15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât înseamnă în plus la pensie contribuţia la Pilonul II

Cât înseamnă în plus la pensie contribuţia la Pilonul II

Dacă sumele plătite în 2019 celor care au contribuit la Pilonul II s-ar achita beneficiarilor lună de lună, timp de zece ani după ieşirea la pensie, aceştia ar primi, pe lângă pensia de stat calculată după contributivitate, încă 103 lei pe lună, în medie. Citiți mai jos cum puteți afla ce activ net aveți în cont.

Persoanele care au contribuit din 2008 la pilonul de pensii administrate privat au început să iasă la pensie. Potrivit legii, cei care au cotizat la Pilonul II de pensii nu au posibilitatea să îşi retragă banii. Beneficiarii sau rudele acestora pot intra în posesia activului net înregistrat în contul său în trei situaţii.

În primul rând, persoana care a cotizat la acest fond de pensii administrate privat poate beneficia de sumele adunate în contul său atunci când iese la pensie, la limită de vârstă. În această situaţie, beneficiarul poate opta să primească toţi banii odată sau să primească o sumă lunară egală (pensia administrată privat), pe durata a zece ani.


În al doilea rând, primesc banii cotizaţi la pilonul de pensii administrate privat persoanele care îşi pierd capacitatea de muncă şi devin pensionari de invaliditate. În al treilea rând, în cazul decesului titularului care a cotizat, urmaşii primesc banii acumulaţi în contul titularului. Aici mai există posibilitatea ca aceşti bani să se transfere urmaşilor (copiilor) şi să se transfere pe numele acestora, tot la Pilonul II.


De circa doi ani, procentul cu care contribuie fiecare la Pilonul II a fost diminuat prin lege. Din cei 25% plătiţi din salariul brut al fiecărui angajat către CAS (contribuţii la Pensii – Pilonul 1), doar 3,75% ajunge la Pilonul II. Restul merg la sistemul public de pensii. Din lipsă de bani la Pilonul I care să acopere nevoile de plată a pensiilor publice, guvernul a diminuat procentul de contribuţie la Pilonul II de la 5,25% la 3,75%.

Primele pensii administrate privat au ajuns la beneficiari

În luna iulie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat publicităţii date despre primii beneficiari din acest an ai pensiei administrate privat.


În intervalul ianuarie-martie 2019 au fost efectuate plăți de 16,40 milioane lei pentru 1.741 participanți și beneficiari ai Pilonului II. Conform datelor publicate atunci în GdS, din suma totală, 12,6 milioane de lei au fost plătiţi ca urmare a deschiderii dreptului la pensie. Suma reprezenta 76,83% din totalul plăților efectuate, informa ASF. De asemenea, 3,67 milioane lei au fost plătiţi ca urmare a decesului participantului, 22,39% din total.

Suma a reprezentat 699 de plăți către urmaşii persoanelor decedate. Totodată, 0,13 milioane de lei au fost plătiţi ca urmare a invalidității. Suma reprezintă 0,72% din total (26 participanți). Practic, din cele 1.741 de persoane care au beneficiat (ei sau urmaşii lor) de banii colectaţi la Pilonul II, 1.016 persoane au primit efectiv bani pentru pensia administrată privat.

Pensia medie plătită pe Pilonul II: 103 lei de persoană

Un calcul matematic ne arată că, în medie, fiecăreia din cele 1.016 persoane care au primit bani de la Pilonul II la ieşirea la pensie la limită de vârstă i se cuvin câte 12.401 lei. Dacă persoanele respective optează pentru plata suplimentară la pensia de stat a sumei de la pensia administrată privat (Pilonul II), atunci suma cuvenită i s-ar plăti pe zece ani.

Astfel, o persoană care a ieşit la pensie la limită de vârstă ar primi, în medie, din pensia administrată privat, câte 103 lei pe lună, timp de zece ani. Cei 103 lei se adaugă la pensia de stat (Pilonul I) cuvenită titularului, în funcţie de contributivitatea acestuia la sistemul clasic de pensii. Adică în funcţie de cât a cotizat la sistemul de pensii de stat.


Totuşi, există persoane care au contribuit cu sume mari la fondurile de pensii administrate privat din 2008 încoace. Cu cât salariul persoanei în cauză este mai mare, cu atât ajung mai mulţi bani în contul său de la fondurile de pensii administrate privat.
Cei care vor cotiza mai mult timp au şanse la pensii mai mari administrate privat.

Cei mai mulţi pensionari au avut un activ sub 10.000 de lei, la Pilonul II

Potrivit ASF, valoarea activului plătit pentru 53,36% din total participanți cu plăți a fost sub 10.000 lei. Au existat multe persoane care au beneficiat de un activ mult mai mare. Pentru 41,36% dintre pensionari, valoarea activului cuvenit la ieşirea la pensie s-a situat între 10.000 și 30.000 de lei. Pentru 5,28% dintre pensionari valoarea activului deţinut la fondul de pensii administrat privat a depășit 30.000 lei.


ASF a anunţat şi care a fost cea mai mare pensie plătită din Pilonul II, în intervalul analizat din 2019. La vremea respectivă, cea mai mare valoare plătită unui participant la Pilonul II a fost de 109.939 lei.

Cum poţi afla câţi bani ai în cont

Potrivit legii, fondul de pensii administrate privat la care aţi aderat are obligaţia de a-şi informa participanţii despre sumele strânse în contul fiecărui beneficiar. Fondurile de pensii trimit o scrisoare, o dată pe an. Prin aceasta informează participanţii despre valoarea activului net şi numărul de unităţi de fond deţinute.

Alte fonduri îşi informează mai des cotizanţii trimiţându-le pe e-mail datele actualizate ale contului lor.

Formularul de pe site-ul ASF cu ajutorul căruia puteţi afla la ce fond de pensii aveţi contul deschis, în cazul în care aţi fost repartizat aleatoriu


Dacă nu ştiţi la ce fond de pensii sunteţi înscris puteţi afla în două moduri. Pe site-ul ASF (www.asfromania.ro), în partea dreaptă, pe pagina principală se află un mesaj pentru deponenţi. Mesajul sună aşa: „Află de AICI la ce fond de pensii eşti înscris“. Tastând pe acel spaţiu, observaţi că se deschide un formular în care trebuie să completaţi toate datele personale necesare. Câmpurile marcate cu steluţă sunt obligatorii. Apoi, ASF trimite solicitarea către cele şapte fonduri de pensii administrate privat. Cei de la ASF spun că în maximum o săptămână de la transmiterea solicitării veţi primi răspuns.


De asemenea, puteţi accesa site-ul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), www.apapr.ro, la secţiunea „pensii-private“. Completaţi un formular şi puteţi afla imediat la care din cele şapte fonduri de pensii sunteţi înscris.

90.000 de doljeni au conturi la Pilonul II

Potrivit datelor solicitate de GdS şi furnizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, circa 90.000 de doljeni au conturi deschise la Pilonul II. „În luna august 2019 s-au virat sume aferente pilonului II de pensii în cuantum de 13.955.000 de lei. Acestea au fost aferente unui număr de 89.964 de persoane. Pe luna august 2019 nu s-au virat sumele aferente Pilonului II unui număr de 10.561 de persoane“, a informat CJP Dolj, la solicitarea GdS.

Niciun doljean nu a renunţat să cotizeze la Pilonul II

Legislaţia a fost schimbată pentru a permite persoanelor să se retragă de la Pilonul II şi să treacă doar la Pilonul I. Adică la sistemul de stat. Ideea aceasta a fost un eşec total în Dolj. Potrivit CJP Dolj, „la acest moment, la nivelul CJP Dolj nu au fost înregistrate cereri de retragere de la Pilonul II de pensii“.
Ceea ce înseamnă că cei aproximativ 90.000 de participanţi din judeţ doresc în continuare să cotizeze la Pilonul II.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS