14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeatrul Tube, un suflu nou pe scena independentă din Craiova

Teatrul Tube, un suflu nou pe scena independentă din Craiova

Teatrul independent prinde rădăcini solide în România ultimilor ani, iar Craiova a prins gustul spectacolelor de acest fel odată cu înfiinţarea Departamentului de Arte din cadrul Universităţii din Craiova. Studenţi şi absolvenţi ai facultăţii de teatru din Craiova se implică în proiecte diverse şi curajoase, aduc alături de ei amatori pasionaţi şi artişti din alte domenii şi pun la cale proiecte frumoase, care dau culoare vieţii urbane. Un astfel de proiect este Teatrul Tube, fondat de Florin Paraschivu, licenţiat în teatru la Craiova şi cu un masterat de regie la Târgu-Mureş.

Florin a înfiinţat Tube în anul 2017, iar în ultimii doi ani a investit intensiv timp şi entuziasm în această trupă, împreună cu echipa care i s-a alăturat.

“Avem spectacole lunar. Cele de improvizaţie au loc o dată la două săptămâni sau o dată la trei săptămâni, în cluburi din oraş. Multe din ele sunt în Arcade, însă mai avem reprezentaţii şi în alte locuri”, povesteşte Florin, care îşi doreşte ca publicul craiovean să ştie că există companii de teatru independent care au proiecte frumoase şi au cu ce veni în faţa spectatorilor.

Piesă cu scene jucate simultan în mai multe spaţii

“Pe 21 februarie, vom avea un spectacol important la Casa Studenţilor, Romeo&Julieta. Este un stil de teatru diferit de cel convenţional, un teatru “imersiv”. Spectacolul este construit astfel încât mai multe scene să se joace simultan, în spaţii diferite, iar spectatorii “călătoresc” prin aceste scene şi spaţii conform propriilor alegeri. Sunt 22 de actori implicaţi”.

Spectacolul a fost jucat de două ori şi în 2017, apoi trupa a mers cu el prin ţară şi l-a jucat în câteva oraşe. “Încercăm, de data asta, să îl jucăm lunar, pentru că este un spectacol în care publicul poate descoperi lucruri şi la a doua sau a treia vizionare, poate alege să vadă scene pe care le-a ratat la vizionarea precedentă. E un spectacol mereu nou”.

Teatrul Tube are obiective ambiţioase în viitorul apropiat. Tinerii artişti îşi propun să producă o premieră o dată la două luni şi să îşi creeze un repertoriu solid. Cea mai mare provocare este timpul: “Este dificil, pentru că avem şi job-uri pe lângă acest proiect. Timpul este cel mai mare inamic. De multe ori, repetăm seara şi ne întindem până dimineaţa. Avem acum patru spectacole la lucrăm în paralel. E greu să găsim şi spaţii unde să repetăm”, mărturiseşte Florin. Cea mai mare dorinţă a echipei Tube este să îşi găsească un spaţiu permanent pentru repetiţii, unde să poată avea acces oricând. În rest, totul se rezolvă prin pasiune şi multă muncă: “Într-o companie independentă, eşti implicat cu totul. Noi suntem şi maşinişti, şi costumieri, şi recuziteri, şi actori, şi regizori. Dar ne place, iar asta e tot ce contează.”

Îi puteţi vedea pe cei de la Tube pe 14 şi 15 februarie, la Charger, respectiv Arcade, într-un spectacol de improvizaţie, iar în Romeo&Julieta, pe 21 februarie, la Casa Studenţilor.

Le puteţi urmări activitatea şi pe pagina de Facebook TUBE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS