10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum înveți o meserie cu bani de la stat

Cum înveți o meserie cu bani de la stat

În acest an, angajatori din Dolj din mai multe domenii de activitate primesc subvenții de la stat pentru circa 400 de ucenici. Cum pot proceda angajatorii și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pentru a primi un salariu pentru fiecare ucenic angajat.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se pot specializa într-un domeniu și pot încasa de la stat echivalentul unui salariu. Astfel, persoanele pot să învețe o meserie și, în același timp, angajatorii să primească de la stat o subvenție consistentă, pentru plata salariilor. Acest lucru este posibil doar dacă se angajează ca ucenici, la firme care incheie convenții cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj.


Angajatorul poate primi de la stat, la cerere, o sumă de 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic angajat în baza legii. Contractul de ucenicie se încheie în baza Legii uceniciei nr. 279/2005, cu modificările ulterioare. Sumele aferente contractelor de ucenicie se plătesc lunar către angajatori. Se achită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate. Anii anteriori au fost situații în care unele firme, după ce au angajat ucenici, nu au mai putut încheia convenții cu AJOFM-urile, pentru că banii se epuizaseră.

Cum procedezi dacă vrei subvenția de la stat

Pentru a obține subvenția de la stat, angajatorii trebuie să încheie convenții cu AJOFM.
“Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorul încheie o convenţie cu agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie.


Verificarea şi acordarea sumei cuvenite lunar se efectuează în baza unor documente care se depun de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă”, informează AJOFM Dolj.
După încheierea convenției cu AJOFM, angajatorii așteaptă primirea banilor de la stat. Cât durează până se virează sumele necesare ucenicilor.


“Suma cuvenită se acordă de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la data de 1 a lunii următoare expirării termenului de depunere a documentelor necesare pentru verificarea şi acordarea acestei sume”, explică reprezentanții AJOFM Dolj.

O firmă a angajat 66 de ucenici, pentru care primește subvenție

Anii anteriori au existat firme din Dolj care angajaseră sute de ucenici, pentru care statul le plătea subvențiile lunare, aproape echivalente cu un salariu. Între timp, alte firme mai mici care nu au mai prins în acel an subvenție se plângeau de faptul că nu mai aveau acces la subvenția pentru ucenicie.

Unii antreprenori susțineau că subvențiile ar trebui să fie acordate către firmele mai mici, care doresc să se dezvolte. Si să nu mai beneficieze de acei bani de la stat firmele foarte mari, care au oricum posibilități să își plătească angajații. Răspunsul autorităților a fost acela că legea a fost făcută pentru toți angajatorii, indiferent de mărimea lor, fără discriminare.


La ora actuală, în Dolj, cel mai mare număr de ucenici existenți la un singur angajator care primește subvenții de la stat pentru aceștia este de 66. Pentru cei 66 de ucenici angajați, firma primește subvenții de la stat de 148.500 de lei pe luna.


La începutul lunii martie, la nivelul AJOFM Dolj erau în plată 392 ucenici.
La aceeași dată, la AJOFM Dolj mai erau depuse trei solicitări din partea angajatorilor. Actele au fost depuse pentru obținerea subvenției pentru trei ucenici, conform datelor transmise de instituție. Pot fi angajați ca ucenici persoane care vor sa se specializeze în diverse domenii de activitate. Statul plătește subvențiile pe toată durata contractului de ucenic, respectiv pe maximum trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS