17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiect pentru stoparea practivilor abuzive cu RCA, depus la Senat

Proiect pentru stoparea practivilor abuzive cu RCA, depus la Senat

Un deputat a depus, la Senat, un proiect de act normativ pentru a stopa creşterea nejustificată a cheltuielilor pentru repararea vehiculelor avariate si a creştereii preţurilor asigurărilor RCA. Proiectul vizează echilibrul între despăgubirile acordate de asiguratori şi costurile reparaţiilor, informeaza Mediafax.

Proiectul pentru stoparea comportamentelor abuzive ale asiguratorilor RCA a fost depus la Senat. În articolul 2 se introduce un nou alineat. Acesta prevede sa existe sisteme de evaluare specializate. Adica, sa apara aplicatia informatica, avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care se bazează pe un ansamblu de date, metode şi algoritmi de calcul care este utilizat ca suport în stabilirea costurilor a vehiculelor şi bunurilor avariate, pe baza preţurior de listă comunicate periodic de producătorii/importatorii oficiali în România de vehicule, după caz, precum şi/sau la stabilirea valorii de piaţă a vehiculelor şi bunurilor avariate la data evenimentului.

Ce spune legea in vigoare, despre despagubirile RCA

În legea în vigoare, termenul de aplicaţie informatică, avizată de ASF, ca sistem de evaluare specializat, nu era definit. „Despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asiguratorului RCA care este egală cu cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă şi cea prevăzută în contractul RCA.

În cazul vehiculelor avariate, asiguratorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acesteia, în termen de 7 zile calendaristice”, se mai arată într-un alineat nou introdus la articolul 14.

In forma în vigoare a legii, despăgubirile se acordă în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asiguratorului RCA care este egală cu cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă şi cea prevăzută în contractul RCA, iar asigurătorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului sau a mandatarului acestuia, în termen de 7 zile calendaristice.

„În cazul vehiculelor avariate asiguratorul evaluează dauna totală economică printr-un sistem de evaluare specializat sau prin documente emise în condiţiile legii pentru a-i determina valoarea de piaţă din momentul premergător evenimentului”, se arata in actul normativ.

Cum procedeaza pagubitul

Păgubitul poate opta pentru reparare până la valoarea de piaţă a vehiculului, calculată în urma evaluării. Sau pentru soluţionarea cazului de daună totală prin plata diferenţei dintre valoarea de piaţă a vehicului şi valoarea epavei”, potrivit proiectului de lege. Legea în vigoare prevede că, „în cazul daunei totale”, păgubitul poate cere repararea vehiculului până la valoarea de piaţă sau declararea daunei totale.

„Valoarea despăgubirii pentru pentru efectuarea reparaţiei se dă către asiguratorul RCA folosind sisteme de evaluare specializate. În cazul în care valoarea despăgubirii nu se poate stabili prin sisteme de evaluare specializate, valoarea acesteia se stabileşte pe baza documentelor de reparaţie emise, mai scrie Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS