17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum pot lua bani de la stat firmele ai căror angajați primesc zile libere

Cum pot lua bani de la stat firmele ai căror angajați primesc zile libere

Firmele pot primi bani de la stat dacă le acordă libere angajaților, în anumite condiții. În unele cazuri, decontarea sumelor se face după ce angajatorul plătește contributiile. Deci, statul poate plăti chiar din banii contribuabilului. Detaliem în articol toate măsurile active disponibile pentru firmele angajatoare.

Conform prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor. Se dau libere în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi. Se mai acordă libere ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile. Sau se acorda pentru alte situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.


Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul angajatorului. Suma este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Dar suma acordată angajaților nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul trebuie să depună o cerere la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM), în cel mult 30 zile de la data efectuării plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente indemnizaţiei.


În prima parte a anului, angajatorii au solicitat decontarea unor sume de la stat pentru câteva sute de persoane lunar, pe această măsură. Cele mai multe persoane au fot înregistrate pe luna martiue, în debutul pandemiei, când s-au închis școlile, iar mulți părinți nu aveau cu cine să lase copiii acasă.
“AJOFM Dolj a înregistrat solicitări de la angajatorii din judeţ pentru decontarea sumelor aferente plăţii indemnizaţiei acordate în baza Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, astfel:
– pentru decontarea sumelor aferente lunii martie 2020 – 152 solicitări pentru 668 persoane;
– pentru decontarea sumelor aferente lunii aprilie 2020 – 136 solicitări pentru 571 persoane;
– pentru decontarea sumelor aferente lunii mai 2020 –108 solicitări pentru 322 persoane;
– pentru decontarea sumelor aferente lunii iunie 2020 – 88 solicitări pentru 210 persoane”, informează AJOFM, la solicitarea GdS.

Sprijin de la stat, dar care se acordă dacă angajatorul își plătește contribuțiile

Mai există o formă de sprijin pentru angajatorii care acordă zile libere angajaților. Însă, în acest caz, angajatorul trebuie să achite contribuțiile aferente la stat. Abia după aceea statul decontează banii. Practic, indirect, statul da înapoi banii cotizați de firmele angajatoare, pe această măsură. Iată care este procedura.

În baza O.U.G. nr.147/2020 se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.


Şi în acest caz indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul angajatorului. Indemnizația este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Dar nu poate fi mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ulterior, angajatorul solicită, în cel mult 30 de zile de la data efectuării plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente indemnizaţiei, decontarea acesteia.

Firmele nu s-au înghesuit să le ofere zile libere angajaților, pe această măsură

“AJOFM Dolj a înregistrat solicitări de la angajatorii din judeţ pentru decontarea sumelor aferente plăţii indemnizaţiei acordate în baza O.U.G. nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului, după cum urmează:

  • pentru decontarea sumelor aferente lunii septembrie 2020 – 5 solicitări pentru 5 persoane;
  • pentru decontarea sumelor aferente lunii octombrie 2020 – 34 solicitări pentru 39 persoane;
  • pentru decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2020 – 2 solicitări pentru 2 persoane”, se arată în răspunsul transmis de AJOFM.

Cerere mai mare pentru reducerea timpului de lucru cu 50%

Conform O.U.G. nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor. Reducerea se face cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură pot beneficia de o suma. Este o “indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat”, informează AJOFM Dolj.

Ce sume s-au decontat


Cele mai multe persoane care au beneficiat de măsura privind reducerea timpului de muncă s-au înregistrat în luna octombrie. Este vorba despre 558 de persoane. Decontarea sumelor pentru respectivele persoane s-a făcut în noiembrie.

“AJOFM Dolj a înregistrat solicitări de la angajatorii din judeţ pentru decontarea sumelor aferente măsurii menţionate, după cum urmează:

  1. În octombrie 2020 (pentru decontarea sumelor aferente lunii septembrie) -31 angajatori pentru un număr total de 360 persoane – 340.122 lei;
  2. În noiembrie 2020 (pentru decontarea sumelor aferente lunii octombrie) – 55 angajatori pentru un 558 persoane – 571.846 lei;
  3. În decembrie 2020 (pentru decontarea sumelor aferente lunii noiembrie – date preliminare la 11.12.2020 ) – 2 angajatori. Pentru un număr total de 2 persoane – 2.550 lei”, se arată în răspunsul transmis de AJOFM Dolj, la solicitarea GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS