23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOameni de afaceri locali cer ca statul să suporte o parte din pierderile firmelor

Oameni de afaceri locali cer ca statul să suporte o parte din pierderile firmelor

Închiderea activității unor firme sau încetinirea activității în anumite domenii afectează și firmele locale. Unii antreprenori cer ca statul să suporte o parte din pierderile mediului privat de afaceri. Alții solicită ca statul să păsuiască mult timp firmele private mici și mijlocii.

Măsurile de protecție împotriva coronavirusului afectează economia locală. Trimiterea angajaților acasă, în anumite domenii, și închiderea afacerilor în multe domenii de activitate se transpun în pierderi pentru firmele private. Câțiva antreprenori craioveni au venit cu propuneri pentru perioada următoare, astfel încât activitatea lor să nu fie blocată pentru luni de zile. Cei mai mulți dintre cei intervievați de GdS propun ca statul să le anuleze o parte din taxe (impozite sau contribuții) sau să suporte plata salariilor personalului care stă acasă.


„Cerem ca ANAF să nu ne blocheze conturile și să ne amâne plata contribuțiilor“


Un antreprenor craiovean care are 20 de angajați a precizat, pentru GdS, că nu e suficient să se amâne plata unor impozite către stat. În momentul în care va veni termenul scadent, firmele trebuie să plătească și impozitele curente și pe cele din perioada aceasta, a spus antreprenorul craiovean.

„Cerem ca ANAF să nu ne blocheze conturile și să ne amâne cu plata contribuțiilor. Când va veni termenul scadent, noi nu vom avea de unde să plătim. În ultimele două săptămâni mi-a scăzut venitul firmei cu 70% și, de acum încolo, scade și mai mult. În condițiile în care angajații stau acasă, iar eu nu am cum să-mi desfășor activitatea, de unde voi plăti salariile? De unde voi plăti contribuțiile? Mă îngrozește gândul că vine termenul de plată a contribuțiilor și știm cu toții ce pățește o firmă dacă nu achită la timp dările către stat. Cerem o păsuire pe o perioadă mai lungă de timp“, a spus antreprenorul craiovean.

El a mai menționat că încă nu a luat în calcul disponibilizări, dar dacă statul nu va sprijini micii întreprinzători, atunci va fi nevoit să reducă numărul de personal.


Propunere: Statul să suporte o parte din pierderile firmelor, cum ar fi contribuțiile sociale


Un om de afaceri din Craiova a lansat o idee pe o rețea de socializare. El a propus că statul care primește parte din câștigul firmelor, respectiv din venit și din profit, să suporte și parte din pierderi, în situația de urgență creată la ora actuală. În sensul că ar trebui să fie păsuite firmele cu o parte din contribuțiile datorate către stat.

„Sună bine și sunt total de acord cu îndemnul de a trimite angajații acasă, dar cine plătește salariile și, mai ales, din ce, dacă firma este blocată și nu generează vânzări? Ok, un antreprenor responsabil are pregătit un buffer (suma-tampon – n.r.) pentru a susține și astfel de perioade. Va suporta pierderile, dar este normal ca, pe lângă plata salariului net angajaților care stau acasă, să mai plătească aproape încă pe atât statului? Chiar dacă se amână momentul plății? Dacă firmele vor fi nevoite să plătească salariile pentru oamenii ținuți acasă, nu este normal să nu mai achite pentru ei aproape încă pe atât către stat? Vă reamintesc, salariatul primește ca venit net 6 părți, iar statului îi dai și lui 4! Adică firmele sunt nevoite să piardă bani acum, dar statul vrea să nu piardă nimic, doar să amâne momentul la care trebuie să-i plătești dijma? Păi, dacă împărțim câștigul, dragule Stat, nu e normal să împărțim și pierderile?“, a scris antreprenorul craiovean Dan Adrian Cherciu, pe o rețea de socializare.


Un antreprenor solicită ca statul să suporte salariile angajaților care stau acasă


Încă un antreprenor craiovean care are o afacere în domeniul alimentației publice și are 18 angajați propune o măsură de sprijin total din partea statului. El a menționat, pentru GdS, că forma de protecție din partea statului ar ajuta întreaga economie. „Propun ca statul să suporte salariile tuturor angajaților care stau acasă. În felul acesta, este sprijinit și angajatul, dar și angajatorul, pe termen lung. Astfel nu vor mai fi disponibilizări“, a declarat omul de afaceri craiovean, pentru GdS.

Alt antreprenor din Craiova, a cărui firmă are peste 50 de angajați, susține că amânarea cu două luni a plății impozitelor nu ar fi o soluție. Antreprenorul spune că statul doar amână agonia firmelor private, dacă are în plan doar amânarea impozitelor: „Peste două luni vom avea dublul taxelor de plătit. Asta ar fi chiar culmea! Practic, se amână decesul firmelor“.


Antreprenorii cer măsuri printr-o petiție on-line


Oamenii de afaceri din mediul privat s-au mobilizat și cer statului măsuri de protejare a mediului de afaceri pe perioada în care afacerile au de suferit din cauza coronavirusului. Petiția, inițiată de Smart Bill, poate fi citită și semnată pe petiție.smartbill.ro sau pe adresa campaniamea.declic.ro/petitions/sprijin pentru imm. Până luni, la ora prânzului, semnaseră petiția 41.918 persoane. Antreprenorii au 21 de solicitări pentru stat.

Ce solicita mediul de afaceri


Printre solicitările mediului de afaceri se numără:
1. Acordarea de ajutor de stat pentru taxele salariale pentru firme aflate în dificultate

2. Modificarea legislației pentru șomaj tehnic

3. Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobânzi și penalități de întârziere la ANAF

4. Amânarea termenului de plată a TVA la minimum 60-90 zile de la declarare

5. Deblocarea de urgență a TVA de rambursat de către ANAF

6. Compensarea indemnizației de concediu medical de recuperat de la Casa de Sănătate

7. Eliminarea celor 5 zile de concediu suportate din Fondul de Salarii de către angajator

8. Bonificații pentru contribuabilii care plătesc obligațiile în termen, cu aplicabilitate directă 10 – 20% și imediată

9. Scutiri de impozite pentru angajări noi

10. Extinderea scutirii pentru profitul reinvestit

11. Amânarea la plată a creditelor bancare pentru persoanele juridice afectate, pe o perioadă de minimum două luni

12. Acordarea de împrumuturi pentru IMM cu dobânda zero și garantate de stat pentru societățile aflate în dificultate.

Alte propuneri ale mediului de afaceri


Alte propuneri ale mediului de afaceri, din setul de 21, mai sunt:
13. Digitalizarea și debirocratizarea instituțiilor publice

14. Eliminarea restricțiilor pentru angajarea zilierilor

15. Eliminarea taxei pentru handicap sau înlocuirea cu achiziții de la unități protejate

16. Modificarea plafonului pentru eșalonare fără garanții

17. Eliminarea popririlor pe perioada forței majore pentru domeniile de activitate aflate în dificultate

18. Scutiri de la plata impozitelor pe clădiri

19. Obligativitatea legală de a se achita facturile furnizorilor în termen de maximum 45 de zile

20. Modificarea legislației fiscale în privința clienților incerți, a ajustării de TVA pentru aceștia și a eliminării plafonului de 30% pentru constituirea de provizioane pentru riscul de neîncasare a clienților

21. Modificarea procedurii pentru obținerea certificatului de forță majoră și eliminarea taxei pentru obținerea acestuia.


Ce promite guvernul, deocamdată


Până luni, la ora redactării acestui articol, statul propusese amânaraea termenului de plată a impozitelor locale până în iunie 2020. Până la acea dată se va menține și acordarea bonificaţiei de 10% din impozite. De asemenea, statul a mai propus amânarea ratelor către bănci. Urmează și alte propuneri, în perioada următoare.


Cum procedează alte state: Danemarca plătește 75% din salariile angajaților din privat


O măsură protecționistă pentru economia proprie a venit de la statul danez, zilele trecute. Danemarca a decis să plătească 75% din salariile angajaților din mediul privat, cu condiția ca firmele să nu concedieze în această perioadă.

Conform acordului dintre guvernul danez, organizaţiile companiilor şi sindicate, în perioada 9 martie – 9 iunie, statul se oferă să plătească 75% din salariile angajaţilor. Statul va plăti la un nivel maxim de 23.000 de coroane daneze (circa 3.000 de euro) pe lună. Firmele vor suporta doar restul de 25%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS