5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii cumpără vechime în muncă retroactiv

Doljenii cumpără vechime în muncă retroactiv

Pot să își cumepre vechime în muncă retroactiv persoanele care doresc să se pensioneze și le lipsesc ani sau luni de vechime în muncă. Ei pot cumpăra retroactiv perioade de vechime începând de când au împlinit 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, dar să nu fi lucrat în perioada solicitată.

Persoanele care vor să se pensioneze și nu au suficientă vechime mai au o șansă. Pot să cumpere vechime pe maximum șase ani din urmă în care nu au fost asigurați. Dacă au și bani puși deoparte.


Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj informează că există cerere pentru cumpărarea de vechime retroactiv. De la adoptarea OUG 163/2020 și până acum, mai mulți doljeni s-au interesat de cumpărarea de vechime retroactiv. În doar 10 zile de aplicare a ordonanței de urgență amintite, CJP Dolj a încheiat deja 20 de contracte de asigurarea ce vizează cumpărarea de vechime retroactiv.

Doljenii cumpără vechime de la câteva luni, până la câțiva ani. Până joi, 15 octombrie 2020, nu se înregistraseră contracte pentru achiziționarea a șase ani de vechime în muncă. Pentru cei aflați în prag de pensionare care nu au lucrat suficienți ani astfel încât să aibă un stagiu complet de cotizare, achiziționarea de vechime în muncă pentru anii trecuți este singura soluție pentru a obține o pensie decentă.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele care cumpără vechime

Persoanele interesate de cumpărarea de vechime rebuie să încheie un contract de asigurare socială cu CJP de care aparțin. GdS a scris recent în ce condiții se poate cumpăra vechime retroactiv. La cateva zile au fost adoptate și normele metodologice de aplicare. OUG 163 prevede că la încheierea contractului de asigurare socială cu casele de pensii, solicitanții să completeze și anumite declarații.

Persoana declara următoarele aspecte, legate de perioada pe care vrea să o asigure: că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia pe perioada pe care o asigura; că nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii la acele date; că la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.


Foarte important este că noul act normativ prevede că perioada pentru care se poate cumpăra vechimea este echivalentă cu perioada vârstei active de muncă a solicitantului. Adică, de la împlinirea vârstei de 18 ani și până la împlinirea vârstei de pensionare, persoana poate cumpără vechime în orice perioadă în care nu a lucrat cu contract de muncă.

În vechiul act normativ se preciza că putea fi cumpărată vechimea retroactiv doar pe ultimii cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Suma minimă de plată: 558 de lei. Suma maximă de achitat pe 6 ani: 40.176 de lei

Persoanele care vor să cumpere vechime în muncă pe perioade din urmă trebuie să achite la Pensii, pentru fiecare lună de vechime, 25% din salariul minim brut pe țară existent în momentul încheierii contractului de asigurare. Deci toate sumele se calculează la nivelul salariului minim brut de 2.230 de lei, valabil în 2020. Astfel, cine vrea să cumpere o luna de vechime retroactiv trebuie să achite la CJP Dolj 558 de lei. Vechimea pe un an ar costă 6.696 de lei.

Dacă persoană interesată intenționează să cumpere vechime pentru perioada maximă permisă de OUG 163/2020, atunci suma de plata este mult mai mare. Cine cumpără vechime în muncă pe 6 ani, trebuie să achite 40.176 de lei. Cei care cumpără vechime la aceste sume se asigură pentru o pensie minimă. Persoanele pot plăti mai mult, dacă doresc să aibă o pensie mai mare.


Persoanele care nu au vârsta de pensionare și nu sunt asigurate pot cumpăra vechime de acum înainte. Acestea încheie contracte de asigurare socială cu CJP pe alt act normativ. Ele pot plăti lunar, de acum încolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS