9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCresc chiriile. În topul ofertelor de lux din Craiova, un penthouse de 2500 de euro

Cresc chiriile. În topul ofertelor de lux din Craiova, un penthouse de 2500 de euro

Preţul pentru chiriile din marile oraşe ale ţării sunt în creştere, conform unei analize recente realizate de un site de tranzacţii imobiliare, iar Craiova nu face notă discordantă. Chiriaşilor li se cer mai mulţi bani faţă de anul trecut, cele mai mari creşteri de preţuri fiind remarcate pentru apartamentele de două camere. La extrema superioară, cel mai scump apartament disponibil pentru închiriere din oraş, la o căutare pe populara platformă OLX, este un penthouse de 375 de metri pătraţi de lângă recent inauguratul mall Promenada, „pus la bătaie” pentru nu mai puţin de… 2500 de euro pe lună.

Chiriile au crescut cu 15% la nivel naţional

Preţurile pentru chiriile din 10 oraşe importante din ţară au înregistrat o creștere de 15% în luna septembrie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cea mai notabilă creştere a preţurilor s-a constatat în Constanţa, unde pentru un apartament cu două camere un chiriaş trebuie să scoată din buzunar cu aproape 30% mai mulţi bani faţă de acum un an.

În Craiova, cei care caută un loc unde să stea în chirie au de plătit cu 17% mai mult pentru un apartament cu două camere. Şi garsonierele şi apartamentele cu trei camere s-au scumpit, dar ceva mai puţin. Pentru o garsonieră, preţul a crescut în medie cu 12%, iar la apartamentele cu trei camere, cu 8%, conform datelor furnizate de storia.ro, o platformă specializată în tranzacţii imobiliare.

Care sunt preţurile medii pentru chiriile din Craiova

Cei care stau în chirie trebuie să scoată din buzunar cel puţin 250 de euro. Acesta este costul mediu pentru închirierea unei garsoniere în oraş. Dacă se orientează către o locuinţă mai spaţioasă, de două camere, un craiovean trebuie să plătească aproximativ 350 de euro, faţă de 300 de euro în septembrie 2022. Analiza citată arată că preţurile au început să crească de la începutul acestui an, stabilizându-se, în câteva luni, la această valoare.

În ceea ce priveşte apartamentele de trei camere, craiovenii au de plătit aproximativ 430 de euro în prezent, faţă de 400, costul mediu de închiriere până vara acestui an.

Cum sunt preţurile din Craiova faţă de alte oraşe

Preţurile chiriilor din Craiova sunt egale sau uşor mai mari comparativ cu garsonierele şi apartamentele din Arad sau Oradea, dar sub costurile din Sibiu, Braşov, Iaşi, Constanţa sau Cluj.

În Timişoara, poţi plăti pentru o garsonieră la fel ca în Craiova, dar trebuie să plusezi dacă vrei apartament – costul lunar pentru un apartament de două camere este de 400 de euro, iar pentru unul de 3 camere – 450 de euro.

Faţă de Sibiu, diferenţele nu sunt foarte mari. Aici costă aproximativ 275 de euro o garsonieră, 370 de euro – un apartament de două camere şi 455 – un apartament de trei camere. Să locuieşti în Constanţa este considerabil mai scump. O garsonieră costă 300 de euro, un apartament de două camere – 450 de euro, iar unul de trei camere – 600 de euro. Aproximativ la fel stau lucrurile şi în Braşov şi un pic mai bine în Iaşi.

În schimb, dacă locuieşti la Cluj, garsoniera te costă 350 de euro pe lună, apartamentul de două camere – 550 euro, iar cel de trei – 700 euro. În Capitală, preţurile diferă în funcţie de sector: între 300 şi 400 de euro costă chiria pentru o garsonieră, între 450 şi 620 – un apartament de două camere, iar un apartament de trei camere între 500 şi 900 euro.

Chirie de lux în Craiova: 2500 de euro pe lună

Dacă preţul mediu din Craiova pentru închirierea unui apartament este de 430 de euro pentru un apartament de trei camere, cine preferă să locuiască în condiţii de lux – şi este şi dispus să plătească generos pentru asta – are la dispoziţie o ofertă care îţi taie răsuflarea. Un penthouse pe două nivele, de 345 mp, dintre care 117 sunt alocaţi terasei, cu piscină încălzită. Apartamentul este situat în apropiere de Promenada, după cum se menţionează încă din titlul anunţului, zona devenită peste noapte punctul fierbinte al oraşului. Costul este de 2500 de euro lunar, adică peste 80 de euro pe zi. Fără TVA.

Cităm din anunţul publicat:

„Imobilul dispune la primul nivel de : living, dormitor cu dressing și baie, dormitor, baie, bucătărie, zona de dinningroom, balcon închis în sticlă, cu acces din bucătărie și cele două dormitoare. La al doilea nivel, imobilul dispune de : dormitor, baie, living cu bucătărie open space, terasă în suprafaţă de 117 mp cu pardoseală din podea flotantă și termoizolație de 30 , piscina încălzită cu pompe de căldură”.

Penthouse-ul, se mai arată în anunţ, este utilat cu mobilă premium, videointerfon, frigidere încoropate, sistem de sonorizare Bosse, display în fiecare cameră pentru setarea temperaturii şi alte facilităţi menite să te facă să te simţi regeşte.

Citeşte şi:

Copilul nostru, oglinda noastră? Cum avem grijă ca bunele intenţii să nu aibă efect contrar

Deschiderea anului universitar la Craiova, marcată de discursuri pestriţe

Medic: Infecţiile Covid pot fi confundate cu simple răceli, dar şi cu gastroenterite

Până la urmă, cât spaţiu verde are Craiova?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS