de salubritate să vă scape de moloz, printr-o simplă cerere. Aceasta poate fi depusă la Registratura SC Salubritate Craiova SRL, situată în strada Brestei, nr. 129A sau poate fi transmisă la adresa de e-mail [email protected]. În cerere, menționați numele dumneavoastră, adresa de la care doriți preluarea deșeurilor și un număr de telefon la care puteți fi contactați. Un lucrător al Salubrității va veni la locul în care aveți depozitate deșeurile, va evalua cantitatea și vă va spune cât aveți de plătit. După ce achitați suma calculată, deșeurile vor fi ridicate cu un utilaj special. Colectarea, transportul și depozitarea unui metru cub de moloz (20-25 de saci) costă 231,60 lei, inclusiv TVA.

Colectați selectiv! În 2019, am salvat împreună peste 7000 de copaci

Separați acasă deșeurile pe care le generați în gospodărie: hârtie, plastic, sticlă, produse electrice și electrocasnice vechi. Dacă este cazul, pliați ambalajele pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. În cazul în care locuiți la bloc, duceți-le la containerele de colectare selectivă a deșeurile amplasate stradal. Dacă locuiți la casă și sunteți inclus în proiectul pilot derulat de SC Salubritate Craiova SRL, scoateți la poartă sacii colorați, dimineața, în ziua de colectare, conform programului.

În recipientele de culoare galbenă (saci sau containere stradale) depuneți recipiente de plastic pentru băuturi (PET), ghivece de flori, ambalajele produselor alimentare, ale cosmeticelor și detergenților, cutii de lapte și suc (tetrapak), doze de aluminiu, conserve din metal, dopuri metalice.

În recipientele de culoare albastră (saci sau containere stradale) depuneți pungi de hârtie, maculatură, cutii de carton. Nu se depun deșeuri de ambalaje și hârtie contaminate cu resturi menajere.

În recipientele de culoare verde (saci sau containere stradale) depuneți doar recipiente de sticlă provenite de la băuturi și produse alimentare: sticle și borcane.

Toate deșeurile colectate selectiv în mod corect sunt valorificate! Cantitatea de deșeuri reciclabile colectată în 2018 de la clienți și livrată în vederea valorificării a ajuns la aproape 1000 de tone, de zece ori mai mult decât în 2016. Din această cantitate, aproape jumătate au fost ambalaje de hârtie și carton ceea ce înseamnă că anul trecut am salvat împreună peste 7700 de copaci!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS