16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoile tarife de referinţă pentru RCA

Noile tarife de referinţă pentru RCA

Tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA) au fost publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Noile tarife sunt, in multe situatii, mai mari comparativ cu cele publicate anterior.

Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta – Ernst & Young Assurance Services SRL – în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).
În cazul persoanelor fizice, aproximativ 54% din expunerea aferentă poliţelor subscrise în perioada 01 iulie 2017 – 30 iunie 2018 a fost inclusă în clasa Bonus 8, astfel încât la reînnoirea poliţelor asiguraţii încadraţi într-o clasă de bonus vor putea beneficia de o reducere a primelor de asigurare de până la 50%. Mai putin de 0,01% din poliţele subscrise în această perioadă au fost incluse în clasa Malus 8.

„Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata”, subliniaza ASF.

Astfel, în al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societăţile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referinţă anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule. De exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1401 -1600 cmc, deţinute de persoane cu vârsta de 31-40 de ani, prima medie în piata a fost de 625 lei, cu 13% mai mică faţă de prima de referinţă anterioară (716 lei).
Pentru aceeaşi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie în piaţă a fost de 972 lei, cu 7% mai mică decât prima de referină anterioară (1049 lei), iar pentru cei cu vârsta de 41-50 ani prima medie în piata a fost de 614 lei, cu 14% mai mică decat prima de referinţă anterioara (712 lei).

De asemenea, în cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa maximă autorizată mai mare sau egala de 16.000 kg – persoane juridice, prima medie la nivelul pieţei a fost în valoare de 6.760 lei, cu aproximativ 7% mai mică decat tariful de referintă (7.273 lei).

Pentru comparabilitate, primele practicate de societăţi au fost convertite în prime anuale şi ajustate la nivelul clasei B0.

Vehicule destinate transportului de călători, SUV-uri şi autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone şi maxim 9 locuri – Persoane Fizice
Autovehicule pentru transportul bunurilor – persoane fizice
Remorci şi semi-remorci- persoane fizice
Tractoare rutiere – persoane fizice
Motociclete, mopede, motociclete eletrice hibride, ATV-uri, cu sau fără ataş – persoane fizice
Alte vehicule, precum vehicule cu scop special. utilaje, vehicule electrice, etc – persoane fizice
Vehicule destinate transportului de călători, SUV-uri şi autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone şi maxim 9 locuri – Persoane Juridice
Autovehicule pentru transportul bunurilor – persoane juridice
Remorci şi semi-remorci – persoane juridice
Tractoare rutiere – persoane juridice
Motociclete, mopede, motociclete eletrice hibride, ATV-uri, cu sau fără ataş – persoane juridice
Alte vehicule, precum vehicule cu scop special. utilaje, vehicule electrice, etc – persoane juridice
Autovehicule destinate transportului de călători cu peste 9 locuri – persoane fizice şi juridice

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS