22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri39.000 de doljeni beneficiază de pensia minimă

39.000 de doljeni beneficiază de pensia minimă

Aproape un sfert dintre pensionarii doljeni încasează lunar pensia minimă. De la 1 septembrie, pensia minimă garantată este de 704 lei. Până acum era 640 de lei pe lună. În schimb, pensia medie pe judeţ a crescut.

La mijlocul lunii octombrie, în Dolj mai trăiau 161.612 pensionari, conform datelor de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Numărul pensionarilor este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Atunci erau înregistraţi circa 164.000 de pensionari.


Mulţi pensionari doljeni trebuie să se descurce lunar cu o sumă destul de mică de bani. Aproape un sfert din populaţia care a ieşit la pensie beneficiază de pensia minimă sau indemnizaţia minimă garantată de stat.

„38.921 de persoane din Dolj beneficiază de pensia minimă. Multe dintre acestea sunt pensionari agricultori care aveau pensii mici. Mai sunt şi alte persoane care au avut vechime mică în muncă şi au ieşit la pensie cu sume foarte mici“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, la emisiunea „ Economia Sudului“ , de la Radio Sud.

24% dintre pensionari încasează pensia minimă

Raportând la numărul total de pensionari, rezultă că 24% dintre aceştia trăiesc cu pensia minimă.


Pensia minimă a crescut de la 1 septembrie la 704 lei pe lună, de la 640 de lei, cât era până atunci. Potrivit legii, persoanele care au, de drept, o pensie sub nivelul de 704 lei pe lună primesc de la stat o sumă, în completare.

Astfel, cei cu pensii foarte mici ajung la 704 lei cu acea sumă suplimentară de la stat. Aşa se explică faptul că de câte ori le creşte pensia de drept (care poate fi sub 704 lei) le creşte cu foarte puţin. Aceştia vor încasa tot 704 lei dacă din majorarea punctului de pensie nu le rezultă o creştere mai mare de această sumă. De exemplu, presupunem că un pensionar agricultor are o pensie de 500 de lei pe lună. El primeşte efectiv pensia minimă de 704 lei pe lună.

Dacă presupunem că ar creşte punctul de pensie cu 15%, atunci pensia lui urcă la 575 de lei, dar tot 704 lei ar încasa pe lună. Statul îi dă diferenţa de la 575 la 704 lei.

Pensia medie în Dolj, mai mare decât salariul minim

Dacă 38.921 de persoane au pensie minimă, există alţi pensionari cu pensii mult mai mari în Dolj. „Pensia medie pe judeţ în 2019, după majorări, este de 1.314 lei. Aceasta este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când pensia medie era de 1.146 de lei“, a precizat Daniela Licu.


Se observă că pensia medie pe judeţ a ajuns să fie mai mare decât salariul minim net pe economie. Salariul minim net este de 1.263 de lei (aferent unui salariu minim brut de 2.080 de lei). Cu alte cuvinte, un salariat care munceşte şi este plătit cu salariul minim pe economie încasează lunar mai puţini bani decât anumiţi pensionari. Situaţia nu are nicio legătură cu contributivitatea fiecărui pensionar şi nici cu drepturile acestora de pensie.

În judeţ sunt şi 262 de pensionari care primesc pensii speciale. Cea mai mare pensie specială brută este de 30.713 lei (27.800 de lei net), după cum a scris GdS recent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS