10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnul din cele mai mari centre de date din Europa va începe să funcționeze din martie, într-o comună din Dolj

Unul din cele mai mari centre de date din Europa va începe să funcționeze din martie, într-o comună din Dolj

Cel mai mare centru de date din România şi unul dintre cele mai mari din Europa va începe să funcţioneze din luna martie. Acesta este dezvoltat de societatea Cluster Power. Centrul se construieşte în localitatea Mischii, de lângă Craiova. Primul modul va fi pus în funcţiune chiar de luna viitoare, urmând ca proiectul să continue şi în anii următori.

Mircea Şcheau este directorul de strategie a Cluster Power, fiind doctor în securitate cibernetică. Acesta declarat, într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, că centrul de la Mischii va avea capacitatea să acopere nevoile României în privinţa stocării de date, dar şi al ţărilor învecinate (site-uri, informaţii din reţelele spitalelor, ministerelor, instituţiilor, societăţilor etc).  Tot aici va funcţiona şi cel mai puternic computer din lume, care va fi folosit pentru procesarea datelor. Acest calculator a fost folosit la conceperea unuia dintre vaccinurile anti COVID-19. Investiţia se ridică la suma de 172 milioane de lei,  din care 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat de Ministerul de Finanţe.

Citeste mai mult: adev.ro/r7juvm

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS