10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaFonduri europene pentru promovarea produselor agricole

Fonduri europene pentru promovarea produselor agricole

Fermierii români reuniți în organizații profesionale pot obține fonduri europene pentru promovarea produselor agricole în Uniunea Europeană sau în afara UE, printr-o linie de finanțare la care se fac înscrieri, potrivit startupcafe.

Înscrierile pentru finanțările Promotion of Agricultural Products (AGRIP) se fac AICI, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET (ora 18.00, ora României).

Se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole, puse în aplicare pe piaţa internă şi în ţări terţe în vederea restabilirii situaţiei pieţei, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, a informat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Anunțurile privind lansarea cererilor de propuneri şi documentaţia tehnică au fost publicate în cadrul Programului anual de lucru 2020, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 216 din data de 30.06.2020 și pe site-ul CHAFEA.

Bugetul disponibil este de:

  • 5.000.000 euro pentru programele simple;
  • 5.000.000 euro pentru programele multinaţionale.

Durata programelor este de 1 an, iar contribuţia financiară a Uniunii Europene este de 85% din valoarea cheltuielilor eligibile, diferenţa fiind contribuţia proprie a beneficiarilor.

Beneficiarii eligibili sunt:

  • organizații profesionale sau interprofesionale stabilite într-un stat membru și grupurile definite la articolul 3 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului;
  • organizații de producători sau asociații de organizații de producători, recunoscute de un stat membru sau organisme din sectorul agroalimentar care au fost însărcinate de statele membre să îndeplinească misiuni de serviciu public clar definite în acest sector, înființate cu cel puțin doi ani înainte de data lansării cererii de propuneri, toate categoriile trebuie să fie reprezentative, în condiţiile menţionate în cererile de propuneri.

Sectoarele de produse vizate sunt:

  • fructe şi legume, excluzând fructele şi legumele procesate;
  • vin;
  • plante vii şi alte plante, bulbi, rădăcini şi alte asemenea, flori tăiate şi frunziş ornamental;
  • lapte şi produse lactate;
  • cartofi pentru procesare cu excepţia cartofilor proaspeţi;
  • în relaţie cu produsele menţionate, pot fi avute în vedere şi sistemele prevăzute la art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014.

Programele pot fi implementate pe piaţa internă sau în orice ţară terţă.

Thumbnail

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS