19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum te poți asigura la Pensii dacă nu ești angajat

Cum te poți asigura la Pensii dacă nu ești angajat

Poți să cumperi vechime în muncă, dacă nu ai vârstă de pensionare și nu ești salariat cu contract individual de muncă. Totuși, trebuie să ai alte venituri pentru a contribui lunar la sistemul de pensii publice. Iată cât a ajuns suma minimă pentru a fi asigurat.

Unele persoane care nu mai au un loc de muncă și mai au nevoie de vechime în muncă pot cotiza la Pensii. Pot achita lunar până când capătă vechimea necesară pensionarii. Persoanele care nu au împlinit vârsta standard de pensionare pot contribui lunar la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, pentru a-și cumpăra vechime. Unele persoane mai au nevoie de câteva luni până la stagiul complet de cotizare, altele au nevoie de câțiva ani. Se pot asigura la Pensii și persoanele care nu mai au un loc de muncă, dar încasează alte venituri din chirii, din activități independente etc.

Persoanele interesate de a avea vechime pot încheia un contract cu CJP Dolj. Se numește Contract de asigurare pentru deschiderea drepturilor pentru limita de vârstă. Contractul presupune contribuții pentru perioada actuală și viitoare. Nu este vorba de contribuții retroactive.

Suma minimă ce poate fi cotizată a crescut

În fiecare an, suma minimă lunară de plată, în baza contractului de asigurare încheiat cu CJP ar putea crește. Cresterea apare doar dacă s-a majorat și salariul minim pe economie. Ca baza de calcul, o persoană care vrea să fie asigurată la Pensii și vrea să cumpere vechime trebuie să achite cel puțin 25% din salariul minim brut pe economie. Având în vedere că de anul acesta salariul minim pe economie a crescut la 2.230 de lei, a crescut și cotizația minimă la Pensii.

O persoană care vrea să fie asigurată în sistemul de pensii publice poate cotiza cu 558 de lei pe lună. Aceasta este suma minimă obligatorie. Cu această suma se asigura pentru mensia minimă. Persoanele care au alte venituri sau se bazează pe bani trimiși de rude din străinătate pot cotiza cu sume mai mari la Pensii. Anul trecut s-a platit o suma minima de 520 de lei pe luna, pentru un contract de asigurare.

În momentul în care o persoană nu își mai plătește una-două luni, ea nu mai este asigurată din acel moment.

1.100 de doljeni își cumpără vechime

Potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, la solicitarea GdS, în Dolj sunt active 1.100 de contracte de asigurare. Ceea ce înseamnă că 1.100 de doljeni care nu au alte venituri din salarii contribuie lunar la Pensii, pentru a fi asigurate.

În 2016 a existat o lege care permitea și cumpărarea de vechime retroactiv. Dar actul normativ a produs efecte până în 2019. La ora actuală mai este în dezbastere un proiect de lege care ar permite plata retroactivă a vechimii în muncă. Conditiile ar fi similare ca în trecut. Ar însemna că o persoană care a lucrat cu întreruperi, se apropie de vârsta de pensionare, dar mai are nevoie de 1-2 ani de vechime, ea poate cumpăra retroactiv respectiva vechime.

Adică, ar putea să își cumpere vechimea exact pe perioada pentru care nu a avut contract individual de muncă, dar nu mai mult de cinci ani. Rămâne de văzut când va intra în vigoare actul normativ care ar permite plata retroactivă a vechimii.

Pe lângă cotizarea la sistemul public de pensii, persoanele care vor o pensie suplimentară pot să se inscrie la sistemul de pensii private. Despre aceste sisteme vom detalia într-un articol viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS