13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele pot obţine de la Trezorerie extras de cont în format electronic

Firmele pot obţine de la Trezorerie extras de cont în format electronic

Entităţile economice şi autorităţile publice care au conturi deschise la Trezoreria statului pot obţine extrasul de cont în format electronic, dacă dispun de certificat digital. Măsura a fost introdusă recent, pentru a diminua cozile la ghişee. Cine vrea extrasul în format pe hârtie, plăteşte o taxă la Trezorerie. 

Firmele pot obţine de la Trezorerie extras de cont în format electronic. Prevederea a fost introdusă prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2425/2019. Acesta se aplică de pe data de 3 iulie. La data respectivă a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului, pentru toate entităţile care au deschise conturi la Trezorerie se pot emite extrase de cont în format electronic, fără costuri suplimentare. „(1) Pentru toate conturile de disponibil deschise pe numele operatorilor economici și altor entități la unitățile trezoreriei statului se eliberează extrase de cont în format electronic (fișier PDF cu XML atașat), semnate cu certificat digital emis de Ministerul Finanțelor Publice, cu certificat digital calificat sau cu sigiliu electronic, titular Ministerul Finanțelor Publice, după caz, fără perceperea de comisioane”, se arată la art. 20.1 al Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 2425/2019.

De asemenea, instituțiile publice pot vizualiza și descărca „prin intermediul persoanelor înrolate în Sistemul național de raportare Forexebug extrasele de cont în format electronic ale tuturor conturilor deschise la unitățile trezoreriei statului (fișier PDF cu XML atașat)”.

Extrasul de cont de la Trezorerie poate fi obţinut în format electronic. Foto: avocatnet.ro

Este nevoie de certificat digital

Firmele care vor să evite cozile la ghişee pentru a obţine extrasele de cont trebuie să aibă certificat digital valabil. Conform Ordinului, pot obţine extrase de cont în format electronic firmele şi alte entităţi „prin intermediul persoanelor care sunt înregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor „Spațiul Privat Virtual” și/sau „Depunere declarații on-line” existente pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF)”.

Concret, se poate obţine extrasul de cont de pe computerul pe care este instalată semnătura digitală (certificatul digital) al firmei care solicită extrasul. La firmele mici, certificatul digital se află instalat pe computerul contabilului care depune declaraţiile on-line.

Cine vrea extras de cont pe hârtie plăteşte

Trezoreria nu mai eliberează extras de cont pe hârtie decât la cerere. Reprezentanții legali ai operatorilor economici care nu sunt de acord cu accesul la vizualizarea și descărcarea extraselor de cont în format electronic al persoanelor înregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor „Spațiul Privat Virtual” și/sau „Depunere declarații on-line” notifică în scris unitatea trezoreriei statului la care au deschis conturile.

Prin cererea respectivă ei solicită să le fie eliberat extrasul de cont pe format de hârtie. Începând cu prima zi lucrătoare de la depunerea notificării, unitățile trezoreriei statului sistează punerea la dispoziție a extraselor de cont în format electronic, acestora urmând a le fi puse la dispoziție extrasele pe suport hârtie.

Numai că operaţiunea este contracost. Pentru eliberarea extraselor pe suport hârtie se percep comisioane la nivelul stabilit prin ordin al ministrului finanțelor publice. Potrivit unor reprezentanţi ai Trezoreriei statului, comisioanele pentru extrasele pe hârtie sunt de 0,5 lei pe fiecare pagină printată.


Firmele care nu depun cerere pentru obţinerea documentului în format de hârtie sunt considerate de Trezorerie ca şi cum „și-au dat implicit acordul pentru vizualizarea și descărcarea extraselor de cont în format electronic”, se arată în Ordinul citat.

Sunt acceptate de către alte instituţii extrasele de cont în format electronic?

Unele dintre firmele doljene cu conturi deschise la Trezorerie au solicitat încă de pe 4 şi 5 iulie extrase de cont în format electronic. „Măsura este bună, deşi a venit cam târziu. Nu ne mai ducem la ghişee să stăm la cozi”, a spus reprezentantul unei firme craiovene.

De regulă, au conturi deschise la Trezorerie firmele care lucrează cu diverse instituţii şi entităţi ale statului, dar şi alte entităţi economice. Conturile din trezorerie nu sunt la fel de costisitoare ca şi conturile deschise la bănci. Însă băncile dau de mult timp posibilitatea deţinătorului de conturi să îşi obţină extrasul de cont în format electronic. La Trezorerie se stătea la coadă pentru obţinerea documentului.


Problema care se pune este dacă firmele care obţin extrasul de cont în format electronic îl pot folosi în relaţia cu alte instituţii ale statului, cu alţi operatori economici sau chiar la licitaţii. Reprezentanţii Trezoreriei spun că extrasele de cont emise în format electronic sunt valabile oriunde, inclusiv pentru participarea operatorilor economic la licitaţii, deoarece „sunt emise în baza unui act normativ”.

În cazul în care firmele care participă la licitaţii sau care trebuie să transmită extrasele de cont partenerilor de afaceri şi aceştia nu le acceptă documentul în format electronic, atunci ei pot obţine extrasul pe hârtie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS