6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Finanţelor Publice a împrumutat 1,16 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 1,16 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,16 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală de 46 de luni, la un randament mediu de 4,07% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR), citate de economica.net.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,754 miliarde de lei. Astăzi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi. Pe de altă parte, MFP a respins toate ofertele băncilor depuse în cadrul licitaţiei pentru certificate de trezorerie cu discont pe şapte luni, prin care intenţiona să atragă 500 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.
Băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 439,8 milioane de lei.

Împrumuturi mai mari ca în noiembrie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei faţă de cea programată pentru luna noiembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS